Ανησυχία στις αραβικές χώρες με την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και έχει συνέπειες που θα επηρεάσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ανησυχία στις αραβικές χώρες με την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στις αραβικές χώρες για τις εξελίξεις που φέρνει η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Η κλιμάκωση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και έχει συνέπειες που θα επηρεάσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.

Η Αίγυπτος ελπίζει σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων για το παλαιστινιακό ζήτημα που θα οδηγήσει στην ειρήνη και στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, προσέθεσε ο πρόεδρος Σίσι.

Σαουδική Αραβία: Η κυβέρνηση εργάζεται με τους εταίρους για να αποτρέψει μια κλιμάκωση στη σύγκρουση στη Γάζα

Η Σαουδική Αραβία δήλωσε σήμερα πως καταβάλλει κάθε προσπάθεια με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους προκειμένου να αποτρέψει την κλιμάκωση της κατάστασης στη Γάζα και στις γειτονικές περιοχές.

Δήλωση που εκδόθηκε μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε πως το Ριάντ «θα συνεχίσει την υποστήριξή του για τον παλαιστινιακό λαό προκειμένου να διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματά του και να επιτύχει τη δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη».

Κατάρ: Πολύ νωρίς για διαπραγματεύσεις αναφορικά με την ανταλλαγή αιχμαλώτων

«Είναι πολύ νωρίς» να συζητηθεί μια πιθανή ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ανέφερε το Κατάρ την Τρίτη (10/10) για τον πόλεμο που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο 7 Οκτωβρίου.

Το Κατάρ είχε μεσολαβήσει στο παρελθόν μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα έναρξης συνομιλιών για τους αιχμαλώτους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Μάτζεντ Αλ Ανσάρι, απάντησε στους δημοσιογράφους ότι ακόμη είναι ακόμη «πολύ νωρίς. Την παρούσα στιγμή είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι ένα από τα μέρη μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι χρειάζεται να δούμε την εξέλιξη της κατάστασης επί του πεδίου».

Σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, περίπου 150 άνθρωποι έχουν απαχθεί από τη Χαμάς η οποία απείλησε το βράδυ της Δευτέρας (9/10) να εκτελέσει τους ομήρους, σε απάντηση για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Το προηγούμενο 24ωρο, μια πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Κατάρ σκοπεύει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των αιχμαλώτων. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχ Μοχάμεντ μπεν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, μίλησε με τον Ιρανό ομόλογό του, τον Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Η συζήτηση αυτή επικεντρώθηκε «στην ανάγκη να περιοριστεί η κλιμάκωση και να μην μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση με τη συμμετοχή και άλλων παραγόντων», είπε ο Αλ Ανσάρι, δηλώνοντας ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Η Ντόχα, που φιλοξενεί ένα πολιτικό γραφείο της Χαμάς εδώ και μια δεκαετία, παρείχε βοήθεια ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στη Γάζα τα τελευταία χρόνια.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Δεν ανακατεύουμε το εμπόριο με την πολιτική

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν ανακατεύουν το εμπόριο με την πολιτική, δήλωσε την Τρίτη (10/10) ο υπουργός Εμπορίου της χώρας, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα επηρεάσει τις οικονομικές συμφωνίες.

«Δεν ανακατεύουμε την οικονομία και το εμπόριο με την πολιτική», τόνισε ο Θάνι αλ Ζεγιούντι σε δημοσιογράφους στο Ντουμπάι, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τον Μάρτιο τέθηκε σε ισχύ μια Συνολική Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (CEPA) μεταξύ ΗΑΕ και Ισραήλ, η πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου του Ισραήλ με ένα αραβικό κράτος.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν η πρώτη χώρα του Κόλπου που εξομάλυνε τις σχέσεις της με το Ισραήλ το 2020.

Μιλώντας στο περιθώριο της υπογραφής μιας άλλης εμπορικής συμφωνίας, με τη Γεωργία, ο υπουργός αλ Ζεγιούντι τόνισε ότι προτεραιότητα των ΗΑΕ είναι να έχουν πρόσβαση στις αγορές, σε όλες τις περιοχές, παγκοσμίως.

Από το 2021, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αρχίσει να υπογράφουν μια σειρά συμφωνιών εμπορίου, επενδύσεων και συνεργασίας στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη διαφοροποίηση της οικονομίας τους.

Σύμφωνα με το ifimerida, ο Ζεγιούντι παρέπεμψε για τη θέση των ΗΑΕ για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας του.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χαρακτήρισαν τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ μια «σοβαρή κλιμάκωση».

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ