Ανησυχητικό κενό στους εμβολιασμούς παιδιών

image 604116

Ενώ υψώνεται με ταχύ ρυθμό το τείχος ανοσίας έναντι του κορονοϊού στη χώρα μας, προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η «φθορά» που αποτυπώνεται στο τείχος ανοσίας που προστατεύει μωρά, παιδιά και εφήβους, λόγω της μείωσης των εμβολιασμών ρουτίνας στους ανηλίκους. Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία, καλεί το υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς να προωθήσουν άμεσα τον εμβολισμό των παιδιών που έχει καθυστερήσει δραματικά λόγω της πανδημίας του COVID-19, με στόχο να επανέλθει η κοινωνία στα εμβολιαστικά επίπεδα προ της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, καθηγητή Παιδιατρικής κ. Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, καταγράφεται μείωση στους εμβολιασμούς για τη μηνιγγίτιδα C και B κατά 35% και 40% αντιστοίχως, καθώς και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (HPV) κατά 40%-45%.

«Το τείχος προστασίας (ανοσία αγέλης) στα παιδιά και εφήβους έχει σημαντικά ελαττωθεί. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στο πρώτο lockdown (Μάρτιος – Απρίλιος 2020) ο βασικός εμβολιασμός ρουτίνας (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, ηπατίτιδα Β, Hib, πολιομυελίτιδα, πνευμονιόκοκκος, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) ελαττώθηκε σημαντικά. Στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 18 μηνών μόνον ποσοστό 20% εμβολιάστηκε. Στα παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών και τους εφήβους τα ποσοστά εμβολιασμού σχεδόν μηδενίστηκαν.

Μετά το πρώτο lockdown οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν εκ νέου να πραγματοποιούνται με την προτροπή των Παιδιάτρων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, έχοντας σαν αποτέλεσμα τον Οκτώβριο 2020 οι εμβολιασμοί να αυξηθούν σημαντικά σε όλες τις ηλικίες, φτάνοντας σε ποσοστό 80%.

Το δεύτερο lockdown το Νοέμβριο ανέτρεψε και πάλι το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία, τα ποσοστά των βασικών εμβολιασμών ρουτίνας στα παιδιά κάτω των 18 μηνών μειώθηκαν και πάλι κατά 17-20%, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους μειώθηκαν κατά 40%. Στο τρίτο lockdown του Φεβρουαρίου 2021 τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει σχεδόν μηδενικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfizer
KAUSONAS
ypnos
kafsonas 8