Άνω Καστρίτσι: Λουκέτο στο Νηπιαγωγείο – Στα «κάγκελα» οι γονείς

Οι γονείς ενημερώθηκαν τη Μεγάλη Τρίτη, ότι τη νέα χρονιά δεν θα λειτουργεί το Νηπιαγωγείο, στο Ανω Καστρίτσι Πατρών.

Άνω Καστρίτσι: Λουκέτο στο Νηπιαγωγείο - Στα «κάγκελα» οι γονείς

Μέχρι το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, οι γονείς παιδιών που φοιτούν στο νηπιαγωγείο Ανω Καστριτσίου κοιμόντουσαν ήσυχοι καθώς μετά από πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της τοπικής κοινότητας Χαρ. Χρυσικόπουλου με τον διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Τάσο Σταυρογιαννόπουλο, είχαν λάβει θετικά μηνύματα σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας των σχολικών δομών του χωριού τη νέα σχολική χρονιά.

Ωστόσο, το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης χτύπησαν τα τηλέφωνα των γονιών και ενημερώθηκαν το «κακό μαντάτο». «Τα παιδιά που είναι να παρακολουθήσουν την τάξη του νηπίου-προνηπίου κατά το σχολικό έτος 2022-2023 εγγράφονται στο Νηπιαγωγείο Κάτω Καστριτσίου, διότι το Νηπιαγωγείο που βρίσκεται στο Ανω Καστρίτσι θα κλείσει λόγω μειωμένου αριθμού παιδιών» άκουσαν από την άλλη άκρη της γραμμής και η είδηση τους προκάλεσε πονοκέφαλο και δυσφορία.

Μετά την εορταστική περίοδο, οι γονείς ανέλαβαν δράση και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος» έστειλαν επιστολή στον Διευθυντή της Α/θμιας Εκπαίδευσης, με κοινοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και τους βουλευτές του νομού για να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την απόφαση αναστολής λειτουργίας του νηπιαγωγείου.

«Η απόφαση αυτή είναι πολύ δυσάρεστη για εμάς και ελήφθη ερήμην μας και θα θέλαμε να σας εκθέσουμε τους λογούς για τους οποίους είμαστε αντίθετοι» αναφέρουν οι γονείς των παιδιών, των οποίων τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της «Π». Οπως εξηγούν, η εφαρμογή της απόφασης θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική πορεία των παιδιών και στην ομαλή ένταξη τους στην σχολική ζωή. Επιπλέον η εφαρμογή αυτής της απόφασης δημιουργεί πολλά προβλήματα στις οικογένειές, διότι υπάρχουν αδερφάκια που πηγαίνουν στο δημοτικό και τα ωράρια είναι ασύμβατα ιδίως για τους γονείς που εργάζονται.

Παράλληλα, συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία τους οι γονείς των νεαρών μαθητών του νηπιαγωγείου Ανω Καστριτσίου, εξηγούν ότι το Ανω Καστριτσι είναι ορεινός οικισμός που απέχει περίπου 15χλμ από το Κάτω Καστριτσι και ο δρόμος που ενώνει τα δύο χωριά έχει πολλές απότομες στροφές ενώ πολλές μέρες τα πρωινά κατά την διάρκεια του χειμώνα είναι κατά τόπους παγωμένος και ως εκ τούτου επικίνδυνος. Τονίζουν επίσης, ότι η μίσθωση ταξί για την μεταφορά μαθητών σε απομακρυσμένο σχολείο έχει πολλαπλώς αποδειχθεί μη πραγματοποιήσιμη και αναποτελεσματική.

Καταλήγοντας, οι γονείς των μαθητών επισημαίνουν ότι το Ανω Καστρίτσι αριθμεί περίπου 1.000 κατοίκους με διαρκή οικιστική ανάπτυξη, όπου κάθε χρόνο αρκετές νέες οικογένειες το επιλέγουν ως τόπο κατοικίας τους. «Η αναστολή της λειτουργίας τους θα ήταν αρνητικός παράγοντας συμβάλλοντας στην συρρίκνωση του χωριού μας και θα στερούσε τις προοπτικές για μια ποιοτική ζωή από τις επόμενες γενιές. Μπορεί την επόμενη σχολική χρονιά οι νέοι μαθητές να είναι 3 μέχρι τώρα, ενώ τον Οκτώβριο θα γίνουν 4 επειδή θα εγγραφεί και άλλο ένα παιδάκι, τις μεθεπόμενες όμως χρονιές οι νέες εγγραφές στο νηπιαγωγείο θα είναι και πάλι πολλές όμως όλοι γνωρίζουμε ότι όταν ένα σχολείο κλείνει πολύ δύσκολα ξανανοίγει», τονίζουν οι γονείς.

Η «Π» επισημαίνει ότι με βάση τις οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας, για να παραμείνει ανοικτό ένα νηπιαγωγείο πρέπει να φοιτούν εκεί τουλάχιστον 5 μαθητές. Η αίσθηση που μας δόθηκε ήταν ότι θα συνεχίσουν τη διεκδίκησή τους οι γονείς αλλά και η τοπική κοινότητα, ώστε να μην δεχθεί «πλήγμα» η περιοχή με το κλείσιμο του νηπιαγωγείου.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ