Αντιδράσεις για τον τηλεοπτικό «υποβιβασμό» της καρναβαλικής παρέλασης: Σάλος από την αποκάλυψη της «Π»

Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση του ΔΣ του Καρναβαλικού Οργανισμού για την αλλαγή τηλεοτπικής συχνότητας, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «Π»

Αντιδράσεις

Σφοδρές αντιδράσεις και αιχμηρά σχόλια προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας «Πελοπόννησος», για τον τηλεοπτικό «υποβιβασμό» του Πατρινού Καρναβαλιού εκ μέρους της ΕΡΤ. Που όμως φαίνεται, δεν είχε γνωστοποιηθεί ούτε στα μέλη του ΔΣ του Καρναβαλικού Οργανισμού!

Θυμίζουμε, ότι η εφημερίδα μας δημοσιοποίησε χθες την απόφαση του κρατικού καναλιού να στείλει για πρώτη φορά στα τηλεοπτικά χρονικά τη μετάδοση της κεντρικής παρέλασης από την ΕΡΤ-1, όπου παραδοσιακά φιλοξενείτο, στη χαμηλής τηλεθέασης ΕΡΤ-3. Και μάλιστα, με παράλληλες συνδέσεις με το… Ξανθιώτικο Καρναβάλι και άλλα αποκριάτικα δρώμενα όλης της χώρας!

Η αποκάλυψη της «Π» κινητοποίησε τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, που προέβησαν σε καυστικές δηλώσεις, καθώς και τον πρ. αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αλέξη Σκαρμέα, επί της θητείας του οποίου η ΕΡΤ-1 μετέδιδε συνολικά όχι μία, αλλά 5 καρναβαλικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο!

Αντιθέτως, ο Καρναβαλικός Οργανισμός συνεχίζει να τηρεί σιγή ιχθύος, αν και η πρόεδρός του Ηρα Κουρή είχε προαναγγείλει στην «Π», ότι χθες θα εξέδιδε σχετική ανακοίνωση.

«ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ Ο ΔΗΜΟΣ;»

Μιλώντας στην «Π», ο Δημήτρης Σακελλαρόπουλος, της παράταξης του Κώστα Σβόλη, τόνισε ότι αυτή η εξέλιξη συνιστά υποβιβασμό του Πατρινού Καρναβαλιού. «Είναι σαν να πέφτουμε από την Α΄ Εθνική, στη Γ΄ Εθνική! Εξισώνεται το Πατρινό Καρναβάλι, με αυτό της Ξάνθης και άλλων πόλεων. Δεν γνωρίζω αν αυτό γίνεται μεθοδευμένα ή από αμέλεια. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί αυτό να επιτραπεί. Είτε διά της σιωπής μας, είτε διά της ανοχής μας. Ο Δήμος λέει ότι δεν γνώριζε αυτή την εξέλιξη; Μα πώς δεν το γνώριζε, όταν παρουσίαζε στα δικά του δελτία Τύπου ως χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ-3 και όχι την ΕΡΤ-1;

Σε κάθε περίπτωση, οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι δεδομένες και πρέπει να απολογηθεί στους Πατρινούς γι΄αυτή την εξέλιξη! Επρεπε να απαιτήσει ο Δήμος την αποκλειστική μετάδοση που ίσχυε τόσα χρόνια και όχι την αποσπασματική. Και σε περίπτωση που δεν εισακουόταν, να απαγορεύσει τη μετάδοση!».

«ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ»

Ο Ηλίας Κωνσταντάτος, της παράταξης του Βασίλη Αϊβαλή, υπογράμμισε ότι η μετάδοση της παρέλασης μέσω της ΕΡΤ-3, και μάλιστα αποσπασματικά, είναι υποβάθμιση του Καρναβαλιού και της πόλης: «Μιλάμε για απαξίωση του πολιτιστικού αυτού θεσμού της Πάτρας, από τη στιγμή που μεταφέρεται σε ένα κανάλι πολύ μικρής τηλεθέασης και μάλιστα σε παράλληλες μεταδόσεις με άλλα καρναβάλια.

Το ερώτημα είναι, πώς καταλήγει η Πάτρα να μπαίνει στην ίδια θέση με την Ξάνθη, σε ό,τι αφορά τις αποκριάτικες παρελάσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση οι τηλεοπτικές μεταδόσεις του Καρναβαλιού μας θέλουν νέα θεώρηση, με την εμβόλιμη μετάδοση ενοτήτων που θα προβάλλουν γενικότερα την πόλη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Πατρέων και ο Καρναβαλικός Οργανισμός πρέπει να δώσουν πειστικές απαντήσεις. Το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση, είναι άξιο απορίας…».

«ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ»

Από την πλευρά της, η Ακια Σταμάτη, μέλος του ΔΣ του Καρναβαλικού Οργανισμού ως εκπρόσωπος της παράταξης του Πέτρου Ψωμά, είπε στην «Π» ότι το Συμβούλιο της ΚΕΔΗΠ δεν ενημερώθηκε ποτέ για την εξέλιξη αυτή:

«Το ΔΣ δεν είχε ενημερωθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο για την ΕΡΤ-3. Η κ. Κουρή μάς είχε ανακοινώσει στο Συμβούλιο στις αρχές Μαρτίου, όταν ερωτήθηκε σχετικά, ότι η μετάδοση θα γινόταν κανονικά από την ΕΡΤ-1 και όλα βαίνουν καλώς! Είναι σαφώς μία δυσμενέστατη εξέλιξη, που κανείς μας δεν το περίμενε. Αν και φαίνεται ότι από τότε που ανέλαβε η κ. Κουρή, η σχέση της ΚΕΔΗΠ με την ΕΡΤ δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση! Θυμίζω, ότι επί ημερών της σημερινής προέδρου «κόπηκε» τηλεοπτικά η μετάδοση της ποδαράτης παρέλασης από την ΕΡΤ!

Η εξέλιξη αυτή συνιστά ένα τεράστιο πλήγμα για το Καρναβάλι μας και την πόλη μας. Δεν μπορεί να εξισώνεται το Πατρινό Καρναβάλι με άλλα νεότερα και μικρότερα καρναβάλια. Είμαστε τρεις μέρες πριν την κορύφωση του Καρναβαλιού μας και δεν έχουμε καμία ενημέρωση από τον Δήμο για το τι τελικά θα γίνει. Ως σπιράλ, θα αναλάβουμε πρωτοβουλία για να ανατρέψουμε αυτή την απόφαση…».

«ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ»

Ο πρ. Αντιδήμαρχος Αλέξης Σκαρμέας θύμισε, μιλώντας στην «Π», ότι «στη δική μας θητεία, η ΕΡΤ-1 έκανε 5 μεταδόσεις: Τις Τελετές έναρξης και λήξης, την Παρέλαση των Μικρών, τη νυχτερινή Ποδαράτη και την Κυριακάτικη Παρέλαση

Για να συμπληρώσει: «Η μετάδοση αυτή που δρομολόγησε η ΕΡΤ-3, είναι πολύ άσχημη εξέλιξη για την προβολή του Πατρινού Καρναβαλιού. Είναι απόλυτη αποτυχία για το Καρναβάλι μας και είναι πολύ λυπηρό να μην δίνει η ΕΡΤ-1 τη προβολή που πρέπει στο Πατρινό Καρναβάλι. Και απορώ και με την Δημοτική και με την Περιφερειακή Αρχή που δεν παρεμβαίνουν για να το ανατρέψουν αυτό, θέτοντας το θέμα απ’ ευθείας στη διοίκηση του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα».