Αποκάλυψη στην «Π»: Κανένα σχολείο στην Αιγιάλεια δεν έχει ελεγχθεί απο μηχανικούς εδώ και 20 χρόνια

Αποκαλυπτικός στην «Πελοπόννησο» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, Σπύρος Αδαμόπουλος, για προσεισμικούς ελέγχους σε δημόσια και δημοτικά κτίρια αλλά και σε σχολικά συγκροτήματα.

σχολείο

Μολονότι οι σεισμολόγοι φωνάζουν εδώ και χρόνια, μολονότι η περιοχή της Αιγιάλειας θεωρείται από τις πιο σεισμογενείς στην Ελλάδα (λόγω Κορινθιακού), μολονότι οι πολιτικοί μηχανικοί κρούουν κατ’ επανάληψη κώδωνα κινδύνου, εν τούτοις το σύνολο σχεδόν των σχολικών συγκροτημάτων της Αιγιάλειας, αλλά και τα δημόσια και δημοτικά κτίρια, παραμένουν χωρίς κανέναν έλεγχο εδώ και πολλά χρόνια!

Το θέμα ήρθε ξανά στην επιφάνεια αφενός λόγω του σεισμικού κλοιού που σφίγγει τη Σαντορίνη και αφετέρου λόγω της επίκαιρης ερώτησης της βουλευτή Αχαΐας της Νέας Αριστεράς, Σίας Αναγνωστοπούλου, στη Βουλή, με την οποία ρωτά τους υπουργούς Παιδείας και Υποδομών πότε θα ολοκληρωθεί ο αντισεισμικός έλεγχος των σχολείων στη χώρα, ποια είναι τρέχουσα κατάσταση των σχολικών κτιρίων όσον αφορά την αντισεισμική τους επάρκεια και πόσα σχολεία έχουν ελεγχθεί!

Σπύρος Αδαμόπουλος

Ο Σπύρος Αδαμόπουλος

Η «Πελοπόννησος» απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Συλλόγου Μηχανικών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, Σπύρο Αδαμόπουλο, και η απάντησή του σκορπά ανησυχία και προβληματισμό: «Μου είχατε κάνει το ίδιο ερώτημα και πριν δύο χρόνια, τότε που θα ξεκινούσε το πρόγραμμα, μέσω ΤΕΕ, για αντισεισμικό έλεγχο σχολείων και δημόσιων-δημοτικών κτιρίων. Σας απαντώ λοιπόν το ίδιο: Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα επί της ουσίας. Δυστυχώς… Το μόνο που, απ’ όσα γνωρίζω, έγινε ήταν να υποβάλουν σε μια πλατφόρμα οι δήμοι και τα σχολεία τα αιτήματά τους για έλεγχο, να υποβάλουν και οι μηχανικοί, όσοι ήθελαν, αίτημα για συμμετοχή σε σεμινάρια σχετικά με τους ελέγχους. Εκεί κόλλησε η υπόθεση. Κανένας έλεγχος από μηχανικούς δεν έχει γίνει στα σχολεία της Αιγιάλειας εδώ και 20 χρόνια».

Ο Δήμος Αιγιάλειας έχει καταθέσει από τον Μάιο του 2021 τεχνικό δελτίο Εργου στο υπουργείο Εσωτερικών, για να εγκριθεί κονδύλι 52.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για προσεισμικό έλεγχο πολλών Σχολείων της Αιγιάλειας και άλλων δημοτικών κτιρίων, αλλά ακόμα περιμένει απάντηση!!!

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είχε δηλώσει πριν δύο χρόνια: «Πολλοί δήμοι αμελούν προσεισμικό έλεγχο σχολείων. Η Αντισεισμική Προστασία στο κρίσιμης σημασίας τοπικό επίπεδο πάσχει, είναι πολύ πίσω. Οι δημότες πρέπει να πιέσουν, να διαμαρτυρηθούν, να απαιτήσουν. Οι σεισμοί δεν περιμένουν και δεν συγχωρούν».

Σε δηλώσεις του στην «ΠτΔ» το 2023, ο πρόεδρος των Μηχανικών Αιγιάλειας Σπύρος Αδαμόπουλος είπε: «Είχαμε κάνει το 2019 πρόταση στη δημοτική αρχή να κάνουμε ως Σύλλογος Μηχανικών μια αποτύπωση όλων των σχολείων για να υπάρχουν και πλήρη σχέδια. Δυστυχώς, σε ελάχιστα σχολεία υπάρχουν σχέδια. Μόλις σε δύο ή τρία. Ολα τα άλλα σχολικά συγκροτήματα δεν διαθέτουν σχέδια, είναι πολύ παλιά κτίρια. Και γι’ αυτό είχαμε προτείνει να γίνει στατικός έλεγχος στα σχολεία και σε άλλα δημόσια κτίρια. Αλλά δεν προχώρησε η πρότασή μας. Προφανώς, όπως καταλάβαμε, υπήρξε ανησυχία ότι εάν έβγαιναν μεγάλες ζημιές σε κάποια συγκροτήματα ή κτίρια, δεν θα υπήρχε το ανάλογο κονδύλι για επιδιόρθωση και επισκευές. Θα πρέπει να μας ανησυχεί η κατάσταση πολλών κτιρίων στο Αίγιο, και σχολικών κτιρίων, παλαιότερων κτιρίων, που δεν έχουν σχέδια και δεν έχουμε περάσει καθόλου εδώ και τόσο χρόνια για έναν πρώτο έλεγχο. Να δεχθώ ότι αρκετά κτίρια δείχνουν ανθεκτικά, δοκιμασμένα, άντεξαν στο σεισμό του ’95, αλλά αυτό δεν με ηρεμεί. Είναι γερασμένα κτίρια… Η πρόληψη σώζει. Κατόπιν εορτής δεν κάνουμε τίποτα…».

Σ. Αναγνωστοπούλου: Πόσα σχολεία έχουν ελεγχθεί;

Ενα ενδεικτικό απόσπασμα της ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή η Νέα Αριστερά με πρωτοβουλία της Σίας Αναγνωστοπούλου:

«Ο αντισεισμικός έλεγχος των σχολείων είναι μια σημαντική διαδικασία που διασφαλίζει την ασφάλεια των μαθητών και του προσωπικού σε περίπτωση σεισμού. Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι από τα 18.500 σχολικά κτίρια, σχεδόν τα μισά δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ, και ακόμη και αυτά που έχουν ελεγχθεί, θα πρέπει να υποβληθούν σε νέους ελέγχους, καθώς ο νόμος απαιτεί επανέλεγχο των σχολείων κάθε δεκαετία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχολικά κτίρια είναι στην πλειονότητα τους παλαιά και με ξεπερασμένες αντισεισμικές προδιαγραφές, με τα κτίσματα της περιόδου 1959 – 1985 να αποτελούν το 55% του συνολικού αριθμού των σχολείων μας.

Επειδή, η Ελλάδα κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις σε σεισμικότητα στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Επειδή, η ασφάλεια των παιδιών μας πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί (Πιερρακάκης, Σταϊκούρας):

-Πότε θα ολοκληρωθεί ο αντισεισμικός έλεγχος των σχολείων;

-Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση των σχολικών κτιρίων όσον αφορά την αντισεισμική τους επάρκεια;

-Πόσα σχολεία έχουν ελεγχθεί και ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων;».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεισμοί Κυκλάδες: Μπαράζ νυχτερινών δονήσεων πάνω από 4 ρίχτερ, συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου

Σιδηροδρομικό δυστύχημα Τέμπη: Τι κατέσχεσε η ΕΛΑΣ κατά την «έφοδο» στην εταιρεία φύλαξης

Διπλό φονικό στη Λάρισα: Τα θύματα της εν ψυχρώ εκτέλεσης

Το λιμάνι της Πάτρας έτοιμο να υποστηρίξει τις έρευνες για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο

Αχαΐα – Κατολισθήσεις: Θέμα χρόνου οι διώξεις για τα καθυστερούμενα – Το Δασαρχείο ζήτησε παράταση!