ΑΡΜΕΝΙΟΙ: Σειρά εγγράφων και ιστορικά στοιχεία από την κοινότητα της Πάτρας

ΑΡΜΕΝΙΟΙ: Σειρά εγγράφων και ιστορικά στοιχεία από την κοινότητα της Πάτρας

Την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων μνημόνευσε το τοπικό τμήμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ), αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια σειρά εγγράφων από τα πρώτα χρόνια της αρμενικής κοινότητας της Πάτρας που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

Ενα από τα έγγραφα που αναρτήθηκαν ήταν η αίτηση που υπέβαλε ο Σύνδεσμος Αρμενίων Μικρασιατών Πατρών στον πρόεδρο των Πρωτοδικών, την 5η Σεπτεμβρίου του 1925, ζητώντας την αναγνώριση του καταστατικού του. Οι διαχειριστές των ΓΑΚ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας ενημερώνουν ότι ο συλλογικός φορέας των Αρμενίων ήταν από τους πιο δυναμικούς. Είχε αναγνωριστεί από το κράτος και για πολλά χρόνια στάθηκε στο πλευρό των προσφύγων με διάφορους τρόπους.

Ενας από τους λόγους που ζητούσε ο Σύνδεσμος της Πάτρας να αναγνωριστεί, όπως διαβάζουμε στην αίτησή του, ήταν πως είχε αποφασίσει «την ίδρυσιν Σχολείου διά τους εν Πάτραις Αρμενόπαιδας» και ήθελε να έχει το κύρος της νομιμότητας.

Το καταστατικό είχε ψηφιστεί την 31η Αυγούστου του 1925 και υπάρχει στην πολύτιμη συλλογή εγγράφων του ΓΑΚ με την επωνυμία «Καταστατικό “Σύλλογος Αρμενίων Μικράς Ασίας”». Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι δεν διαλύεται επ’ ουδενί εκτός μόνο αν μείνουν λιγότερα από επτά μέλη. Η δε περιουσία του, κινητή και ακίνητη ή χρηματική θα διατεθεί -σε μια τέτοια περίπτωση- σε φιλανθρωπικά προσφυγικά ιδρύματα της Πάτρας, σύμφωνα με τις αποφάσεις των τελευταίων μελών του.

Το ακριβές αντίγραφο του καταστατικού υπογράφουν οι Διράν Ι. Κασπαριάν (πρόεδρος) και Καραμπέτ Ιωαννές Φεραντιάν (γραμματέας). Εκτός των δύο προαναφερομένων, ιδρυτές του φορέα εμφανίζονται και οι: Σεραγκιάν Ιωσήφ Μιγκιριάν, Χατσίκ Μαρκός Μαρκοσιάν, Κεβόρκ Χαϊραπέτ Χαϊραπετιάν, Αγκόπ Σουκιάς Σουκιασιάν, Αγκόπ Κεβόρκ Τσιλιγγιριάν, Αρμενάκ Αβεδίς Αβεδισιάν, Αράμ Βερτερές Κιοσεγιάν.    

Οι Αρμένιοι της Πάτρας δεν είχαν μόνο κοινωνική παρουσία στην πόλη, αλλά και αθλητική. Το τοπικό τμήμα των ΓΑΚ αναφέρεται στην ανάρτηση που έκανε, στην ποδοσφαιρική ομάδα «Αρμενική Πατρών» (με έτος ίδρυσης το 1926). Η ομάδα συμμετείχε στο τοπικό πρωτάθλημα από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 έως και το 1950. Διαβάζουμε στα αναρτημένα έγγραφα ότι μετά το 1949, η γνωστή τότε ποδοσφαιρική ομάδα Αρμενική μετονομάστηκε σε Δόξα Πατρών, με την παράλληλη συγχώνευσή της τόσο με την ανεπίσημη ομάδα του Κόνδορα όσο και με την ομάδα της Δόξας Ταμπαχάνων.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ