ΑΣΕΠ 2ΓΒ/2026: Βγήκαν τα αποτελέσματα για 4.747 θέσεις στο Δημόσιο – Πώς θα κάνετε ένσταση
Ξεκίνησε σήμερα, Τρίτη 13 Οκτωβρίου, η υποβολή ενστάσεων για την προκήρυξη 2ΓΒ/2026 του ΑΣΕΠ. Οι υποψήφιοι έχουν περιθώριο μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, ενώ απαιτείται ηλεκτρονικό παράβολο 50 ευρώ

Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα του ΑΣΕΠ για 4.747 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της προκήρυξης 2ΓΒ/2026, με τους υποψηφίους να έχουν πλέον τη δυνατότητα να ελέγξουν τους πίνακες και να υποβάλουν ένσταση, εφόσον διαφωνούν με τα αποτελέσματα.
Η σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε τη Δευτέρα (12/10/2026), ενώ η υποβολή ενστάσεων ξεκίνησε σήμερα, Τρίτη 13 Οκτωβρίου, με καταληκτική ημερομηνία την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2026.
Οι θέσεις αφορούν μόνιμο προσωπικό και εργαζομένους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), σε διαφορετικούς κλάδους και ειδικότητες φορέων του Δημοσίου.
Η προκήρυξη 2ΓΒ/2026 αποτελεί το δεύτερο στάδιο επιλογής προσωπικού από τους συμμετέχοντες στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό 1Γ/2025. Συνεπώς, δεν πρόκειται για νέα διαδικασία υποβολής αιτήσεων πρόσληψης, αλλά για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων υποψηφίων που έχουν ήδη συμμετάσχει.
ΔΥΠΑ: Βγήκαν οι οριστικοί πίνακες για μόνιμους εκπαιδευτικούς – Ποιους αφορούν
ΑΣΕΠ 2ΓΒ/2026: Η προθεσμία για τις ενστάσεις
Οι υποψήφιοι έχουν περιθώριο να καταθέσουν ένσταση από την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2026, στις 08:00, έως και την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2026, στις 14:00.
Η διαδικασία πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΑΣΕΠ, ακολουθώντας τη διαδρομή:
Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες → Ένσταση
Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν στοιχεία των προσωρινών πινάκων.
Μετά την εξέταση των ενστάσεων, θα εκδοθούν οι οριστικοί πίνακες αποτελεσμάτων.
Πόσο κοστίζει η ένσταση – Τι πρέπει να προσέξετε με το παράβολο των 50 ευρώ
Για να εξεταστεί μια ένσταση, απαιτείται η καταβολή ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους 50 ευρώ. Το ΑΣΕΠ διευκρινίζει ότι ενστάσεις χωρίς το προβλεπόμενο παράβολο δεν εξετάζονται.
Η έκδοσή του γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής e-Παράβολο, όπου ο υποψήφιος επιλέγει:
Φορέας Δημοσίου → Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)
Στη συνέχεια, πρέπει να καταχωρίσει τον κωδικό του παραβόλου στην ηλεκτρονική ένσταση.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην πληρωμή, καθώς δεν αρκεί μόνο η έκδοση του παραβόλου. Το ποσό των 50 ευρώ πρέπει να έχει καταβληθεί μέχρι την υποβολή της ένστασης, διαφορετικά δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις εξέτασής της.
Πού θα βρείτε τα αποτελέσματα για τις 4.747 θέσεις
Οι προσωρινοί πίνακες της προκήρυξης 2ΓΒ/2026 έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, στην αντίστοιχη ανακοίνωση αποτελεσμάτων.
Για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων, οι απορριπτέοι υποψήφιοι δεν εμφανίζονται ονομαστικά, αλλά μόνο με τον Αριθμό Μητρώου (Α.Μ.) υποψηφίου, τον οποίο μπορούν να εντοπίσουν στην ηλεκτρονική αίτησή τους.
Για όσους ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, στον πίνακα διοριστέων εμφανίζεται η ένδειξη «ΝΑΙ». Αντίθετα, στους πίνακες κατάταξης δεν υπάρχει αντίστοιχη ειδική επισήμανση.
Πρόσβαση στα πλήρη στοιχεία των αποτελεσμάτων έχουν αποκλειστικά οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη προκήρυξη.
ΑΣΕΠ: Πώς κρίνονται οι ισοβαθμίες στους προσωρινούς πίνακες
Στα αποτελέσματα της 2ΓΒ/2026 περιλαμβάνεται και ένας τυχαίος αριθμός για κάθε υποψήφιο, ο οποίος προέκυψε από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ανοικτής κληρωτίδας.
Η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπεται από τον νόμο 4765/2021, όπως έχει τροποποιηθεί, και χρησιμοποιείται για την επίλυση περιπτώσεων απόλυτης ισοβαθμίας.
Ειδικότερα, όταν δύο ή περισσότεροι υποψήφιοι ισοβαθμούν απολύτως, προηγείται εκείνος που έχει τον μικρότερο τυχαίο αριθμό.
Πότε θα βγουν τα οριστικά αποτελέσματα
Οι πίνακες που ανακοινώθηκαν στις 12 Οκτωβρίου 2026 είναι προσωρινοί, επομένως η διαδικασία επιλογής προσωπικού δεν έχει ολοκληρωθεί.
Οι οριστικοί πίνακες θα καταρτιστούν μετά την εξέταση των ενστάσεων που θα υποβληθούν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.
Πού μπορούν να απευθυνθούν οι υποψήφιοι για βοήθεια
Όσοι αντιμετωπίζουν τεχνικές δυσκολίες κατά τη συμπλήρωση ή την ηλεκτρονική υποβολή της ένστασης μπορούν να απευθυνθούν στο helpdesk του ΑΣΕΠ, υποβάλλοντας σχετικό ερώτημα.
Εναλλακτικά, υπάρχει δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας στον αριθμό 213 131 9100, επιλογή 3, τις εργάσιμες ημέρες, από τις 08:00 έως τις 14:00.
Στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ διατίθεται επίσης αναλυτικό εγχειρίδιο χρήσης για την ηλεκτρονική υποβολή ενστάσεων, με οδηγίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News