Μπαίνει τάξη σε παραλίες και αιγιαλούς: Στα «κάγκελα» ο Δήμος Πατρέων – Εν αναμονή οι φορείς – Αυστηρά μέτρα και πρόστιμα για χρήση και κατάληψη

Το νέο σχέδιο νόμου, με όρους και προϋποθέσεις για αξιοποίηση μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών, από φέτος, αποκλειστικά από την Κτηματική του Δημοσίου. Πλαίσιο για τους παραβάτες επαγγελματίες κι όσους εμποδίζουν την πρόσβαση. Σοβαρές ενστάσεις κι έντονος προβληματισμός στους δήμους. Παίρνουν θέση: Πλέσσας, Φραγκονικολόπουλος, Γιατράς, Κανέλλης.

Μπαίνει τάξη σε παραλίες και αιγιαλούς: Στα «κάγκελα» ο Δήμος Πατρέων - Εν αναμονή οι φορείς - Αυστηρά μέτρα και πρόστιμα για χρήση και κατάληψη Σε παραθαλάσσιες περιοχές υπάρχουν μισθώσεις από επιχειρήσεις, που αναπτύσσουν ομπρελοκαθίσματα

Σε δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr, τέθηκε το σχέδιο νόμου με το οποίο μπαίνουν όροι και προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των παραλιών, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου υπάρχουν πολλές και όμορες μισθώσεις από επιχειρήσεις εστίασης ή τουρισμού που αναπτύσσουν ομπρελοκαθίσματα.

Των ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Το βασικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες που θα γίνονται από φέτος, αποκλειστικά από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη διαφάνεια στις περιοχές όπου υπάρχουν συνεχόμενες, όμορες στην παραλία επιχειρήσεις.

Επίσης, αυστηροποιείται το πλαίσιο των προστίμων στους παραβάτες, ακόμη και σε όσους εμποδίζουν την πρόσβαση στην παραλία, ενώ προβλέπονται και προστατευμένες παραλίες.

Μπαίνει τάξη σε παραλίες και αιγιαλούς: Στα «κάγκελα» ο Δήμος Πατρέων - Εν αναμονή οι φορείς - Αυστηρά μέτρα και πρόστιμα για χρήση και κατάληψη

Στα πιο σημαντικά του νομοσχεδίου που έχουν εφαρμογή στις παραλίες της Αχαΐας διακρίνονται τα εξής:

Παραμένει το ανώτατο όριο του 50% στη μίσθωση μιας παραλίας και τα 500 τ.μ. ως συνολικό ανώτατο όριο των παραχωρήσεων στην ίδια ακτή, ακόμα κι αν υπάρχουν περισσότερες της μιας ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις σε μεγάλο ή όλο το μήκος της παραλίας.

– Είναι υποχρεωτική η τήρηση ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στην παραλία, με απόσταση 6 μέτρων ανάμεσα σε διαδοχικές παραχωρήσεις, αντί 4 μέτρων σήμερα. Μάλιστα σε περίπτωση παρεμπόδισης προβλέπεται πρόστιμο από 2.000 έως 60.000 ευρώ.

– Η ηλεκτρονική διαδικασία της μίσθωσης θα γίνεται υπό την ευθύνη των Κτηματικών Υπηρεσιών και επεκτείνεται στο σύνολο των αιγιαλών-παραλιών, καταργώντας τη συμμετοχή των δήμων σε αυτή. Ωστόσο το 60% των εσόδων συνεχίζει να πηγαίνει στους ΟΤΑ.

Οι όμορες επιχειρήσεις (λ.χ. εστίασης, φιλοξενίας) διατηρούν το δικαίωμά απευθείας μίσθωσης χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, με τους ίδιους όρους που ισχύουν και σήμερα.

Εάν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις των οποίων η «προβολή» καλύπτει το ίδιο τμήμα του αιγιαλού ή της παραλίας, τότε θα γίνεται διαγωνισμός. Με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσουν τα «μπλοκ» συνεχόμενων ομπρελοκαθισμάτων που παρατηρούνται σε παραλίες αστικών περιοχών. Ωστόσο, αυτή η πολύ θετική ρύθμιση εξαιρεί ξενοδοχεία, κάμπινγκ και σύνθετα τουριστικά καταλύματα, όπως γίνεται σήμερα.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης ελέγχους από τις κτηματικές, μεικτές ομάδες άλλα δεν λύνει το βασικό ζήτημα της δραματικής υποστελέχωσης των υπηρεσιών. Είναι ενδεικτικό ότι η Κτηματική Υπηρεσία της Αχαΐας, έχει μόλις 5-6 ελεγκτές.

Οι αιγιαλοί και οι παραλίες που βρίσκονται εντός περιοχών Natura 2000 διαχωρίζονται ως «προστατευόμενοι». Ενα τμήμα αυτών προβλέπεται ότι θα διαχωριστεί ως «υψηλής προστασίας» -με την ονομασία «απάτητες παραλίες»- όπου θα απαγορεύονται εντελώς τα ομπρελοκαθίσματα και κατασκευές, πλην ξύλινων για παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας. Εδώ όμως προκύπτει ένα παράθυρο, καθώς το νομοσχέδιο αναφέρει ότι «για τον χαρακτηρισμό λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικές και πολιτιστικές απαιτήσεις, καθώς και οι περιφερειακές και τοπικές ιδιομορφίες».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Αναψυχής Αχαΐας Τάσος Γιατράς δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι το νομοσχέδιο, όπως δημοσιεύτηκε, δυστυχώς θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθεί να λύσει.

Μπαίνει τάξη σε παραλίες και αιγιαλούς: Στα «κάγκελα» ο Δήμος Πατρέων - Εν αναμονή οι φορείς - Αυστηρά μέτρα και πρόστιμα για χρήση και κατάληψη

Τάσος Γιατράς

Οπως εξηγεί, η ιδιομορφία της ακτογραμμής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αιγιαλών σε όλη τη χώρα, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από γενικές παρατηρήσεις και με αφορμή ακραίες παραβατικές συμπεριφορές που οδήγησαν στα φαινόμενα των «κλειστών» παράλιων. «Για τη δική μας περιοχή θα επισημάνω πως θα εξαφανιστεί η επιχειρηματική δραστηριότητα από γνωστές περιοχές που επισκεπτόμαστε όλοι κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Με βάση τα όρια που εισάγονται και την αυστηροποίηση των ποινών, είναι αδύνατη η αδειοδότηση των καταστημάτων, με αποτέλεσμα τη μείωση εσόδων και απασχόλησης» είπε ο Τάσος Γιατράς, που συμμετείχε χθες σε τηλεδιάσκεψη με την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων, ενώ θα λάβει μέρος και στη συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα.

Το μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πατρών Γιώργος Κανέλλης, σημειώνει από την πλευρά του ότι τo νομοσχέδιο σε γενικές γραμμές φαίνεται να προωθεί μια βελτιωμένη εφαρμογή των διατάξεων περί απλής παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας, πεδίο πολλών παραβάσεων ή και καταστροφικών παρανομιών.

Μπαίνει τάξη σε παραλίες και αιγιαλούς: Στα «κάγκελα» ο Δήμος Πατρέων - Εν αναμονή οι φορείς - Αυστηρά μέτρα και πρόστιμα για χρήση και κατάληψη

Γιώργος Κανέλλης

Το θετικότερο σημείο είναι η εισαγωγή (αρ. 4 παρ1) της έννοιας της «απάτητης παραλίας». Ελπίζουμε ότι κλείνει κάθε παράθυρο τοπικοί παράγοντες κρατικοί ή δημοτικοί θα κάνουν «ό,τι νομίζουν για τον τόπο τους» σε πολύ ευαίσθητες από φυσική ή αισθητική άποψη παραλίες. Θετική είναι και η γενική ανάρτηση των οριστικών οριογραμμών, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να τις ελέγξει και να καταγγείλει βάσιμα παρανομίες. Επίσης το αρ. 6, παρ. 6 (ακώλυτη δίοδος από παρεμβαλλόμενα ιδιωτικά κτήματα) θετική, όπως και η υποχρέωση ανάρτησης πινακίδας με τους όρους της παραχώρησης. Το μέγα θέμα όπως πάντα είναι η συστηματική (όχι περιπτωσιακά και αποσπασματικά) εφαρμογή των βελτιωμένων διατάξεων. Καίριο ρόλο θα μπορούσε να παίξει η καθιέρωση ελέγχων ρουτίνας, ώστε όλες οι παραχωρήσεις να ελέγχονται, απροειδοποίητα, τουλάχιστον μία φορά. Οχι να αναμένουμε πολίτες «να το παίξουν» γενναίοι και να τα βάλουν με παρανομούντες, που πιθανά έχουν βγάλει πολλά από τις παρανομίες και μπορούν να τους κυνηγήσουν».

Η Πάτρα αντιδρά, η Αιγιάλεια τηρεί στάση αναμονής

Το νέο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές θα αλλάξει τα δεδομένα και στις ακτές της Αχαΐας, με τους δύο μεγαλύτερους δήμους του νομού να προετοιμάζονται για τις αλλαγές. Σε πολιτικό επίπεδο, η θέση του Δήμου της Πάτρας είναι γνωστή.

Ο αντιδήμαρχος Διοίκησης Διονύσης Πλέσσας ξεκαθάρισε μέσω της «Πελοποννήσου»: «Για εμάς είναι αξίωμα ότι οι παραλίες πρέπει να είναι ελεύθερες και προσβάσιμες στον λαό. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο λέει θα βάλει τάξη σε ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά βγάζει έξω τους δήμους από κάθε αρμοδιότητα. Εμείς θεωρούμε ότι εμπορευματοποιούν τις παραλίες».

Μπαίνει τάξη σε παραλίες και αιγιαλούς: Στα «κάγκελα» ο Δήμος Πατρέων - Εν αναμονή οι φορείς - Αυστηρά μέτρα και πρόστιμα για χρήση και κατάληψη

Διονύσης Πλέσσας

Εξέφρασε δε τις ενστάσεις του για τον τρόπο που θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, επισημαίνοντας πως «οι μισθώσεις θα έχουν τριετή διάρκεια με τιμές Εφορίας προς εύνοια επιχειρηματικών ομίλων. Αυτοί οι επενδυτές θα κόβουν χρήμα, ενώ θα εκμεταλλεύονται τις παραλίες».

Συνεχίζοντας την κριτική του, ο κ. Πλέσσας καυτηρίασε και την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για τις «απάτητες παραλίες». «Ούτε σταγόνα στον ωκεανό δεν είναι αυτή η λύση που σχεδιάζεται. Δεν θα υπάρχει προστασία σε αυτές τις παραλίες. Εχουμε δει τι συμβαίνει. Απλά θα μεταφερθεί λίγο πιο πέρα η ιδιωτική εκμετάλλευση».

Τέλος, ο Διονύσης Πλέσσας εκτιμά ότι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο έρχεται ως συνέχεια ενός νόμου του 2023. «Ηδη μας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στην Πλαζ, τον Καστελόκαμπο και τα Μποζαΐτικα. Οι παραλίες εκεί είναι χαρακτηρισμένες ως τουριστικές και τις παρέδωσαν στο Υπερταμείο. Πέρυσι το καλοκαίρι δεν μπορούσαμε ούτε καντίνες να βάλουμε σε αυτές τις παραλίες και είχαμε κινητοποιηθεί. Μάλιστα είχαμε βρεθεί στην Αθήνα με τον δήμαρχο, αλλά δεν υπήρξε ικανοποίηση στα αιτήματά μας. Τώρα επεκτείνουν τη δράση τους στην κυβέρνηση και μόνο το υπουργείο Οικονομικών θα έχει λόγο στις παραλίες. Κλείνουν τις παραλίες και θα μπαίνουν οι λουόμενοι σε αυτά τα τμήματα πληρώνοντας είσοδο. Εμείς θα σταθούμε εμπόδιο στα σχέδιά τους που διευκολύνουν επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο αιγιαλός ανήκει στον λαό» κατέληξε ο αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών του Δήμου Πατρέων.

Μπαίνει τάξη σε παραλίες και αιγιαλούς: Στα «κάγκελα» ο Δήμος Πατρέων - Εν αναμονή οι φορείς - Αυστηρά μέτρα και πρόστιμα για χρήση και κατάληψη

Γιώργος Φραγκονικολόπουλος

Ο αντιδήμαρχος Αιγιάλειας Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, που έχει στους τομείς ευθύνης του θέματα που αφορούν τα καταστήματα εστίασης, επισήμανε στην «Π» ότι στον δήμο παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το νομοσχέδιο και θα τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα για το θέμα.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ