Μπελέρης: Αύριο η εκδίκαση της έφεσης – Reuters: «Η μόνη δίκαιη απόφαση θα ήταν η αθώωσή μου»

Συνέντευξη του Φρέντυ Μπελέρη στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters

Φρέντι Μπελέρης

Στην αυριανή εκδίκαση της έφεσης που έχει ασκήσει ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Φρέντης Μπελέρης, κατά της αρχικής καταδικαστικής απόφασης εναντίον του για την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων σε τοπικές δημαρχιακές εκλογές ένα χρόνο πριν, αναφέρεται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Συγκεκριμένα, ο Φρέντης Μπελέρης σε τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε στη δημοσιογράφο Καρολίνα Τάγαρη, μέσα από τις αλβανικές φυλακές, χαρακτηρίζει το κατηγορητήριο «ψευδές και πολιτικά υποκινούμενο».

«Η μόνη δίκαιη απόφαση θα ήταν η αθώωσή μου. Δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον μου. Δεν υπάρχει περίπτωση η απόφαση να μην ήταν διαφορετική σε οποιοδήποτε άλλο κράτος», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Η υπόθεση Μπελέρη που κηλίδωσε τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, όπως υπογραμμίζει το πρακτορείο Reuters, άνοιξε τον Μάιο του 2023 κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας για τις δημαρχιακές εκλογές στη γενέτειρά του, τη Χειμάρρα, στη γραφική αλβανική Ριβιέρα, η οποία έχει μια δραστήρια ελληνική κοινότητα. Στη συνέχεια κέρδισε, αλλά δεν ορκίστηκε ποτέ, ενώ κρατείται προφυλακισμένος, όπως σημειώνει το πρακτορείο.

Ο κ. Μπελέρης, ο οποίος κέρδισε μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο εκπροσωπώντας το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δήλωσε ότι η νίκη του ήταν ένα μήνυμα προς την πρώην κομμουνιστική Αλβανία, η οποία επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ. «Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν μη ευρωπαϊκή χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας και πλέον ευρωβουλευτής, σημείωσε ότι η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. «Ούτε εγώ ούτε η ελληνική κυβέρνηση έχουν πρόθεση να βλάψουν την ένταξη οποιασδήποτε χώρας», είπε, συμπληρώνοντας πως «μια Αλβανία που είναι μέλος της ΕΕ αλλά δεν σέβεται το κράτος δικαίου και τη βούληση του λαού δεν ανήκει εκεί».

Το Reuters αναφέρει ότι ο Φρέντης Μπελέρης, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, έχει θεωρηθεί από ορισμένους στην Αλβανία ως πολωτική φιγούρα.

Ο ίδιος απάντησε ότι το γεγονός ότι κέρδισε τις ψήφους τόσο των Ελλήνων όσο και των Αλβανών στη Χειμάρρα, μια εθνοτικά μικτή περιοχή, αποδεικνύει ότι είναι ένας ενωτικός υποψήφιος.

«Δεν υπάρχει κανείς που να θέλει περισσότερο από εμένα να γίνει η Αλβανία μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Όσοι με κατηγορούν ότι είμαι διχαστικός, θα πρέπει να κοιτάξουν τους κατοίκους της Χειμάρρας και τον ελληνικό λαό για την απάντηση», κατέληξε χαρακτηριστικά.