BioNTech: Προστατευμένοι οι εμβολιασμένοι από την παραλλαγή Όμικρον

Το νέο στέλεχος Όμικρον θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες μολύνσεις αλλά οι εμβολιασμένοι θα παραμείνουν πιθανότατα προστατευμένοι λέει ο συνιδρυτή της BioΝTech και εφευρέτη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, Ουγκούρ Σαχίν.

BioNTech: Προστατευμένοι οι εμβολιασμένοι από την παραλλαγή Όμικρον

Το στέλεχος Όμικρον θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες μολύνσεις μεταξύ των εμβολιασμένων, αλλά το πιθανότερο είναι πως όσοι νοσήσουν θα παραμείνουν προστατευμένοι έναντι του ενδεχόμενου βαριάς νόσησης, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της BioΝTech και εφευρέτη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, Ουγκούρ Σαχίν.

Αν και η νέα παραλλαγή ενδέχεται να παρακάμπτει τα αντισώματα που παράγονται ως αντίδραση στο εμβόλιο, ο ιός πιθανότατα θα παραμείνει ευάλωτος στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, μόλις εισέλθει στο σώμα. «Το μήνυμά μας είναι: Μην τρομοκρατείστε, το σχέδιο παραμένει το ίδιο: επιταχύνετε τους εμβολιασμούς της τρίτης δόσης», δήλωσε σήμερα ο Δρ. Σαχίν, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη γνώση για τους μηχανισμούς πίσω από το εμβόλιο και την βιολογία των παραλλαγών του κορωνοϊού, ο Δρ. Σαχίν λέει πως υποθέτει’πτο άτομα που έχουν ανοσία θα διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι του ενδεχόμενου σοβαρής νόσησης, ακόμα κι αν μολυνθούν από το στέλεχος Όμικρον.

Όπως λέει, το εμβόλιο που εκείνος και ομάδα του εφηύραν τον Ιανουάριο του 2020 και στη συνέχεια ανέπτυξαν με την Pfizer, έχει αποδειχθεί πως προστατεύει από την βαριά ασθένεια έναντι και άλλων στελεχών του κορωνοϊού που μολύνουν εμβολιασμένα άτομα.

Η επικρατούσα, προς το παρόν, μετάλλαξη Δέλτα, έχει αποδειχθεί πιο μολυσματική μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων σε σύγκριση με παλιότερα στελέχη, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση οι ασθενείς εκδηλώνουν στην πλειονότητά τους ήπια συμπτώματα.

Τα δύο επίπεδα προστασίας

Το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer, όπως τα περισσότερα εμβόλια, προσφέρει δύο διακριτά επίπεδα προστασίας έναντι του ιού: το πρώτο επίπεδο συνίσταται από τα αντισώματα που προστατεύουν τα άτομα από την μόλυνση, εμποδίζοντας τους ιούς να «αποικήσουν» στα υγιή κύτταρα του κορμιού.

Ωστόσο τα αντισώματα αρχίζουν να φθίνουν στους πέντε μήνες περίπου μετά την δεύτερη δόση, σύμφωνα με μελέτες. Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων, η Όμικρον είναι πιθανό να είναι καλύτερη από την Δέλτα στο να παρακάμπτει τα αντισώματα που παράγονται μετά την επαφή με το εμβόλιο, λέει ο Δρ. Σαχίν.

Το δεύτερο επίπεδο προστασίας είναι τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που κινητοποιούνται για να καταστρέψουν τα μολυσμένα κύτταρα. Ένας εμβολιασμένος που μολύνεται πιθανότατα θα εκδηλώσει ήπια συμπτώματα αφού, όπως εξηγεί ο Δρ. Σαχίν, κανένα στέλεχος ως τώρα δεν κατάφερε να διαφύγει από τα Τ-κύτταρα και η Όμικρον είναι επίσης σχεδόν απίθανο να τα καταφέρει.

«Η πεποίθησή μας [ότι το εμβόλιο θα δουλέψει έναντι της Όμικρον] βασίζεται στην επιστήμη: Αν ένας ιός καταφέρει ανοσιακή διαφυγή, το καταφέρνει έναντι των αντισωμάτων αλλά υπάρχει ένα δεύτερο επίπεδο ανοσιακής απόκρισης που προστατεύει από την βαριά ασθένεια, τα Τ-κύτταρα».

Τα σχόλια του Δρ. Σαχίν έρχονται μετά την συνέντευξη του CEO της Moderna, Στέφαν Μπάνσελ, στους Financial Times, ο οποίος εκτίμησε πως τα υφιστάμενα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του στελέχους Όμικρον.

Ο Σαχίν επιμένει πως ειδικά με την τρίτη δόση, η προστασία από την βαριά νόσο αυξάνεται σημαντικά. Η BioNTech διεξάγει τώρα έρευνα για να διαπιστώσει κατά πόσο η Όμικρον μπορεί να μολύνει εμβολιασμένα άτομα. Οι δοκιμές ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και θα διαρκέσουν περίπου δύο εβδομάδες.

Ο ίδιος εκτιμά πως ένα ειδικά τροποποιημένο εμβόλιο για το καινούργιο στέλεχος θα χρειαζόταν περίπου 100 ημέρες για αναπτυχθεί. Αλλά ο ίδιος επιμένει πως ίσως αυτό να μην χρειαστεί.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ