Μπλίνκεν: Επίσκεψη-αστραπή στην Αίγυπτο, στόχος η κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και θα συμπροεδρεύσει σε συνεδρίαση του «στρατηγικού διαλόγου» των δυο χωρών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στο Κάιρο έφτασε τα ξημερώματα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου, στο πλαίσιο σύντομης επίσκεψής του στην Αίγυπτο. Στόχος της επίσκεψης είναι, μεταξύ άλλων, η συζήτηση για τις προσπάθειες επίτευξης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Τον τόνο όσον αφορά τη δέκατη επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν στην περιοχή από το ξέσπασμα του πολέμου, την 7η Οκτωβρίου 2023, δίνει πάντως μάλλον το πού δεν θα πάει: στο Ισραήλ ή σε οποιαδήποτε άλλη αραβική πρωτεύουσα πλην Καΐρου.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έλεγαν κατ’ ιδίαν πως δεν αναμένουν να σημειωθεί κάποια ιδιαίτερη πρόοδος στις επαφές τις οποίες θα έχει στο Κάιρο. Με το ταξίδι αυτό, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εννοεί να συνεχίσει να ασκεί πίεση για την επίτευξη ανακωχής.
Η Ουάσιγκτον θα ήθελε να έχει εξασφαλιστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου και καθώς πλησιάζει το τέλος της θητείας του Τζο Μπάιντεν, καθώς ανησυχεί πως κάθε μέρα που περνάει αυξάνει τον κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης, αν όχι ανάφλεξης.
Οι ταυτόχρονες εκρήξεις χθες στον Λίβανο βομβητών που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον εννιά άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι σχεδόν 2.800, έδειξαν γιατί – και περιέπλεξαν τα πράγματα.
Η Χεζμπολά επέρριψε την ευθύνη στο Ισραήλ.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα έχει συνομιλίες με τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και θα συμπροεδρεύσει σε συνεδρίαση του «στρατηγικού διαλόγου» των δυο χωρών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Αναμένεται επίσης να παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αιγύπτιο ομόλογό του Μπαντρ Αμπντελάτι.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να αποδεσμεύσει το σύνολο της αμερικανικής ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας στο Κάιρο (1,3 δισεκ. δολάρια), χωρίς να θέσει όρους για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως την περασμένη χρονιά. Μένει το πράσινο φως του Κογκρέσου.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Τριχόπτωση: Η βιταμίνη που λείπει από τον οργανισμό σου και σώζει τα μαλλιά
Οι νέες θήκες της Samsung για Galaxy Z Flip8, Z Fold8 και Fold8 Ultra
Σπάνιες εικόνες με δελφίνια να φτάνουν μια ανάσα από την ακτή της Ποροβίτσας ΒΙΝΤΕΟ
Πώς να διαχειρίζεστε το κεφάλαιό σας στο online στοίχημα
Galaxy Unpacked Ιουλίου 2026: Όλα όσα αποκάλυψε η Samsung
Ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στην Κερπινή ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ
Μωβ «θησαυρός» υγείας: Το λαχανικό που πρέπει να βάλεις αμέσως στη διατροφή σου
Η θρυλική «Μήδεια» επιστρέφει με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
