Μπόρις Τζόνσον: Μια θητεία γεμάτη σκάνδαλα – Partygate, σεξουαλικές απρέπειες και η «χρυσή» ανακαίνιση

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε, το μεσημέρι της Πέμπτης (07.07.2022) σε διάγγελμά του έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, ότι παραιτείται από την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος και κατά συνέπεια από την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Η παραίτηση ήρθε μετά από το μπαράζ παραιτήσεων υπουργών, υφυπουργών και συμβούλων του που υποστήριξαν ότι δεν είναι πλέον σε θέση να κυβερνήσει.

Μπόρις Τζόνσον: Μια θητεία γεμάτη σκάνδαλα - Partygate, σεξουαλικές απρέπειες και η «χρυσή» ανακαίνιση

Οι εξελίξεις στην Βρετανία αναμένεται να είναι καταιγιστικές, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον από την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος. Η πίεση που δέχθηκε για να παραιτηθεί –όπως είπε και στο διάγγελμά του– ήταν τόσο μεγάλη, που δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον – Άμεσα η εκλογή του νέου πρωθυπουργού

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε, το μεσημέρι της Πέμπτης (07.07.2022) σε διάγγελμά του έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, ότι παραιτείται από την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος και κατά συνέπεια από την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Η παραίτηση ήρθε μετά από το μπαράζ παραιτήσεων υπουργών, υφυπουργών και συμβούλων του που υποστήριξαν ότι δεν είναι πλέον σε θέση να κυβερνήσει.

Έπειτα από έναν πολυήμερο αγώνα για να κρατηθεί στην εξουσία, ο Μπόρις Τζόνσον εγκαταλείφθηκε από πολλούς μένοντας με λιγοστούς πλέον συμμάχους. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας εδώ και καιρό πάλευε να απορροφήσει τους κραδασμούς μιας σειράς σκανδάλων που επισκιάζουν τις ημέρες της θητείας του.

Πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω σκληρού lockdown στην Βρετανία, καταγγελίες για σεξουαλικές απρέπειες βουλευτών, οι υποθέσεις «Πίντσερ» και «Πάτερσον», η «χρυσή» ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας. Αυτά είναι μερικά από τα σκάνδαλα που όπως φαίνεται έχουν πλήξει πολιτικά τον Μπόρις Τζόνσον.

«Partygate»: Γλέντια στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown
Ο όρος «Partygate» επινοήθηκε ως αναφορά σε ένα σκάνδαλο με πάρτι που διοργανώθηκαν σε κυβερνητικούς χώρους, περιλαμβανομένου του ίδιου του πρωθυπουργικού γραφείου στην Ντάουνινγκ Στριτ. Τα πάρτι, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έγιναν την ώρα που η Βρετανία βρισκόταν σε σκληρό lockdown για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Για το «Partygate» επιβλήθηκε πρόστιμο και στον Μπόρις Τζόνσον, επειδή συμμετείχε σε ένα πάρτι γενεθλίων. Υποχρεώθηκε επίσης να ζητήσει συγγνώμη από τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν έγινε γνωστό ότι προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ είχε κάνει πάρτι στους χώρους της πρωθυπουργικής κατοικίας την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της Ελισάβετ, τον Απρίλιο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η βασίλισσα Ελισάβετ καθόταν μόνη της στη διάρκεια της τελετής μέσα στην εκκλησία επειδή εκείνη την περίοδο στην Βρετανία απαγορεύονταν οι συναθροίσεις.

Έκθεση επίσης ανώτατου υπαλλήλου στην Ντάουνινγκ Στριτ έκανε λόγο για μια σειρά από παράνομα πάρτι εν μέσω lockdown, με τους συμμετέχοντες να καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ και να καταλήγουν να κάνουν ακόμα και εμετό.

Φωτογραφίες και βίντεο από αυτά τα κορονοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά καιρούς έχουν διαρρεύσει στα ΜΜΕ, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό και την πτέρυγα των Συντηρητικών. Από την πλευρά του, το κοινοβούλιο εξακολουθεί να ερευνά αν ο Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε τους βουλευτές επανειλημμένως όταν αρνήθηκε ότι γνώριζε ότι έγιναν παράνομα πάρτι. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πίστευε ειλικρινώς τότε πως οι συγκεντρώσεις δεν παραβιάζουν τον νόμο, αλλά τώρα παραδέχεται ότι έσφαλε.

Μπαράζ καταγγελιών για τον Πίντσερ
Μαζικές παραιτήσεις από την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα ακολούθησαν τις κατηγορίες που διατύπωσε ένας πρώην ανώτερος γραμματέας ότι το γραφείο του Μπόρις Τζόνσον έδωσε ψευδείς πληροφορίες σχετικά με καταγγελίες που είχαν γίνει στο παρελθόν για σεξουαλική παρενόχληση από τον βουλευτή Κρίστοφερ Πίντσερ.

Τον Φεβρουάριο, ο Τζόνσον διόρισε τον Πίντσερ αναπληρωτή υπεύθυνο για την κομματική πειθαρχία. Την περασμένη εβδομάδα ο Πίντσερ τέθηκε εκτός κόμματος αφού παραδέχτηκε ότι είχε θωπεύσει δύο άνδρες ευρισκόμενος σε κατάσταση μέθης στη διάρκεια νυχτερινής εξόδου.

Στην πορεία έγινε γνωστό ότι ο Πίντσερ είχε κατηγορηθεί και για άλλες υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.

Αρχικά το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο Τζόνσον δεν γνώριζε για συγκεκριμένες παρελθούσες κατηγορίες εις βάρος του Πίντσερ. Ωστόσο, την Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του Foreign Office το 2019, ο Σάιμον ΜακΝτόναλντ, συνέταξε επιστολή στην οποία αναφέρει ότι είχε ερευνήσει τις καταγγελίες το 2019 και τις είχε επαληθεύσει.

Σεξουαλικά σκάνδαλα με πρωταγωνιστές βουλευτές
Οι Συντηρητικοί του Τζόνσον έχουν πληγεί και από άλλα σκάνδαλα με πρωταγωνιστές βουλευτές που κατηγορούνται για σεξουαλικές απρέπειες, ανάμεσά τους και δύο περιπτώσεις που οδήγησαν σε παραιτήσεις βουλευτών. Και στις δύο περιπτώσεις οι Τόρις έχασαν τις αναπληρωματικές εκλογές τον περασμένο μήνα.

Ο συντηρητικός βουλευτής Ιμράν Άχμεντ Καν παραιτήθηκε αφού κρίθηκε ένοχος ότι κακοποίησε σεξουαλικά ένα 15χρονο αγόρι. Ο Νιλ Πάρις, ένας άλλος συντηρητικός βουλευτής, παραιτήθηκε αφού παραδέχτηκε ότι παρακολουθούσε πορνογραφικό υλικό στο κινητό του δύο φορές μέσα στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων, σε “μια στιγμή τρέλας”.

Ένας άλλος συντηρητικός βουλευτής συνελήφθη ως ύποπτος για βιασμό, σεξουαλική επίθεση και άλλα αδικήματα. Ο βουλευτής αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση τον Μάιο και η ταυτότητά του δεν δημοσιοποιήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης για να προστατευτεί η ταυτότητα του φερόμενου ως θύματος.

Ο Πάτερσον και οι… πληρωμές
Τον περασμένο χρόνο, μία επιτροπή του κοινοβουλίου συνέστησε την αναστολή της βουλευτικής ιδιότητας του συντηρητικού βουλευτή και πρώην υπουργού Όουεν Πάτερσον για 30 ημέρες, αφού διαπιστώθηκε ότι είχε εμπλακεί σε μια «απίστευτη υπόθεση λόμπινγκ επ’ αμοιβή» ασκώντας πίεση για λογαριασμό εταιρειών που τον πλήρωναν.

Οι Συντηρητικοί ψήφισαν αρχικά στο κοινοβούλιο για να σταματήσει η αναστολή του Πάτερσον και να αναθεωρηθεί η διαδικασία έρευνας. Έπειτα από πρωτοσέλιδα του Τύπου, ο Πάτερσον παραιτήθηκε και η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις προτεινόμενες αλλαγές για τη συγκάλυψη της υπόθεσης. Οι Συντηρητικοί έχασαν τις τοπικές εκλογές που έγιναν για να αναδειχθεί ο αντικαταστάτης του Πάτερσον στο κοινοβούλιο.

Η «χρυσή» ανακαίνιση στην Ντάουνινγκ Στριτ
Έπειτα από μια ανακαίνιση του διαμερίσματος της Ντάουνινγκ Στριτ όπου κατοικεί ακόμα και τώρα ο Μπόρις Τζόνσον -την οποία ανέλαβε ένας σχεδιαστής διασημοτήτων και η οποία περιέλαβε χρυσή ταπετσαρία αξίας 200.000 λιρών – η εκλογική επιτροπή της Βρετανίας επέβαλε πρόστιμο 17.800 λιρών στους Συντηρητικούς επειδή δεν ανέφεραν με ακρίβεια μια δωρεά για την πληρωμή της συγκεκριμένης ανακαίνισης.

Ο σύμβουλος δεοντολογίας του Τζόνσον επέκρινε αργότερα τον πρωθυπουργό ότι δεν αποκάλυψε ορισμένα μηνύματα που ανταλλάχθηκαν με τον δωρητή. Ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Τζόνσον δεν είχε πει σκόπιμα ψέματα για τα μηνύματα.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ