Μπούγας από Ζάκυνθο: 220 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή Δικαιοσύνη – «Η κρίση μένει ανθρώπινη»
Στη Ζάκυνθο βρέθηκε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, με σειρά επαφών για τις ανάγκες των δικαστικών υπηρεσιών και τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο επίκεντρο της επίσκεψης βρέθηκαν οι υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό και η μετάβαση της Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή.
Σειρά επαφών στη Ζάκυνθο είχε την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2026 ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Δικαιοσύνης Πέλοπα Λάσκο. Η επίσκεψη είχε ως βασικό στόχο την καταγραφή των αναγκών που αντιμετωπίζουν οι δικαστικές υπηρεσίες του νησιού, αλλά και την παρουσίαση των αλλαγών που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την ταχύτερη και πιο σύγχρονη λειτουργία των δικαστηρίων.
Η επίσκεψη ξεκίνησε από το Δημαρχείο Ζακύνθου, όπου ο κ. Μπούγας και ο κ. Λάσκος συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Γιώργο Στασινόπουλο. Ακολούθησε συνάντηση στο Μητροπολιτικό Μέγαρο με τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο, όπου συζητήθηκαν ζητήματα κοινωνικού ενδιαφέροντος και θεσμικής συνεργασίας.
Κεντρικός σταθμός της επίσκεψης ήταν το Δικαστικό Μέγαρο Ζακύνθου. Εκεί ο Υφυπουργός και ο Γενικός Γραμματέας ενημερώθηκαν από δικαστικούς λειτουργούς, δικαστικούς υπαλλήλους και μέλη της δικηγορικής κοινότητας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δικαστική υπηρεσία του νησιού.
Διαβάστε επίσης: e-ΕΦΚΑ: Τι αλλάζει σε συντάξεις, ένσημα και εξυπηρέτηση ασφαλισμένων
Κατά την αυτοψία εξετάστηκαν οι κτιριακές υποδομές, οι συνθήκες εργασίας και οι ανάγκες σε προσωπικό, θέματα που παραμένουν κρίσιμα για την καθημερινή λειτουργία των δικαστηρίων.
Μετά την επίσκεψη στο Δικαστικό Μέγαρο, ο κ. Μπούγας επισκέφθηκε το Μουσείο Διονυσίου Σολωμού, όπου ενημερώθηκε για την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Ζακύνθου.
Η εκδήλωση για την ψηφιακή Δικαιοσύνη
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ζακύνθου. Αντικείμενο ήταν η αναβάθμιση και επέκταση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, έργο που θεωρείται κομβικό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι η Δικαιοσύνη έχει κοινωνική και οικονομική διάσταση, καθώς επηρεάζει την κοινωνική συνοχή, την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και την αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών κοινωνιών.
Ο κ. Μπούγας αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έδωσαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν αλλαγές που παρέμεναν επί δεκαετίες σε εκκρεμότητα.
Ο νέος Δικαστικός Χάρτης και οι αλλαγές στα δικαστήρια
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Νόμο 5108 και στη δημιουργία του νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας. Όπως σημείωσε, πρόκειται για μια μεγάλη θεσμική παρέμβαση που περιλαμβάνει την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, τη νέα χωροταξία των δικαστικών σχηματισμών και την ενίσχυση του ρόλου του ΤΑΧΔΙΚ.
Ο Υφυπουργός στάθηκε και στο ανθρώπινο δυναμικό της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι από το 2022 πραγματοποιούνται κάθε χρόνο διαγωνισμοί μέσω της Εθνικής Σχολής Δικαστών για την κάλυψη κενών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελλείψεις είχαν φτάσει στο 35% των οργανικών θέσεων, ενώ πλέον οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων είναι πλήρως καλυμμένες και ενισχύονται διαρκώς.
Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα επιμόρφωσης περίπου 1.000 ειρηνοδικών, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν ώστε να ασκούν πλήρη δικαστικά καθήκοντα στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας, συμπεριλαμβανομένης της εκδίκασης ποινικών υποθέσεων.
Ψηφιακά έργα και ηλεκτρονικός φάκελος
Κεντρικό σημείο της ομιλίας αποτέλεσε ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Ο κ. Μπούγας ανέφερε ότι περισσότερα από 220 εκατ. ευρώ επενδύονται σε ψηφιακά έργα για τη Δικαιοσύνη, με στόχο να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών.
Έδωσε έμφαση στην ανάγκη πλήρους μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, σημειώνοντας ότι η παράλληλη διατήρηση έντυπων και ηλεκτρονικών διαδικασιών θα οδηγούσε σε νέα γραφειοκρατία. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, θα προηγηθεί εκπαίδευση δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων και δικηγόρων, ώστε στη συνέχεια να εφαρμοστούν πλήρως η υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και ο ηλεκτρονικός φάκελος.
Μείωση στον χρόνο έκδοσης αποφάσεων
Παρουσιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα των αλλαγών, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι ο ρυθμός εκκαθάρισης των υποθέσεων έχει περάσει σε θετικό πρόσημο. Ανέφερε, μάλιστα, ότι ο μέσος χρόνος έκδοσης πρωτόδικης απόφασης έχει μειωθεί από τις 750 στις 436 ημέρες, με ακόμη καλύτερες επιδόσεις στα μεγάλα δικαστήρια της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την εκτίμησή του, εφόσον η ίδια πορεία συνεχιστεί και στα Εφετεία, έως το 2027 η Ελλάδα μπορεί να φτάσει τον στόχο που είχε τεθεί το 2023: ο μέσος χρόνος έκδοσης τελεσίδικης πολιτικής απόφασης να μειωθεί περίπου στις 700 ημέρες, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο κ. Μπούγας χαρακτήρισε τη μείωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης από τις 1.492 ημέρες του 2022 στις 700 ημέρες έναν σημαντικό εθνικό στόχο, που συνδέεται με την προσπάθεια όλων των λειτουργών της Δικαιοσύνης.
«Ο πυρήνας της δικαιοσύνης είναι η ανθρώπινη κρίση»
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης στάθηκε στις προκλήσεις που φέρνουν η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες στη λειτουργία των θεσμών. Αναγνώρισε ότι τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτητα, στη διαφάνεια και στην αποτελεσματικότητα των διαδικασιών.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η δικαιοδοτική κρίση παραμένει ανθρώπινη υπόθεση. «Ο πυρήνας της δικαιοσύνης είναι η ανθρώπινη κρίση», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά, χωρίς να υποκαθιστά τον δικαστή.
Η επίσκεψη στη Ζάκυνθο ανέδειξε τα τοπικά ζητήματα των δικαστικών υπηρεσιών, αλλά και το ευρύτερο σχέδιο του Υπουργείου για μια Δικαιοσύνη πιο γρήγορη, πιο λειτουργική και καλύτερα προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
