Μπούρας: «Μαθαίνουμε, διορθώνουμε και προχωράμε»- Το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 824 μεταξύ 20.531 ιδρυμάτων στον κόσμο

Σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την ίδια κατάταξη, καταλαμβάνει την 6η θέση.

Μπούρας: «Μαθαίνουμε, διορθώνουμε και προχωράμε»- Το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 824 μεταξύ 20.531 ιδρυμάτων στον κόσμο

Την 824η θέση παγκοσμίως καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Πατρών ανάμεσα στα 20.531 ακαδημαϊκά ιδρύματα του κόσμου, σύμφωνα με τη λίστα κατάταξης των 2.000 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου για το έτος 2023 που ανακοίνωσε το Κέντρο Παγκόσμιας Κατάταξης Πανεπιστημίων. Ωστόσο, σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την ίδια κατάταξη, καταλαμβάνει την 6η θέση.

«Υπάρχει ένας διαρκής αγώνας και μία διαρκής προσπάθεια να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για το πανεπιστήμιό μας. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται σε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, στους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς μας φοιτητές, στο διοικητικό μας προσωπικό σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα. Είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας» μας δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, συγχαίροντας όλους όσοι εργάστηκαν γι’ αυτό το αποτέλεσμα.

Μπούρας: «Μαθαίνουμε, διορθώνουμε και προχωράμε»- Το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 824 μεταξύ 20.531 ιδρυμάτων στον κόσμο

Χρήστος Μπούρας

Ερωτηθείς για το επόμενο βήμα, ο κ. Μπούρας μας απάντησε: «Μαθαίνουμε διορθώνουμε και προχωράμε».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της κατάταξης δεν βασίζεται στην κατάθεση δεδομένων από τα υπό αξιολόγηση ιδρύματα, αλλά από δεδομένα που συλλέγονται απευθείας από τους αξιολογητές χρησιμοποιώντας εξωτερικές πηγές.

Το Κέντρο Παγκόσμιας Κατάταξης Πανεπιστημίων CWUR αξιολογεί την ποιότητα της εκπαίδευσης των φοιτητών, την επαγγελματική τους επιτυχία, το κύρος των μελών ΔΕΠ και την ποιότητα της έρευνάς τους.

Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι δείκτες:

1) Η ποιότητα της εκπαίδευσης η οποία εκτιμάται από τον αριθμό των αποφοίτων ενός πανεπιστημίου οι οποίοι έχουν κερδίσει σημαντικές ακαδημαϊκές διακρίσεις σε σχέση με το μέγεθος του πανεπιστημίου (25%).

2) Η επαγγελματική απασχόληση των αποφοίτων. Ο δείκτης αυτός εκφράζει την επαγγελματική επιτυχία των αποφοίτων ενός πανεπιστημίου και μετράται βάσει του αριθμού των αποφοίτων που κατέχουν θέσεις ευθύνης σε εταιρείες υψηλού κύρους σε σχέση με το μέγεθος του πανεπιστημίου (25%).

3) Το κύρος των μέλλων ΔΕΠ, το οποίο αποτυπώνεται στον αριθμό των μελών ΔΕΠ που έχουν λάβει ακαδημαϊκές διακρίσεις υψηλού κύρους (10%).

4) Η έρευνα που πραγματοποιείται στο ίδρυμα:

i)Το ερευνητικό προϊόν του ιδρύματος όπως αυτό αποτυπώνεται από τον συνολικό αριθμό των ερευνητικών άρθρων που δημοσιεύτηκαν. Τα δεδομένα λαμβάνονται από το Science Citation Index Expanded, Social Sciences Citation Index και Arts & Humanities Citation Index που περιλαμβάνονται στη βάση Web of Science (10%).

ii) Δημοσιεύσεις υψηλής ποιότητας: μετράται από τον αριθμό των ερευνητικών άρθρων που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά της κορυφαίας βαθμίδας (10%).

iii) Η επιρροή η οποία μετράται από τον αριθμό των ερευνητικών άρθρων που εμφανίζονται σε περιοδικά υψηλής επίδρασης (10%).

iv) Ετεροαναφορές, που υπολογίζονται με βάση τον αριθμό υψηλής επίδρασης ερευνητικών άρθρων (10%).

Η ελληνική εξάδα των ελίτ ΑΕΙ

Του Πανεπιστημίου Πατρών προηγούνται, στη συγκεκριμένη κατάταξη, πέντε ελληνικά πανεπιστήμια.

Πρόκειται για τα εξής:

Θέση 278: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Θέση 429: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Θέση 578: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Θέση 736: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Θέση 771: Πανεπιστήμιο Κρήτης

Θέση 824: Πανεπιστήμιο Πατρών

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ