Χαλκιδική: «Απολύτως ακατάλληλο και επικίνδυνο» το παιχνίδι στο λούνα παρκ – Καταπέλτης η εισαγγελέας

Βαριά ήταν η εισαγγελική πρόταση στη δίκη για τον θάνατο του 19χρονου Γιάννη Καμπαϊλή στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Η εισαγγελέας περιέγραψε το μοιραίο μηχάνημα ως «απολύτως ακατάλληλο και επικίνδυνο» και ζήτησε καταδίκες για τους κατηγορούμενους.

Λούνα παρκ

Με βαριές διατυπώσεις για την κατάσταση του μοιραίου παιχνιδιού στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής αγόρευσε η εισαγγελέας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στα Γιαννιτσά, στη δίκη για τον θάνατο του 19χρονου Γιάννη Καμπαϊλή, τον Αύγουστο του 2024.

Στην πρότασή της, η εισαγγελέας στάθηκε στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν το μηχάνημα «crazy dance», αλλά και στο γεγονός ότι, όπως ανέφερε, οι κατηγορούμενοι αποδέχονταν τη λειτουργία του παρά την επικινδυνότητά του.

«Το μηχάνημα ήταν σε κατάσταση απολύτως ακατάλληλη και επικίνδυνη», είπε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι επρόκειτο για ιδιοκατασκευή, φτιαγμένη από άτομο χωρίς τις απαιτούμενες γνώσεις και χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας.

«Είχε υποστεί εκτεταμένη διάβρωση, ποτέ, ποτέ δεν μπορούσε να λειτουργήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: ΓΕΕΘΑ: Η αντισυνταγματάρχης Μαρία Κιοϊλιού η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος Τύπου

Η πρόταση για τον ιδιοκτήτη και τη σύζυγό του

Για τον 60χρονο ιδιοκτήτη του λούνα παρκ, η εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη του για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο για τον θάνατο του 19χρονου και για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο για τον τραυματισμό του αδελφού του.

Για τη σύζυγο του ιδιοκτήτη, η εισαγγελική πρόταση αφορά απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και απλή συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, σε σχέση με τον τραυματισμό του αδελφού του Γιάννη Καμπαϊλή.

Η εισαγγελέας, σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο ότι η κατάσταση του μηχανήματος δεν ήταν ένα τυχαίο ή κρυφό πρόβλημα, αλλά μια πραγματικότητα που μπορούσε να διαπιστωθεί.

Τι πρότεινε για τον χειριστή

Για τον χειριστή του μηχανήματος, ο οποίος φέρεται να αύξησε την ταχύτητα λίγο πριν το παιχνίδι σπάσει, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 19χρονου, η εισαγγελέας πρότεινε να καταδικαστεί για θανατηφόρα έκθεση και έκθεση με αποτέλεσμα σωματική βλάβη για τον 16χρονο αδελφό του θύματος.

«Εξέθεσε σε μη ασφαλή ταχύτητα τους επιβαίνοντες, αλλά αυτό το έκανε από αμέλεια», ανέφερε στην πρότασή της.

Στη διάρκεια της δίκης είχε προηγηθεί η κατάθεση του χειριστή, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι έλαβε εντολή από τον ιδιοκτήτη να εξαφανιστεί για 48 ώρες μετά το δυστύχημα.

«Ήταν ψευδείς οι υπεύθυνες δηλώσεις»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η εισαγγελέας και στον μηχανικό που είχε δώσει βεβαιώσεις για την κατάσταση του παιχνιδιού.

Για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο πρότεινε καταδίκη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

«Τόση φθορά και δεν έκανε ούτε μία υπόδειξη. Ήταν ψευδείς οι υπεύθυνες δηλώσεις του», είπε χαρακτηριστικά.

Η εισαγγελέας εξέφρασε μάλιστα την έντονη ενόχλησή της για το γεγονός ότι, πριν από το δυστύχημα, τρεις μηχανικοί φέρονται να είχαν ελέγξει το συγκεκριμένο μηχάνημα.

«Θλίβομαι, γιατί πριν το δυστύχημα, τρεις μηχανικοί φέρονται να έλεγξαν αυτό το μηχάνημα», σημείωσε.

Συνεχίζεται η διαδικασία με τις αγορεύσεις

Η υπόθεση του θανάτου του 19χρονου Γιάννη Καμπαϊλή είχε προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση και οργή, καθώς το δυστύχημα σημειώθηκε σε χώρο αναψυχής, όπου η ασφάλεια των επισκεπτών θεωρείται αυτονόητη προϋπόθεση λειτουργίας.

Μετά την εισαγγελική πρόταση, η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125