Χατζηδάκης: Πρόταση για αύξηση των κρατικών εγγυήσεων στον «Ηρακλή»

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως οι προτεραιότητες για το οικονομικό επιτελείο σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα.

Κωστής Χατζηδάκης

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, το υπουργείο του θα υποβάλλει αίτημα στην DG Comp για αύξηση του ποσού των κρατικών εγγυήσεων μέσω του μηχανισμού «Ηρακλής ΙΙΙ».

Η κίνηση αυτή έρχεται ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του οικονομικού επιτελείου για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τόνισε πως η κυβέρνηση έχει αιτηθεί την αύξηση του ποσού των κρατικών εγγυήσεων στον Ηρακλή κατά 500 εκατ. ευρώ με στόχο την διευθέτηση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με το newsit, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως οι προτεραιότητες για το οικονομικό επιτελείο σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα είναι:

  1. Να συνεχίσει να στηρίζεται ο ανταγωνισμός, και προς αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η δημιουργία του πέμπτου πόλου ο οποίος προετοιμάζεται συστηματικά.
  2. Να ανοίξει η περίμετρος των κεφαλαίων του Ηρακλή, καθώς τα 2 δισ. ευρώ δεν αρκούν για να καλύψουν το σύνολο των τραπεζών, εξού και η κυβέρνηση θα υποβάλει το αίτημα για αύξηση του ποσού.
  3. Να υπάρξει περισσότερη στήριξη από τις τράπεζες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  4. Με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας οι τράπεζες θα πρέπει να ασχοληθούν περισσότερο με το θέμα των προμηθειών όπου έχουν γίνει βήματα αλλά υπάρχουν ιδέες από άλλους κλάδους που μπορούν να υιοθετήσουν. Επιπλέον, η δικαιοσύνη στο θέμα των προμηθειών να πρέπει να διευθετηθεί έτσι ώστε τα οφέλη να είναι για όλους με τελικό αποδέκτη την κοινωνία.
  5. Τέλος, να προχωρήσει η επέκταση της χρήσης του συστήματος IRIS. Όπως είπε θα υπάρξει μια μικρή παράταση στις προθεσμίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά σε εργοτάξιο στη Λεπενού: Νεκρός ένας 52χρονος, πληροφορίες για αγνοούμενο και τραυματίες, η στιγμή της έκρηξης ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Βόμβα μεγατόνων από τον Αποστολάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ: Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα;

Στεγαστικό: Παρεμβάσεις για την αύξηση της προσφοράς κατοικίας με στόχο τη μείωση των ενοικίων

Δολοφονία Καραϊβάζ: Ξεκινά η δίκη, το έμβασμα που «μαρτυρά» τους ηθικούς αυτουργούς

Λύτρας: Επεισόδιο μέσα στη φυλακή, τι συνέβη