Χωράφια «στέρεψαν» από εργάτες γης – Αμάζευτα προϊόντα – «Βουλιάζουν» οι εξαγωγές

Στη Δυτική Αχαϊα, στον ηλειακό κάμπο, αλλά και σε όλες σχεδόν τις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας αρχίζουν και γίνονται είδος προς εξαφάνιση οι εργάτες γης!

Χωράφια «στέρεψαν» από εργάτες γης – Αμάζευτα προϊόντα - «Βουλιάζουν» οι εξαγωγές

Μέχρι τώρα, ξέραμε πως η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά της για το εξωτερικό. Εδώ και λίγο καιρό, όμως, μαθαίνουμε πως η Ελλάδα έχει βρει τρόπο να διώχνει και τα ξένα παιδιά!

Τα απίστευτα μεγάλα και χρονοβόρα γραφειοκρατικά κωλύματα που αντιμετωπίζουν για τη νομιμοποίησή τους οι εργάτες γης που έρχονται να δουλέψουν στην Ελλάδα, τους αναγκάζουν να φεύγουν γι’ άλλες πολιτείες, όπου το νομικό πλαίσιο είναι πολύ πιο σύγχρονο και σβέλτο, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί και έμποροι κάθε είδους καλλιεργειών να μην μπορούν να βρουν εργατικό δυναμικό.

Από κει που μέχρι πριν λίγα χρόνια γινόταν πανικός με τους εργάτες γης από Μπαγκλαντές, Πακιστάν κ.λπ., τώρα τους ψάχνεις με το κιάλι! Αφορά καλλιέργειες πατάτας, φράουλας, έρχονται και τα καρπούζια σε λίγο, σε όλες σχεδόν τις καλλιέργειες.

Οι παραγωγοί απευθύνουν έκκληση στην Πολιτεία να επέμβει άμεσα και ν’ αλλάξει το υπάρχον νομικό πλαίσιο για τους ξένους εργάτες γης και να το εναρμονίσει με τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο στις περιπτώσεις εργατών γης από τρίτες χώρες, μη έχουσες ελληνική Πρεσβεία, όπως το Μπαγκλαντές.

Στη Δυτική Αχαΐα, στον ηλειακό κάμπο, αλλά και σε όλες σχεδόν τις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας αρχίζουν και γίνονται είδος προς εξαφάνιση οι εργάτες γης! Και οι καλλιέργειες απειλούνται να σαπίσουν.

H «Π» μίλησε με 3 παραγωγούς-εμπόρους από Δυτική Αχαΐα και Ηλεία για το θέμα. Και οι τρεις πετάνε το γάντι, και δικαιολογημένα, στην Πολιτεία καλώντας την να εξευρωπαϊστεί στο συγκεκριμένο θέμα και να πάψει να λειτουργεί…ελληνικά!

Φώτης Παπανικολόπουλος: «Πρέπει να παρέμβει η Πολιτεία να λύσει το θέμα…»

Ο Φώτης Παπανικολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Berryplasma World με έδρα τη Βάρδα Ηλείας, καταθέτει στην «Π» τον προβληματισμό του, την αγωνία του αλλά και την πρότασή του για να βρεθεί λύση:

«Το πρόβλημα έχει αρχίσει να γίνεται πολύ σοβαρό και να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Κινδυνεύουν να μείνουν στα χωράφια οι πάσης φύσεως καλλιέργειες. Δεν υπάρχει κόσμος να δουλέψει, δεν υπάρχει εργατικό δυναμικό. Και να σας πω γιατί: πολλοί άνθρωποι που ήσαν χρόνια στην Ελλάδα και εργάζονταν κι εδώ στα μέρη μας, παράνομα οι περισσότεροι, για να λέμε αλήθειες, επιλέγουν να πηγαίνουν πλέον σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία, στην Πορτογαλία. Μιλάω για εργάτες που κατάγονται από το Μπαγκλαντές, από το Πακιστάν κι από άλλα μέρη και οι οποίοι είχαν εδώ και χρόνια μόνιμη εργασιακή στέγη στην Ελλάδα. Τώρα, όμως, φεύγουν μαζικά για άλλες χώρες. Το βασικό τους κίνητρο είναι ότι εκεί τους ετοιμάζουν τα χαρτιά τους σε χρόνο ρεκόρ. Και αυτό το θέμα φορά όλη τη γεωργία, όλες τις καλλιέργειες. Παντού υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει, επιτέλους, να παρέμβει η Πολιτεία και να δώσει λύση. Είναι καθαρά γραφειοκρατικό το θέμα. Δεν είναι δυνατόν εξ αιτίας αυτής της γραφειοκρατικής νοοτροπίας να δημιουργείται τέτοιο πρόβλημα.

Οικονομικά, δεν υπάρχει θέμα. Πληρώνονται 30 ευρώ το 7ωρο και 5 ευρώ την ώρα τις υπερωρίες. Δεν νομίζω ότι πληρώνονται με τέτοιο ποσό πολλοί ανειδίκευτοι εργάτες… Αρα, η Πολιτεία πρέπει να λύσει το πρόβλημα».

Φίλιππας Λιάκος: «Να αλλάξει το πλαίσιο και να γίνουν όλα νόμιμα…»

Ο Φίλιππας Λιάκος καταθέτει τη δική του άποψη στην «Π», με την ιδιότητα του επιχειρηματία-εμπόρου, που δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή και το εμπόριο πατάτας:

«Δεν υπάρχουν εργάτες γης να μαζέψουν τις καλλιέργειες. Ισχύει και για πατάτες και για φράουλες και για όλα. Εχω φίλους στην περιοχή που άφησαν 50 και 60 στρέμματα φράουλες αμάζευτες. Γιατί δεν υπάρχει κόσμος να εργαστεί πλέον. Δεν είναι τυχαίο που ξαφνικά άρχισαν να ζητάνε μεγαλύτερο μεροκάματο. Οι περισσότεροι από τους εργάτες γης που ερχόντουσαν και δούλευαν στις καλλιέργειες στην περιοχή, είτε από Μπαγκλαντές είτε από Πακιστάν, είτε από αλλού, δεν ήταν νόμιμοι στην Ελλάδα. Χωρίς δική τους ευθύνη, όμως. Ποτέ το κράτος δεν λειτούργησε όπως έπρεπε σε αυτό το θέμα. Και τώρα φεύγουν και πάνε σε άλλες χώρες, σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, όπου βγάζουν χαρτιά άμεσα και νομιμοποιούνται και παράλληλα οι συνθήκες είναι καλύτερες. Οι αμοιβές τους είναι μεγαλύτερες εκεί. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα παρέμβαση της Πολιτείας,  να αλλάξει το πλαίσιο και να γίνουν όλα νόμιμα».

Γιώργος Λαγός: «Η ατελείωτη γραφειοκρατία διώχνει τους εργάτες…»

Ο Γιώργος Λαγός-Μπάγεβιτς δραστηριοποιείται πλέον και στην καλλιέργεια φράουλας. Και ειδικά τους τελευταίους μήνες ζει το πρόβλημα «από μέσα» και έντονα. Καταθέτει στην «Π» την ανησυχία του:

«Η απίστευτα χρονοβόρα και ατελείωτη γραφειοκρατία που υπάρχει στην Ελλάδα διώχνει τους εργάτες γης για άλλες χώρες. Το κράτος, έτσι όπως λειτουργεί στο συγκεκριμένο θέμα, αναγκάζει τους εργάτες να φεύγουν.  Για την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία. Και να σας πω κάτι; Με το δίκιο τους φεύγουν. Γιατί εκεί σε δύο μήνες τους έχουν βγάλει χαρτιά και έχουν νομιμοποιηθεί πλήρως. Ενώ εδώ ζούσαν 7-8 χρόνια και δεν έχουν κανένα χαρτί. Πρέπει, επειγόντως, να κάνει κάτι η Πολιτεία. Δεν μπορεί να παραμένει απλός θεατής και να την πληρώνουμε εμείς. Εχουμε τόσα άλλα προβλήματα, να μην βρίσκουμε ούτε και ανθρώπους να δουλέψουν για τις καλλιέργειες; Και τα λεφτά που παίρνουν είναι καλά: 30 ευρώ το 7ωρο και 5 ευρώ για κάθε έξτρα ώρα. Δεν είναι, λοιπόν, οικονομικό το θέμα που δεν βρίσκουμε πουθενά εργάτες. Το πρόβλημα το προκαλεί και το συντηρεί για χρόνια το ίδιο το κράτος. Πρέπει, συνεπώς, το κράτος να κάνει κάτι άμεσα ώστε να γίνει πιο ευέλικτο το καθεστώς, να μπορεί ένας ξένος εργάτης γης να νομιμοποιηθεί άμεσα στην Ελλάδα, για να μπορεί να εργαστεί και νόμιμα».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ