Χουλιάρας: «Να είμαστε σε επιφυλακή για τους σεισμούς, να αλλάξει ο αντισεισμικός κανονισμός»

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας μίλησε για την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων εβδομάδων.

Χουλιάρας: «Να είμαστε σε επιφυλακή για τους σεισμούς, να αλλάξει ο αντισεισμικός κανονισμός»

Για την έντονη σεισμική δραστηριότητα του τελευταίου διαστήματος στη χώρα μίλησε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο καθηγητής είχε αναφερθεί στην επικινδυνότητα της περιοχής του ελληνικού τόξου από τον Ιούλιο, πριν τον μεγάλο σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι στην Κρήτη. Να σημειώσουμε ότι το ελληνικό τόξο ξεκινά από την περιοχή της Κεφαλονιάς – Ζακύνθου, περνά από τα Κύθηρα, την Κρήτη, την Κάρπαθο και καταλήγει στη Ρόδο. Ο κ. Χουλιάρας μίλησε στο protothema.gr και για τους τρεις σεισμούς που έχουν ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ τις τελευταίες 23 μέρες.

«Στην Ελλάδα έχουμε ισχυρές σεισμικές δονήσεις δύο φορές το χρόνο, Υπενθυμίζω: 6,8 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο το 2018, 6,7 Ρίχτερ σε Σάμο και Κω το 2017, 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα το 2016», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιάρας, υπογραμμίζοντας ότι το φαινόμενο των ισχυρών σεισμών δεν είναι σπάνιο. Χουλιάρας: «Να είμαστε σε επιφυλακή για τους σεισμούς, να αλλάξει ο αντισεισμικός κανονισμός»

 

 

«Να αλλάξει ο αντισεισμικός κανονισμός»

Ο κ. Χουλιάρας χαρακτήρισε, επίσης, θετική εξέλιξη το γεγονός ότι απελευθερώνονται τόσο μεγάλες και ισχυρές τάσεις στην περιοχή. «Το φαινόμενο βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία αλλά πρέπει να αλλάξει ο αντισεισμικός κανονισμός».

Όλα τα τελευταία σεισμικά φαινόμενα, όπως σημείωσε ο καθηγητής, αφορούν περιοχές που διαπερνά το ελληνικό τόξο, ενώ διευκρίνισε ότι το «τριπλό» σεισμικό φαινόμενο δεν είναι σε καμία περίπτωση σπάνιο, υπενθυμίζοντας και την πρόσφατη ισχυρή σεισμική δόνηση των 7 Ρίχτερ στη Σάμο στις 30 Οκτωβρίου του 2020.

«Όλη η διέγερση ξεκίνησε από τη σεισμική δόνηση στη Σάμο», αποκάλυψε. Χαρακτηριστικό της ισχύος της, ήταν ότι έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αττική, αλλά και σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.

«Οι δύο τελευταίες σεισμικές δονήσεις στη χώρα μας πριν από λίγες ημέρες είναι σε γειτονικά ρήγματα του ελληνικού τόξου, πάνω στην περιοχή σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών σε γειτονικά ρήγματα της περιοχής υποβύθισης της αφρικανικής πλάκας κάτω από ευρασιατική, δηλαδή την πλάκα του Αιγαίου. Όλοι αυτοί οι σεισμοί που συμβαίνουν στην περιοχή του τόξου υπόκεινται στους ίδιους κανόνες. Ο χθεσινός σεισμός είναι κι αυτός στο ίδιο πλαίσιο σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών. Το ελληνικό τόξο είναι η περιοχή που συναντιούνται η ευρασιατική με την αφρικανική πλάκα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιες αυξημένες τάσεις εντός του ελληνικού χώρου για τη γένεση ισχυρών σεισμών», τόνισε.

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ