Χριστοδουλίδης: Λόγω Τουρκίας η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί επιλογή

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το θέμα δεν αποτελεί επιλογή στην παρούσα συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονική θέση της Τουρκίας, η οποία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ».

Χριστοδουλίδης

Ιστορική συμφωνία η οποία αποτελεί και την αναγνώριση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακή Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τη στρατηγική συμφωνία, που υπογράφηκε χθες μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ.

Μιλώντας απόψε στους δημοσιογράφους και ερωτηθείς αν υπό το φως της συμφωνίας έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υποβληθεί αίτηση για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το θέμα δεν αποτελεί επιλογή στην παρούσα συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονική θέση της Τουρκίας, η οποία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ».

Πρόσθεσε δε ότι θεωρεί ότι η συμφωνία που υπογράφηκε θα βοηθήσει στη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων και των εμπορικών σχέσεων. «Είναι και μια αναγνώριση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής ως ένας προβλέψιμος, σταθερός, αξιόπιστος εταίρος. Και θεωρώ ότι είναι κάτι που ενισχύει ακόμη περισσότερο την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όσον αφορά τη χθεσινή άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι υπήρξε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και ότι θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες και την ερχόμενη βδομάδα. «Είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Υπάρχει Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Ο στόχος είναι τον Ιούλιο να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Πρόεδρος της Επιτροπής για να αρχίσουμε αμέσως δουλειά. Έχουμε ενώπιον μας πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη ότι την ερχόμενη βδομάδα θα εγκριθεί και η στρατηγική ατζέντα της ΕΕ, όπου τίθενται είναι οι προτεραιότητες τα επόμενα πέντε χρόνια και οι οποίες ενδιαφέρουν άμεσα την Κύπρο. «Αντιλαμβάνεστε ότι η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ σε θέματα ενέργειας, ασφάλειας, άμυνας, στο μεταναστευτικό, η ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς, όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να τρέξουν αμέσως», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Πηγή: ertnews

Διαβάστε επίσης:

 

 

Ο Κασσελάκης ζητά παρέμβαση εισαγγελέα: «Να στείλουμε τους Κούγιες αυτού του τόπου στο χρονοντούλαπο του Μεσαίωνα»

Λύτρας: «Δεν επινόησα το αφήγημα ότι η σύζυγός μου έπεσε από στις σκάλες, την εκδοχή αυτή την επέλεξε η ίδια»

Εφυγαν τραπεζάκια χωρίς δημοτικά τέλη, «Ο δήμος Πατρέων χάνει 160.000 ευρώ σε έσοδα» λέει η Εστίαση

Hot-Dry-Wind: Το φαινόμενο που ανεβάζει τη θερμοκρασία πάνω από το κανονικό, «καυσωνικές» συνθήκες και στη Δυτική Ελλάδα