Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Συμβουλές του ΕΦΕΤ στους καταναλωτές

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή συνδεδεμένη με την οικογένεια και φίλους. Όμως, όσο γιορτινό κι αν είναι το κλίμα, η ασφάλεια των τροφίμων δεν παύει να είναι προτεραιότητα. Ο ΕΦΕΤ μας προτρέπει να κάνουμε έξυπνες επιλογές, για να διασφαλίσουμε πως το εορταστικό μας τραπέζι θα είναι πλούσιο σε γεύσεις, αλλά και απόλυτα ασφαλές.

Ο ΕΦΕΤ παρέχει καίριες συμβουλές για την ασφάλεια του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού και την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων και σπατάλης τροφίμων. Ακολουθούν συνοπτικά οι οδηγίες:

Πριν την αγορά τροφίμων:

  • Σχεδιάστε τη λίστα σας: Καταγράψτε όσα χρειάζεστε, ώστε να αποφύγετε περιττές αγορές και σπατάλη.
  • Διαχωρισμός τροφίμων: Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές τσάντες για ωμά και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, προκειμένου να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.
  • Ρωτήστε για αλλεργίες: Ενημερωθείτε για πιθανές τροφικές αλλεργίες των καλεσμένων σας.

Κατά την αγορά:

  • Προμηθευτείτε από ελεγχόμενα σημεία πώλησης: Αποφύγετε τους πλανόδιους πωλητές χωρίς άδεια.
  • Ελέγξτε ετικέτες και ημερομηνίες λήξης: Δώστε έμφαση σε προϊόντα που απαιτούν ψύξη ή κατάψυξη.
  • Σωστή αποθήκευση: Μεταφέρετε άμεσα τα τρόφιμα ψυγείου και κατάψυξης στο σπίτι.

Ειδικές οδηγίες για συγκεκριμένα προϊόντα:

  • Κρέατα: Αγοράστε μόνο από ψυγεία με ένδειξη καταγωγής και σήματα καταλληλότητας.
  • Γαλακτοκομικά: Βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα έχουν σήμανση αναγνώρισης και είναι κατάλληλα συντηρημένα.
  • Αυγά: Ελέγξτε την ένδειξη του κωδικού παραγωγού και τη διατηρησιμότητα. Μην πλένετε ή καταναλώνετε ωμά αυγά.

Κατά την αποθήκευση:

  • Σωστή τοποθέτηση στο ψυγείο: Τοποθετήστε τα ωμά τρόφιμα στα κάτω ράφια και τα έτοιμα προς κατανάλωση στα επάνω.
  • Διατήρηση θερμοκρασίας: Φροντίστε το ψυγείο να διατηρείται κάτω από 5 °C.

Κατά την προετοιμασία και το μαγείρεμα:

  • Πλήρης απόψυξη κατεψυγμένων προϊόντων: Αφήστε τα να ξεπαγώσουν στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Τήρηση χρόνου και θερμοκρασίας ψησίματος: Ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας ή προσαρμόστε ανάλογα με το βάρος του τροφίμου.
  • Υγιεινή στην προετοιμασία: Αποφύγετε τη μόλυνση μαγειρεμένων τροφίμων από ωμά.

Μετά το γεύμα:

  • Αποθήκευση περισσευμάτων: Τοποθετήστε τα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη εντός 2 ωρών.
  • Δημιουργική χρήση: Χρησιμοποιήστε περισσεύματα σε νέα γεύματα, μειώνοντας τη σπατάλη.