Δ. Κανελλόπουλος: «Χρειάζεται περισσότερη δράση από όλους μας»

Δ. Κανελλόπουλος: «Χρειάζεται περισσότερη δράση από όλους μας»

Προχθές, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και ήταν η αφορμή για να επικοινωνήσουμε με τον πρόεδρο του ΑΣ Ηφαιστου Πατρών, Δημήτρη Κανελλόπουλο.

Μιλάμε για το μοναδικό ενεργό σωματείο ΑμεΑ της Αχαΐας με τμήματα μπάσκετ, τένις με αμαξίδιο, κλασικό στίβο κ.α.

Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος μίλησε στην «Π» για τις προσπάθειες βελτίωσης των τελευταίων ετών σε ΑμεΑ, για τα πολλά προβλήματα που εκκρεμούν ώστε να υπάρχει ομαλή πρόσβαση σε πολλά σημεία της πόλης, αλλά και τα επόμενα σχέδια του συλλόγου.

 

-Είστε χρόνια πρόεδρος στον Ηφαιστο. Ποια είναι η φιλοσοφία σας;

«Τον Μάϊο του 2022 ξεκίνησε η δεύτερη τριετία μου ως πρόεδρος στο σύλλογο. Η φιλοσοφία μου, όπως και όλου του ΔΣ του Ηφαίστου, είναι να δώσουμε ερέθισμα και κίνητρο, για να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο με κινητικές αναπηρίες ,από το σπίτι του.

Αυτό που θέλουμε, είναι να γνωρίσει τον αθλητισμό, να κοινωνικοποιηθεί, να γυμναστεί, και να είναι σε εγρήγορση, που είναι απαραίτητα σε τέτοιες καταστάσεις. Για να γίνουν αυτά πρέπει ο Ηφαιστος να γίνει ακόμα πιο γνωστός και δράση γιατί εκπροσωπεί ένα πολύ μεγάλο γεωγραφικό κομμάτι της Ελλάδος. Είμαστε το μοναδικό ενεργό αθλητικό σωματείο για κινητικές αναπηρίες σε όλη τη Δυτική Ελλάδα».

-Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι γίνονται κινήσεις για τη βελτίωση υποδομών σε ΑμεΑ. Εσείς έχετε δει αλλαγή;

«Ισχύει αυτό. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για την βελτίωση των υποδομών, υπάρχει θέληση, αλλά όπως πάντα στην Ελλάδα υστερούμε λίγο στην πράξη. Βέβαια φταίμε και εμείς.

Οπως είπα και πριν, πρέπει να βγούμε από τα σπίτια μας και να γίνουμε μέρος της καθημερινότητας της πόλης, για να μπορούμε να διεκδικήσουμε βελτιώσεις. Αν δεν είμαστε ενεργά μέλη της κοινωνίας, πώς θα διεκδικήσουμε «πράγματα»; Για ποιόν να γίνουν «πράγματα», αν όχι για τους για αυτούς που είναι μέρος της καθημερινότητας; Για παράδειγμα αν πηγαίνει ένας άνθρωπος με κινητικά προβλήματα μία, δύο, τρείς φορές τον μήνα σε ένα μαγαζί για καφέ, η πρόσβαση του μαγαζιού, μπορεί να αλλάξει σε ένα-δύο χρόνια. Φανταστείτε να πήγαιναν καθημερινά, τέσσερις-πέντε άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, το μαγαζί θα ήταν αναγκασμένο να γίνει προσβάσιμο σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Ετσι και στην Πάτρα, αλλά και σε κάθε πόλη, αν αντί για 10-20 άτομα που κυκλοφορούν, υπάρχουν 100 (γιατί είναι τόσα τα άτομα!), όλα θα αλλάξουν πιο σύντομα. Το ίδιο ισχύει και για τις θέσεις παρκινγκ, για τις ράμπες και για όλα. Και επειδή είμαστε αθλητικό σωματείο, στα γήπεδα υπάρχουν διάφορα προβλήματα, που υποτίθεται ότι υπάρχουν στάνταρ προδιαγραφές».

-Υπάρχει στήριξη από τους φορείς στις δράσεις;

«Σε ένα βαθμό ναι, υπάρχει στήριξη. Από την Περιφέρεια με χρήματα που μας έδωσε, αγοράσαμε τρία καινούρια αμαξίδια και γι’ αυτό ευχαριστούμε πολύ τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο, και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη.

Βέβαια και σε άλλες σε δράσεις μας έχουν βοηθήσει και εκτιμώ ότι θα μας στηρίξουν και στο μέλλον.

Επίσης, από τον Δήμο, ότι έχουμε ζητήσει σε θέματα γηπέδου έχουν ανταποκριθεί και για αυτό ευχαριστούμε τον Δήμαρχο, Κωνσταντίνο Πελετίδη και τον Αντιδήμαρχο αθλητισμού, Τάκη Πετρόπουλο.

Η Δημοτική αρχή καταβάλλει προσπάθειες να βελτιώσει τη δυνατότητα της πρόσβασης μας στο γήπεδο και τη γενική κατάστασή του.  Ομως, ως μοναδικό σωματείο σε τόσο μεγάλο γεωγραφικό εύρος και με συμμετοχή σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, σε δύο αθλητικές ομοσπονδίες, με πρωταθλητές Ελλάδος και εκπροσώπους στις Εθνικές ομάδες, δεν έχουμε τη στήριξη που θα θέλαμε και θα έπρεπε».

-Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2023;

«Οι προσωπικοί στόχοι για το 2023 είναι να έχουμε υγεία. Από εκεί και πέρα, να καταφέρω να δημιουργήσω ένα φορέα, ώστε να συνδράμει και να ενημερωθεί ακόμα περισσότερος κόσμος στα θέματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία.

Οι στόχοι του συλλόγου είναι, να αυξήσουμε τους αθλητές μας σε όλα τα αθλήματα γιατί δεν είναι μόνο το μπάσκετ (που είναι και πιο διαδεδομένο), είναι και άλλα έξι αθλήματα που καλλιεργούμε ως σωματείο. Κολύμβηση, Τένις σε αμαξίδιο, Κλασικό Στίβο (ακόντιο, σφαιροβολία και μήκος), τοξοβολία, πάρα μπάντμιτον, Πινγκ πονγκ με αμαξίδιο και τώρα ετοιμάζουμε τμήμα μποξ σε αμαξίδιο, γιατί υπάρχει ενδιαφέρον».

-Πέρα από πρόεδρος, είστε και παίκτης του Ηφαιστου και το σαββατοκύριακο ξεκινά το πρωτάθλημα μπάσκετ. Ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι;

«Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, έχουμε τον πρώτο αγώνα για το πρωτάθλημα του μπάσκετ με αμαξίδιο στην Αθήνα με το Μαρούσι. Οι στόχοι όταν ξεκινήσαμε προετοιμασία ήταν ένα πλασάρισμα κοντά στην τετράδα. Με τους τραυματισμούς όμως που ήρθαν στην πορεία, (υπάρχουν παίχτες που θα χάσουν σχεδόν τη μισή σεζόν) και σε συνδυασμό με την έλλειψη βάθους του ρόστερ, οι στόχοι άλλαξαν. Βέβαια ποτέ δεν τα παρατάμε και θα παλέψουμε για το καλύτερο σε κάθε αγώνα. Αυτή είναι η φιλοσοφία και του συλλόγου και του προπονητή».

 

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ