Τραμπ – Σι: Η μάχη για την Τεχνητή Νοημοσύνη περνά από τα τσιπ της Huawei

Η κινεζική start-up δείχνει ότι το Πεκίνο δεν περιμένει πλέον την άδεια της Ουάσινγκτον για να προχωρήσει στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά χτίζει σταδιακά ένα δικό του τεχνολογικό οικοσύστημα.

Τραμπ – Σι: Η μάχη για την Τεχνητή Νοημοσύνη περνά από τα τσιπ της Huawei

Η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο δεν γίνεται μόνο με φόντο το εμπόριο, τους δασμούς, την Ταϊβάν ή τον πόλεμο στο Ιράν. Πάνω στο τραπέζι βρίσκεται πλέον και ένα νέο τεχνολογικό δεδομένο: η Κίνα δείχνει ότι μπορεί να συνεχίσει την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης ακόμη και χωρίς πλήρη πρόσβαση στην αμερικανική τεχνολογία.

Το μήνυμα δεν ήρθε μέσα από κάποια επίσημη δήλωση του Πεκίνου, αλλά μέσα από την DeepSeek, την κινεζική start-up που έχει ήδη προκαλέσει νευρικότητα στη Silicon Valley και, κατ’ επέκταση, στην Ουάσινγκτον.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το νεότερο μοντέλο της έχει βελτιστοποιηθεί ώστε να λειτουργεί σε τσιπ της Huawei. Για πρώτη φορά, ένα από τα πιο παρακολουθούμενα κινεζικά μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης κάνει ένα ουσιαστικό βήμα απομάκρυνσης από την απόλυτη εξάρτηση από την Nvidia.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κίνα κέρδισε τον τεχνολογικό πόλεμο. Ούτε ότι τα κινεζικά τσιπ έχουν φτάσει το επίπεδο των αμερικανικών. Σημαίνει, όμως, κάτι σημαντικό για τη διαπραγμάτευση Τραμπ – Σι: οι αμερικανικοί περιορισμοί στις εξαγωγές προηγμένων ημιαγωγών δεν σταμάτησαν την κινεζική πρόοδο στην AI. Την έσπρωξαν προς μια δική της αρχιτεκτονική.

Από την εξάρτηση στη δική της τεχνολογική σφαίρα

Για χρόνια, η Ουάσινγκτον θεωρούσε ότι ο έλεγχος στα πιο ισχυρά τσιπ της Nvidia ήταν ένα από τα βασικά εργαλεία πίεσης απέναντι στην Κίνα.

Η λογική ήταν απλή: χωρίς πρόσβαση στους πιο εξελιγμένους επεξεργαστές, οι κινεζικές εταιρείες δεν θα μπορούσαν να εκπαιδεύσουν και να λειτουργήσουν μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης στο επίπεδο των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών.

Η πραγματικότητα, όμως, αποδείχθηκε πιο σύνθετη.

Εταιρείες όπως η DeepSeek και η Moonshot AI δεν περίμεναν απλώς να αλλάξει η πολιτική της Ουάσινγκτον. Άρχισαν να σχεδιάζουν τα συστήματά τους γύρω από τους περιορισμούς: πιο ελαφριά, πιο αποδοτικά, πιο ευέλικτα και πιο προσαρμοσμένα σε διαφορετικούς επεξεργαστές.

Η Κίνα δεν χρειάζεται απαραίτητα να αντιγράψει πλήρως το αμερικανικό μοντέλο. Μπορεί να χτίσει ένα παράλληλο οικοσύστημα: κινεζικά μοντέλα, κινεζικά τσιπ, κινεζικά data centers και κινεζικές εφαρμογές.

Όχι απαραίτητα τα καλύτερα στον κόσμο. Αλλά αρκετά ισχυρά για να καλύψουν μεγάλο μέρος των αναγκών της αγοράς, του κράτους και της βιομηχανίας.

Ο φόβος της Nvidia

Τραμπ – Σι: Η μάχη για την Τεχνητή Νοημοσύνη περνά από τα τσιπ της Huawei

Αυτό είναι ακριβώς το σενάριο για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο Τζένσεν Χουάνγκ, ο επικεφαλής της Nvidia.

Ο κίνδυνος, σύμφωνα με αυτή τη λογική, είναι ότι οι πολύ σκληροί περιορισμοί δεν θα κρατούσαν την Κίνα μόνιμα πίσω. Αντίθετα, θα την ανάγκαζαν να επιταχύνει την τεχνολογική της αυτονομία.

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι η δημιουργία δύο ξεχωριστών αγορών Τεχνητής Νοημοσύνης: μιας αμερικανικής και δυτικής, χτισμένης γύρω από τη Nvidia, και μιας κινεζικής, χτισμένης γύρω από τη Huawei και τους εγχώριους προμηθευτές.

Για την Ουάσινγκτον, αυτό είναι ένα δύσκολο δίλημμα. Οι περιορισμοί παραμένουν εργαλείο πίεσης, αλλά όσο περισσότερο η Κίνα προσαρμόζεται σε αυτούς, τόσο λιγότερο αποτελεσματικοί γίνονται μακροπρόθεσμα.

Το όριο της αμερικανικής πίεσης

Η DeepSeek εξακολουθεί να χρειάζεται την Nvidia.

Σύμφωνα με ανθρώπους της βιομηχανίας, η εκπαίδευση του νέου της μοντέλου έγινε ακόμη με αμερικανικά τσιπ. Η κρίσιμη διαφορά είναι ότι η λειτουργία του μοντέλου, δηλαδή το λεγόμενο inference, μπορεί πλέον να γίνεται και πάνω σε τσιπ της Huawei.

Τραμπ – Σι: Η μάχη για την Τεχνητή Νοημοσύνη περνά από τα τσιπ της Huawei

Τεχνικά, αυτό είναι μικρότερο βήμα από την πλήρη εκπαίδευση ενός μεγάλου μοντέλου σε κινεζικό hardware.

Πολιτικά, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερο.

Δείχνει ότι το Πεκίνο μπορεί να αρχίσει να μεταφέρει κρίσιμα τμήματα της αλυσίδας Τεχνητής Νοημοσύνης σε εγχώρια βάση. Και κάθε τέτοιο βήμα μειώνει την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών περιορισμών.

Η Huawei έχει ήδη ανακοινώσει ότι ετοιμάζει τσιπ για την εκπαίδευση μοντέλων AI. Η ίδια αναγνωρίζει ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να πλησιάσει τις σημερινές επιδόσεις της Nvidia. Όμως το ζήτημα δεν είναι μόνο η απόλυτη ισχύς. Είναι η κατεύθυνση.

Και η κατεύθυνση είναι σαφής: η Κίνα προσπαθεί να μετατρέψει την πίεση σε βιομηχανική πολιτική.

Το πρόβλημα για τον Τραμπ

Τραμπ – Σι: Η μάχη για την Τεχνητή Νοημοσύνη περνά από τα τσιπ της Huawei

Εδώ βρίσκεται και το βασικό πρόβλημα για τον Τραμπ.

Αν η Κίνα πειστεί ότι μπορεί να συνεχίσει χωρίς τις πιο προηγμένες αμερικανικές τεχνολογίες, τότε η διαπραγματευτική αξία των τσιπ μειώνεται.

Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να έχει πλεονέκτημα. Ελέγχει ακόμη κρίσιμα τμήματα της αλυσίδας. Διαθέτει τη Nvidia, την ισχυρότερη εταιρεία στον χώρο των AI chips. Διατηρεί επιρροή σε τεχνολογίες και παραγωγικά δίκτυα που η Κίνα δεν μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει.

Όμως δεν έχει πλέον την ίδια βεβαιότητα ότι μπορεί απλώς να «κλείσει τον διακόπτη».

Όσο περισσότερο οι κινεζικές εταιρείες μαθαίνουν να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον περιορισμένης πρόσβασης, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για τις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τα τσιπ ως απόλυτο εργαλείο ελέγχου.

Το δίλημμα της Nvidia και της Ουάσινγκτον

Η Nvidia βρίσκεται στο κέντρο αυτής της αντιπαράθεσης.

Από τη μία πλευρά, είναι ο πιο κρίσιμος εμπορικός παίκτης της αμερικανικής τεχνολογικής υπεροχής. Από την άλλη, έχει κάθε λόγο να θέλει πρόσβαση στην κινεζική αγορά, μία από τις μεγαλύτερες αγορές Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο.

Ο Τραμπ είχε ανοίξει τον δρόμο ώστε η Nvidia να μπορεί να πουλήσει στην Κίνα το H200, ένα από τα ισχυρά της τσιπ. Ωστόσο, η υπόθεση έμεινε πρακτικά «παγιδευμένη» ανάμεσα σε δύο πιέσεις.

Στην Ουάσινγκτον, βουλευτές και αξιωματούχοι ζητούν αυστηρότερο έλεγχο για το πού θα καταλήγουν και πώς θα χρησιμοποιούνται αυτά τα τσιπ.

Στο Πεκίνο, η κινεζική κυβέρνηση ωθεί τις εγχώριες εταιρείες να στραφούν σε κινεζικές λύσεις.

Το αποτέλεσμα είναι παράδοξο. Οι ΗΠΑ άνοιξαν θεωρητικά μια χαραμάδα εξαγωγών, αλλά τα τσιπ δεν φαίνεται να έχουν φτάσει ουσιαστικά στην κινεζική αγορά.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ είπε πρόσφατα ότι δεν έχουν πωληθεί H200 στην Κίνα, ενώ και η Nvidia έχει αναφέρει ότι δεν έχει ακόμη έσοδα από τέτοιες πωλήσεις εκεί.

Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο εμπορικό

Πριν από τη συνάντηση Τραμπ – Σι, το ζήτημα της Nvidia παραμένει ανοιχτό. Όχι μόνο επειδή λείπει μια εμπορική άδεια, αλλά επειδή έχει αλλάξει η ίδια η πολιτική οικονομία της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η Αμερική θέλει να ελέγχει την πρόσβαση της Κίνας στα προηγμένα τσιπ.

Η Κίνα θέλει να αποδείξει ότι δεν θα χρειάζεται για πάντα αυτή την πρόσβαση.

Αυτή η μετατόπιση κάνει τη διαπραγμάτευση πιο δύσκολη. Δεν πρόκειται απλώς για το αν η Nvidia θα πουλήσει περισσότερα ή λιγότερα τσιπ στην Κίνα. Πρόκειται για το αν η Κίνα θα παραμείνει εντός ενός τεχνολογικού συστήματος που ελέγχεται από τις ΗΠΑ ή αν θα επιταχύνει τη δημιουργία δικού της.

Τα μεγάλα εμπόδια της Κίνας

Παρά τη δυναμική, η κινεζική τεχνολογική αυτονομία δεν είναι δεδομένη.

Η SMIC, η κινεζική εταιρεία που κατασκευάζει ορισμένα από τα τσιπ της Huawei, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα παραγωγής.

Τα κινεζικά τσιπ είναι πιο δύσκολο να παραχθούν σε μεγάλη κλίμακα, εμφανίζουν περισσότερα ελαττώματα και καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τους ξένους ανταγωνιστές τους.

Η Huawei επιχειρεί να καλύψει αυτό το έλλειμμα ενώνοντας μεγάλο αριθμό λιγότερο ισχυρών τσιπ, ώστε να επιτύχει συνολική υπολογιστική ισχύ που να πλησιάζει πιο προηγμένες λύσεις.

Πρόκειται για πρακτική απάντηση, αλλά όχι χωρίς κόστος. Απαιτεί μεγάλες ποσότητες παραγωγής, αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση και υψηλό επίπεδο ενσωμάτωσης μεταξύ hardware και software.

Η σημασία της DeepSeek

Τραμπ – Σι: Η μάχη για την Τεχνητή Νοημοσύνη περνά από τα τσιπ της Huawei

Σε αυτό το σημείο αποκτά ιδιαίτερη σημασία η DeepSeek.

Η συνεργασία της με τη Huawei δείχνει ότι οι κινεζικές εταιρείες δεν προσπαθούν απλώς να φτιάξουν καλύτερα τσιπ. Προσπαθούν να χτίσουν ένα κλειστό και συντονισμένο σύστημα.

Σε αυτό το σύστημα, τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης σχεδιάζονται με βάση τις δυνατότητες των κινεζικών επεξεργαστών και οι επεξεργαστές προσαρμόζονται στις ανάγκες των μοντέλων.

Αυτό μπορεί να μη δώσει στην Κίνα την παγκόσμια κορυφή της AI από τη μία μέρα στην άλλη. Μπορεί όμως να της προσφέρει κάτι πιο στρατηγικό: ανθεκτικότητα.

Και στην τεχνολογική σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας, η ανθεκτικότητα μπορεί να αποδειχθεί εξίσου σημαντική με την απόλυτη ισχύ.

Το πραγματικό διακύβευμα της συνάντησης Τραμπ – Σι

Ο Σι Τζινπίνγκ πηγαίνει στη συνάντηση με τον Τραμπ έχοντας ένα επιχείρημα που πριν από λίγα χρόνια θα ακουγόταν λιγότερο πειστικό.

Η Κίνα πιέστηκε, αποκλείστηκε από κρίσιμες τεχνολογίες και είδε την Ουάσινγκτον να μετατρέπει τα τσιπ σε εργαλείο εθνικής ασφάλειας. Δεν λύγισε, όμως. Προσαρμόστηκε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Τραμπ δεν έχει ισχυρά χαρτιά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ελέγχουν το πιο προηγμένο κομμάτι της αλυσίδας. Η Nvidia παραμένει σημείο αναφοράς στην παγκόσμια αγορά. Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company εξακολουθεί να παράγει μεγάλο μέρος των πιο εξελιγμένων τσιπ στον κόσμο.

Και η κινεζική βιομηχανία δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι μπορεί να παράγει σε μεγάλη κλίμακα όλα όσα χρειάζεται η Τεχνητή Νοημοσύνη επόμενης γενιάς.

Όμως το κινεζικό μήνυμα έχει αλλάξει.

Δεν είναι πλέον «δώστε μας πρόσβαση για να συνεχίσουμε». Είναι «αν δεν μας δώσετε πρόσβαση, θα χτίσουμε κάτι δικό μας».

Η μάχη των οικοσυστημάτων

Αυτό είναι το σημείο που μειώνει την αμερικανική μόχλευση.

Όσο περισσότερο οι κινεζικές εταιρείες προσαρμόζονται σε ένα μέλλον χωρίς Nvidia, τόσο λιγότερο αποτελεσματική γίνεται η απειλή των περιορισμών.

Και όσο περισσότερο η Huawei συνδέει τα τσιπ της με μοντέλα όπως αυτά της DeepSeek, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την Ουάσινγκτον να γυρίσει την κατάσταση πίσω.

Η μάχη για την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι πια μόνο μάχη επιδόσεων. Είναι μάχη οικοσυστημάτων.

Η Κίνα δείχνει ότι είναι διατεθειμένη να δεχθεί μικρότερη τεχνολογική απόδοση, αν το αντάλλαγμα είναι μεγαλύτερη στρατηγική ανεξαρτησία.

Για τον Τραμπ, αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Όχι ότι η Κίνα έφτασε ήδη την Αμερική στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Αλλά ότι μαθαίνει να κινείται χωρίς να περιμένει την άδεια της Αμερικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125