Δεν χρειαζόμαστε άλλο διχασμό …

ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΗ

Πριν ξεκινήσω να εκθέτω τις απόψεις μου, θα αναφερθώ στα λόγια της Κυρίας Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, με τα οποία και συμφωνώ: «Με την πείρα της μακρόχρονης ζωής μου, και με τη σοφία του ακάματου πνευματικού μου βίου, ένα μόνο έχω να συμβουλεύσω νέους, γέρους και παιδιά: Εμβολιαστείτε το ταχύτερο, για να προστατεύσετε τη ζωή τη δική σας και αυτών που αγαπάτε, και για να σώσουμε την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας».
Μετά από αυτό, ας μιλήσουμε για το περιστατικό που έλαβε χώρα λίγες μέρες πριν στον αέρα τηλεοπτικής εκπομπής του καναλιού mega. Δύο γιατροί, δύο επιστήμονες με διαμετρικά αντίθετες απόψεις – τις οποίες δεν είμαι εδώ για να κρίνω – να μιλούν σε υψηλούς τόνους και με χυδαίους χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα, ο ένας στον άλλο.
Καλό είναι να ακούγονται πολλές απόψεις, αυτό είναι άλλωστε και το νόημα της Δημοκρατίας, η παρρησία του λόγου και  η πολυγνωμία.  Από την άλλη, δεν είναι κακό να γίνονται «νούμερα» σε τηλεοπτικές εκπομπές.  Πως αλλιώς θα βγάλει το «ψωμάκι»  του κάποιο κανάλι (θεωρητικά τουλάχιστον)… Τα νούμερα αυτά όμως, δεν είναι σωστό να γίνονται  εις βάρος των ατόμων που το παρακολουθούν. Aλλο είναι επίσης η πρόκληση σύγχυσης σε έναν λαό που είναι ήδη διχασμένος.  Σε έναν λαό που από 13 του Σεπτέμβρη, καλώς ή κακώς,  το ένα του μέρος θα απολαμβάνει περισσότερα δικαιώματα από το άλλο μέρος.
Το πρώτο πράγμα που αισθάνθηκα τη στιγμή που παρακολουθούσα το περιστατικό, ήταν ότι έβλεπα μια παρτίδα τένις, η οποία στο τέλος ήταν βέβαιο και απόλυτο ότι θα προκαλούσε δισταγμό, σύγχυση και φόβο. Oπως, ανέφερα και παραπάνω, είμαι υπέρμαχος της ελευθεροστομίας, ωστόσο κάθε πράγμα για να επιτευχθεί χρειάζεται τον ορθό τρόπο. Μία λύση θα ήταν, ένας ιατρός να καλούνταν σε κάποια πρωινή εκπομπή, να εκφράσει πλήρως τις απόψεις του, χωρίς διακοπές από τον συνομιλητή του στον ειρμό των σκέψεών του. Να αναφερθεί με ηρεμία, πλήρως και τεκμηριωμένα σε αυτό που λέει, χωρίς εντάσεις και σπασμωδικές αποκρούσεις  τυχόν αντιρρήσεων. Το ίδιο θα μπορούσε να επαναληφθεί από το κανάλι με τον έτερο ιατρό, σε μια απογευματινή εκπομπή, δίνοντάς του τον ίδιο τηλεοπτικό χρόνο και την ίδια ευκαιρία να εκθέσει τις δικές του απόψεις.
Τη δεδομένη στιγμή δεν χρειαζόμαστε άλλο διχασμό, ούτε διχόνοια να δηλητηριάζει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μας.
Κλείνω με στίχους του Εθνικού μας Yμνου, του Yμνου στην Ελευθερία και με την ευχή, η διχόνοια, το διαρκές αυτό πάθος του ελληνικού λαού, να μην προκαλέσει άλλο σπαραγμό.
Ἡ Διχόνοια πού βαστάει Ἕνα σκῆπτρο ἡ δολερή· Καθενὸς χαμογελάει, Πάρ’ το, λέγοντας, καὶ σύ. Κειὸ τὸ σκῆπτρο ποὺ σᾶς δείχνει Ἔχει ἀλήθεια ὡραία θωριά· Μὴν τὸ πιάστε, γιατὶ ρίχνει Εἰσὲ δάκρυα θλιβερά

* Η Φωτεινή Δαλιάνη είναι φοιτήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ