Δεν θα ασκηθεί δίωξη στο Μπάιντεν για τα απόρρητα έγγραφα – «Καλοπροαίρετος, ηλικιωμένος άνδρας με κακή μνήμη», λέει ο Εισαγγελέας

Ικανοποίηση του προέδρου Μπάιντεν για το πόρισμα

Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν «διατήρησε και αποκάλυψε σκόπιμα» απόρρητα έγγραφα αφού υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά δεν θα αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ την Πέμπτη.

Η έκθεση που συντάχθηκε από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ, ο οποίος επέβλεψε την έρευνα, ανέφερε ότι ο Μπάιντεν ως ιδιώτης μετά την αντιπροεδρία του, διατηρούσε και αποκάλυψε απόρρητο υλικό, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού και της εξωτερικής πολιτικής στο Αφγανιστάν.

Υπήρχαν επίσης σημειωματάρια που περιείχαν τις σημειώσεις του για θέματα εθνικής ασφάλειας και «ευαίσθητες πηγές και μεθόδους πληροφοριών», αναφέρει η έκθεση.

Προσθέτει ακόμη ότι «η δίωξη του κ. Μπάιντεν είναι αδικαιολόγητη με βάση την εξέταση των επιβαρυντικών και ελαφρυντικών παραγόντων».

Η έκθεση του κ. Χουρ αναφέρει ότι θα ήταν δύσκολο να καταδικαστεί ο Μπάιντεν, επειδή «στη δίκη, ο κ. Μπάιντεν πιθανότατα θα παρουσιαζόταν σε μια κριτική επιτροπή, όπως έκανε κατά τη συνέντευξή μας μαζί του, ως ένας συμπαθής, καλοπροαίρετος, ηλικιωμένος άνδρας με κακή μνήμη».

Η έρευνα ξεκίνησε εδώ και πάνω από ένα χρόνο, από τη στιγμή που βρέθηκαν απόρρητα έγγραφα στο σπίτι και στο πρώην ιδιωτικό γραφείο του Μπάιντεν.

Ικανοποίηση του προέδρου Μπάιντεν για το πόρισμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο ειδικός εισαγγελέας ολοκλήρωσε την έρευνα για τον χειρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων χωρίς να του απαγγείλει κατηγορίες, υπογραμμίζοντας ότι «το θέμα θεωρείται λήξαν».

«Χάρηκα που είδα ότι κατέληξε στο συμπέρασμα που ανέκαθεν πίστευα ότι θα κατέληγε: ότι δεν θα απαγγέλλονταν κατηγορίες σε αυτήν την υπόθεση και πλέον το θέμα θεωρείται λήξαν», αναφέρει ο πρόεδρος Μπάιντεν σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

«Συνεργάστηκα πλήρως, δεν έθεσα εμπόδια και δεν επεδίωξα χρονοτριβές. Μάλιστα, ήμουν τόσο αποφασισμένος να παρέχω στον ειδικό εισαγγελέα όλα όσα χρειαζόταν που κατέθεσα αυτοπροσώπως επί πέντε ώρες, σε διάστημα δύο ημερών, στις 8 και 9 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, παρόλο που το Ισραήλ είχε μόλις δεχθεί επίθεση και βρισκόμουν εν μέσω του χειρισμού μιας διεθνούς κρίσης», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Πάτρα: «Περίεργη» υπόθεση εμπρησμού αυτοκινήτου – Τι υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης, τι εξετάζουν Ασφάλεια και Πυροσβεστική

Βορίδης: Η συνάντηση Μητσοτάκη με τους αγρότες θα γίνει αλλά όχι την Δευτέρα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μεγάλη απάτη με ΦΠΑ στην Πάτρα – Οι «Ράμπο» της εφορίας ξεσκονίζουν εταιρεία – Εμπλοκή εικονικών προσώπων με διεθνή πλοκάμια

Σαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου 1981 βάφεται με αίμα ο θρίαμβος του Ολυμπιακού με 21 νεκρούς και 32 τραυματίες – Δείτε τι άλλο συνέβη