Τη θέση ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη αποτελεί μία από τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας.
Μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφορικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η διεύρυνση δεν θα περιοριστεί μόνο στο νότιο τμήμα της Κρήτης, αλλά θα περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι.
Αναφορικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «Το νομοθέτημα αυτό συνοδεύεται από την ομόθυμη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων του εθνικού κοινοβουλίου».
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «η στιγμή έχει στοιχείο ιστορικότητας και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τα κόμματα για τη συνεργασία».
Η Ολομέλεια αποφάσισε να διαθέσει δύο συνεδριάσεις, για τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον «καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε ότι είναι η πρώτη επέκταση του εθνικού χώρου από το 1947. Πρόκειται για μια έκταση 10.079 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αν προσθέσει κανείς το κλείσιμο των κόλπων, υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το σύνολο της χώρας είναι περί τα 135.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αντιλαμβάνεται και το μέγεθος της έκτασης αυτής.
Ο εισηγητής της αντιπολίτευσης, Γ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού των εξωτερικών, για τα χωρικά ύδατα με τον Νίκο Δένδια να ζητά το λόγο και να επισημαίνει: «δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων και στρατηγικής. Καταλαβαίνω το συμφέρον να εμφανιστεί ως απόκλιση αλλά ο πρωθυπουργός και κάθε πρωθυπουργός δεν θα διαπραγματεύονταν ποτέ τα χωρικά μας ύδατα γιατί είναι ζήτημα κυριαρχίας».
Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε από τη πρώτη στιγμή πως το κόμμα του υπερψηφίζει το νομοσχέδιο. Αναφερόμενος στις διερευνητικές με την Τουρκία, σημείωσε πως το κόμμα που επί κυβέρνησης Σημίτη ξεκίνησε τις επαφές αυτές δεν θα μπορούσε να είναι αντίθετο, επισημαίνοντας πως η αισιοδοξία της χώρας θα πρέπει να είναι μετρημένη.
Το ΚΚΕ θα ψηφίσει παρών συνυπολογίζοντας ότι η επέκταση είναι δικαίωμα κάθε κράτους.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News