ΔΕΘ: «Κλειδώνουν» τα μέτρα Μητσοτάκη – Ποιοι είναι οι κερδισμένοι από το πακέτο των 2 δισ. ευρώ
Φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις συντάξεων, μέτρα για αγρότες και οικογένειες και παρεμβάσεις στη στέγαση – Στη Θεσσαλονίκη η «Ατζέντα 2030» της κυβέρνησης
Στην τελική ευθεία μπαίνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις διακοπές στα Χανιά αναμένεται να «κλειδώσει» η συντριπτική πλειονότητα των μέτρων που θα εφαρμοστούν μέσα στην επόμενη χρονιά.
Σε συντονισμό με το υπουργείο Οικονομικών και τους στενούς συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός θα οριστικοποιήσει το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ, το οποίο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, θα ολοκληρωθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της «Ατζέντας 2030», του κυβερνητικού προγράμματος για την επόμενη τετραετία, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.
«Αγώνας δρόμου» για τη συσπείρωση της ΝΔ
Η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στην πορεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες τοποθετούνται πλέον την άνοιξη του 2027.
Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να επαναπροσεγγίσει ψηφοφόρους που την είχαν στηρίξει στις εθνικές εκλογές του 2023, αλλά στη συνέχεια απομακρύνθηκαν από την κυβερνητική παράταξη, με χαρακτηριστικότερο σταθμό τις ευρωεκλογές του 2024.
Στο πλαίσιο αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα μείγμα μέτρων με βασικούς άξονες τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος.
Το «καλάθι» των 2 δισ. ευρώ
Στον πυρήνα των κυβερνητικών παρεμβάσεων βρίσκονται η μεσαία τάξη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες.
Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στο δημογραφικό, με μέτρα στήριξης της οικογένειας και των παιδιών.
Οι βασικοί «κερδισμένοι»
Με βάση τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνονται:
- Μείωση της φορολογίας στο τεκμαρτό εισόδημα.
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
- Μείωση της προκαταβολής φόρου.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
- Παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό.
Για τους συνταξιούχους, που αποτελούν κρίσιμο εκλογικό κοινό για τη Νέα Δημοκρατία, αναμένονται ανακοινώσεις για αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης.
Τι σχεδιάζεται για τους αγρότες
Σημαντικό μέρος των κυβερνητικών παρεμβάσεων αφορά και τον αγροτικό κόσμο.
Η κατεύθυνση που έχει χαραχθεί προβλέπει ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο αγροτικής πολιτικής, με ορίζοντα και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για την περίοδο 2028-2034.
Στο επίκεντρο το δημογραφικό και η στέγαση
Το δημογραφικό αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους βασικούς άξονες των εξαγγελιών στη Θεσσαλονίκη.
Στόχος είναι η στήριξη της οικογένειας και η παροχή κινήτρων σε νέα ζευγάρια για την απόκτηση παιδιών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα βάρη για τα νέα ζευγάρια και τα νοικοκυριά.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συνεχιστούν τα προγράμματα για την αξιοποίηση κλειστών κατοικιών και την επιστροφή τους στην αγορά, αλλά και οι δράσεις κοινωνικής στέγασης μέσω της αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου ή της κατασκευής νέων κατοικιών.
Έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην ενίσχυση της περιφέρειας, με κίνητρα για τη μετακίνηση οικογενειών από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η «Ατζέντα 2030» της κυβέρνησης
Παράλληλα με το οικονομικό πακέτο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη την «Ατζέντα 2030», η οποία αποτελεί ουσιαστικά το κυβερνητικό σχέδιο για την επόμενη τετραετία.
Το πρόγραμμα θα βασιστεί στα πεπραγμένα της κυβέρνησης κατά τα επτά χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, αλλά και σε νέες προτεραιότητες.
Εκτός από την ενίσχυση των εισοδημάτων, στην ατζέντα περιλαμβάνονται μεγάλα έργα υποδομών και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ενώ ιδιαίτερη θέση αναμένεται να έχει και η Άμυνα.
Στον συγκεκριμένο τομέα, η κυβέρνηση θέλει να αναδείξει όχι μόνο τα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Η «μάχη» με την αντιπολίτευση
Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να επιχειρήσει να αναδείξει τη διαφορά μεταξύ του κυβερνητικού προγράμματος και των προτάσεων της αντιπολίτευσης.
Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι οι εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας είναι κοστολογημένες και πλήρως εφαρμόσιμες, ενώ αναμένεται να κατηγορήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για παροχολογία και για προτάσεις που, όπως υποστηρίζουν, βασίζονται σε «λεφτόδεντρα» και θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε νέες οικονομικές περιπέτειες.
Η ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου αναμένεται έτσι να αποτελέσει όχι μόνο την πλατφόρμα παρουσίασης των οικονομικών μέτρων, αλλά και το πρώτο μεγάλο πολιτικό ορόσημο της κυβέρνησης στον δρόμο προς τις εκλογές του 2027.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Το λάθος που κάνουμε στο μπαλκόνι και μαζεύει κουνούπια – Πώς θα τα εξαφανίσετε
Ένα βίντεο του 2000 προέβλεψε τα AI chatbots και είναι ανατριχιαστικό
Ο Μητροπολίτη Ιερώνυμος στο Βραχνί Καλαβρύτων ΦΩΤΟ
Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Ποια είναι και τι προκαλούν στον οργανισμό
Η λειτουργία του Apple Watch που λίγοι γνωρίζουν και ίσως σώσει ζωές
Ο Σύλλογος Τριτέκνων Δυτικής Αχαΐας στην «Βραδιά Εμπορίου» ΦΩΤΟ
Πώς να ακυρώσετε ένα email πριν το διαβάσει ο παραλήπτης σε Gmail, Outlook και Apple Mail
Η AI σχεδιάζει πλέον ιούς – Η ανακάλυψη που μπορεί να σώσει ζωές ή να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης
