Διαμαρτυρία καλλιτεχνών – Τατιάνα Λοβέρδου: «Νιώσαμε περιφρόνηση. Τι είμαστε; Για πέταμα;»

Κινητοποίηση και από Πάτρα στη διαμαρτυρία που έγινε στην Αθήνα, με την Τατιάνα Λοβέρδου να πρωτοστατεί.

Διαμαρτυρία καλλιτεχνών - Τατιάνα Λοβέρδου: «Νιώσαμε περιφρόνηση. Τι είμαστε; Για πέταμα;» Η Τατιάνα Λοβέρδου, στο μέσον, με τις πατρινές συναδέλφους της Πόλλυ Γιαννακοπούλου, αριστερά, και Ελευθερία Τσαφούλια. Κάτω, ένα πανό που παίζει με τις λέξεις «Πωλείται» και «Πολιτισμός».

Δεν περιορίστηκε στην επιστολή διαμαρτυρίας που δημοσίευσε χθες η «Πελοπόννησος». Η Τατιάνα Λοβέρδου έφυγε χθες το πρωί για το Σύνταγμα, μαζί με συναδέλφισσες, ιδιοκτήτριες σχολών χορού από την Πάτρα, προκειμένου να πάρει μέρος στη διαμαρτυρία που έγινε το μεσημέρι έξω από το Κοινοβούλιο.

Καθ’ οδόν, μίλησε στον Peloponnisos FM 104,1, για το νομοθέτημα που έβαλε φωτιές στον χώρο της τέχνης, μαθητές και δασκάλους, ανοίγοντας μέτωπο για την κυβέρνηση με τους (ευέξαπτους και επιδραστικούς) ανθρώπους του πολιτισμού.

Οπως έλεγε, χθες, η πατρινή καθηγήτρια χορού και χορογράφος, δυσκολεύεται να εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση προχώρησε σε μια κίνηση που, ως γνωστόν, μηδενίζει το εκτόπισμα των σπουδών στις σχολές του πολιτισμού, και τις εξομοιώνει με τη φοίτηση στο Λύκειο, μολονότι οι σχολές αυτές έχουν αυστηρό πήχη για τους εκπαιδευόμενους νέους, αυστηρότερο και από το Πανεπιστήμιο. Οπως εξηγούσε, η εξομοίωση μειώνει τις απολαβές των πτυχιούχων που προσλαμβάνονται στο Δημόσιο.

«Κινητοποιηθήκαμε για το αυτονόητο. Αυτά που ζητάμε, στο εξωτερικό είναι θεσμοθετημένο. Οι σχολές είναι ιδιωτικές και το κράτος χορηγεί τα διπλώματα. Νιώθουμε περιφρόνηση, γενικά ο πολιτισμός στη χώρα μας δεν είναι στην πρώτη γραμμή, είμαστε σαν πιο δεύτεροι πολίτες. Τα ψώνια, ας πούμε…» κατέληξε με πικρή σάτιρα.

Οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού για θέσπιση ανώτατης σχολής παραστατικών τεχνών δεν καλύπτει τον χώρο. «Εννοεί τα κρατικά σχολεία, όχι τα ιδιωτικά επαγγελματικά. Δεν έχει δεχθεί εκπροσώπους του χώρου μας στην επιτροπή. Μας έχουν απέξω».

Ο κλάδος έχει την υπόνοια ότι κάτι μεθοδεύεται στην περιοχή των ιδιωτικών σχολών. Η κυρία Λοβέρδου δεν θέλει να αποδεχθεί ενδεχόμενο με υπόγεια χαρακτηριστικά, αλλά και πάλι δεν μπορεί να εξηγήσει τον σκοπό των κυβερνητικών ρυθμίσεων. «Σπουδάσαμε στο εξωτερικό, εργαστήκαμε εκεί, ήρθαμε στην Ελλάδα, ανοίξαμε σχολές. Τι είμαστε; Για πέταμα; Αμφισβητεί το κράτος το έργο που κάνει το υπουργείο Πολιτισμού; Αμφισβητεί το κράτος τον εαυτό του;».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments