Διαμεσολάβηση – Ο νέος τρόπος επίλυσης διαφορών

Η Ελισάβετ Μπλάτσιου είναι Χρημ/κός Σύμβουλος – Πιστοποιημένη Διαμεσολαβήτρια

Τι είναι η διαμεσολάβηση; Είναι ένας εναλλακτικός, εξωδικαστικός τρόπος επίλυσης των διαφορών ο οποίος συμβάλλει στην ταχεία επίλυση των υποθέσεων.

Αν και στο εξωτερικό λειτουργεί για δεκαετίες, σημειώνοντας πολύ μεγάλη επιτυχία, στην Ελλάδα η διαμεσολάβηση εισήχθη το 2010 και το 2019. Ο Νόμος 4640 θεσπίζει υποχρεωτική διαμεσολάβηση σε ευρύ φάσμα υποθέσεων, όπως εμπορικού, αστικού, εμπράγματου, κτηματολογικού, πολεοδομικού δικαίου.

Σύμφωνα με αυτό τον Νόμο ως διαμεσολάβηση νοείται μια εκούσια διαδικασία με βασικά χαρακτηριστικά την εμπιστευτικότητα και την ιδιωτική αυτονομία, στην οποία δύο ή περισσότερα μέρη επιχειρούν εκουσίως, με καλόπιστη συμπεριφορά και συναλλακτική ευθύτητα, να επιλύσουν μία διαφορά τους με τη βοήθεια διαμεσολαβητή με στόχο να έρθουν σε μια συμφωνία.

Είναι μια ευέλικτη διαδικασία που εγγυάται την ισοτιμία των μερών της, καθώς και την ισονομία αυτών. Την χαρακτηρίζει η αμεροληψία και η ουδετερότητα την οποία εξασφαλίζει ο ανεξάρτητος τρίτος, δηλαδή ο διαμεσολαβητής.

Ως διαμεσολαβητής νοείται τρίτο πρόσωπο σε σχέση με τα συμμετέχοντα μέρη και τη διαφορά, το οποίο αναλαμβάνει να διαμεσολαβήσει με κατάλληλο, αποτελεσματικό και αμερόληπτο τρόπο, διευκολύνοντάς τα να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση για τη διαφορά τους.

Εάν στο τέλος καταλήξουν τα μέρη σε συμφωνία, συντάσσεται από τους δικηγόρους των μερών και επισυνάπτεται στο πρακτικό. Αυτή η συμφωνία αποτελεί τίτλο εκτελεστό, εφόσον κατατεθεί στη γραμματεία του αρμόδιου κατά τόπους δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ