Διατροφή: Ψωμί με προζύμι ή ολικής άλεσης, ποιο είναι καλύτερο για το έντερο

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζεται για το πως να επιλέξετε το «αγαπημένο» ψωμί για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου σας.

Βασικό στοιχείο της διατροφής αποτελεί ψωμί, ωστόσο επιλογή του σωστού τύπου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία του εντέρου. Το ψωμί με προζύμι και το ψωμί ολικής άλεσης είναι δύο από τις πιο δημοφιλείς επιλογές, με το καθένα να προσφέρει διαφορετικά αλλά σημαντικά οφέλη. Ποιο είναι όμως το καλύτερο για την πέψη και τη γενική υγεία του εντέρου;

Ψωμί με προζύμι: Φυσική ζύμωση και καλύτερη πέψη

Το ψωμί με προζύμι παρασκευάζεται μέσω φυσικής ζύμωσης με τη βοήθεια ζυμομυκήτων και βακτηρίων γαλακτικού οξέος. Αυτή η διαδικασία το καθιστά πιο εύπεπτο, καθώς τα βακτήρια διασπούν τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που συχνά δυσκολεύει την πέψη. Επιπλέον, το προζυμένιο ψωμί περιέχει χαμηλότερα επίπεδα FODMAPs, ενώσεων που μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές, ιδιαίτερα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.  Έχει επίσης χαμηλότερα επίπεδα γλουτένης, αλλά και φυτικά άλατα και τανίνες, που μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα.

Ψωμί ολικής άλεσης: Πλούσιο σε φυτικές ίνες

Το ψωμί ολικής άλεσης παρασκευάζεται με εμπορική μαγιά, επιταχύνοντας τη διαδικασία ζύμωσης. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που προάγουν την υγεία του εντέρου, υποστηρίζοντας τη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής μικροχλωρίδας. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν επίσης στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της χοληστερόλης, ενώ έχουν συνδεθεί και με τη μείωση φλεγμονών στο έντερο.

Σύγκριση διατροφικών στοιχείων

Το ψωμί ολικής άλεσης έχει περισσότερες φυτικές ίνες, αλλά το ψωμί με προζύμι περιέχει υψηλότερα επίπεδα σιδήρου και πρωτεϊνών, καθώς και καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών.

ψωμί

Ποιο είναι καλύτερο;

Και οι δύο τύποι ψωμιού προσφέρουν οφέλη για την υγεία. Το ψωμί ολικής άλεσης είναι ιδανικό για όσους αναζητούν υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, ενώ το ψωμί με προζύμι είναι πιο εύπεπτο και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που το καθιστά πιο φιλικό για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η επιλογή εξαρτάται από τις διατροφικές σας ανάγκες και προτιμήσεις, αλλά και οι δύο επιλογές μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Πηγή: newsbeast.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταδίκη Πισπιρίγκου για Μαλένα και Ιριδα, το ξέσπασμα και η επίθεση στην Εισαγγελέα

«Ματωμένη» εκεχειρία στη Γάζα, στους 200 οι νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, η αντίδραση Χαμάς ΒΙΝΤΕΟ

Τέμπη: Συνομιλίες που δείχνουν το χάος που επικρατούσε λίγο πριν την τραγωδία ΒΙΝΤΕΟ

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός σήμερα Τρίτη 18/3, σε ισχύ το Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ, η πρόγνωση για την Πάτρα

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός μοτοσικλετιστής στην Περιφερειακή Υμηττού

Πάτρα: Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τον γυμναστή που ήθελε μαθήτριες «μοντελάκια» για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Πάτρα: Και τζόγος πίσω από την υπεξαίρεση στο Ταμείο Δικηγόρων, που βρέθηκαν χρήματα

Πάτρα: Συνελήφθησαν πατέρας και γιοι για διακίνηση ηρωίνης, βρέθηκε γεμάτο όπλο!