Δίκη Αχαϊκής: Εξασθένησε η μνήμη των μαρτύρων – Δεν θυμούνται τίποτα οι ελεγκτές

Ομοβροντία από «δεν θυμάμαι» άκουσε η έδρα – Συνεχίζεται με ουσιώδεις μάρτυρες η δίκη της Αχαϊκής Τράπεζας – «Μέχρι σήμερα δεν στοιχειοθετείται καμία ζημιά της τράπεζας» δηλώνουν συνήγοροι υπεράσπισης

Δίκη Αχαϊκής: Εξασθένησε η μνήμη των μαρτύρων - Δεν θυμούνται τίποτα οι ελεγκτές

Η σειρά του πρώην ειδικού εκκαθαριστή της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, Γρηγόρη Μέργιανου, ήταν χθες για να καταθέσει στη δίκη που γίνεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών.

Ο κ. Μέργιανος είχε κομβική θέση ως μάρτυρας κατηγορίας, καθώς διορίστηκε σε αυτή την κρίσιμη θέση από την Τράπεζα της Ελλάδος κατά την περίοδο 2013 – 2017. Ωστόσο, πέρα από γενικές τοποθετήσεις, δεν προσέφερε κάτι ουσιώδες, ως προς την κάθε υπόθεση δανείου ξεχωριστά.

Δεκάδες φορές επανέλαβε τη φράση «δεν θυμάμαι», όταν συνήγοροι υπεράσπισης των 87 κατηγορουμένων τον «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις για δανειακές συμβάσεις εντολέων τους. Το πρώην στέλεχος της ΤτΕ δεν ήταν σε θέση να δώσει αναλυτικές πληροφορίες, ενώ δεν προέβη σε κρίσεις ούτε σε βασικά ερωτήματα, όπως αυτό που του υπέβαλε ο πρόεδρος της έδρας, αν δηλαδή, μπορούσε να προσδιορίσει το ποσό ή το ποσοστό των πιστώσεων που είχαν δοθεί και έμειναν χωρίς εξασφαλίσεις. «Δεν μπορώ, δεν θυμάμαι κύριε πρόεδρε» είπε για πολλοστή φορά ο μάρτυρας κατηγορίας, που παρέπεμψε στην κατάθεσή του στην ανάκριση και στα πορίσματα που είχε καταθέσει.

«Μέχρι σήμερα δεν στοιχειοθετείται καμία ζημιά της τράπεζας» δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ο δικηγόρος Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων επιχειρηματιών που είχε λάβει μεγάλο δάνειο από την τράπεζα, ο οποίος τόνισε επιπλέον ότι όσο η δίκη συνεχίζεται, αποδεικνύεται από καταθέσεις μαρτύρων και άλλα στοιχεία ότι όλες οι χορηγήσεις για τις οποίες έχει γίνει τόσος λόγος και έχουν ασκηθεί διώξεις, είχαν επαρκείς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Ο κ. Μέργιανος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι διορίστηκε από την ΤτΕ για να συνεχίσει την εκκαθάριση της τράπεζας μετά τον κ. Γιαννίκο, και με βασικό έργο να εξασφαλίσει όσα δάνεια μπορούσε, ή να προβεί σε όσες ρευστοποιήσεις ήταν αναγκαίο να γίνουν. Δεν μπήκε αναλυτικά σε κάθε δάνειο ξεχωριστά, αλλά, όπως είπε, εκείνη την εποχή, εν μέσω οικονομικής κρίσης, κάθε μήνα αυξάνονταν τα δάνεια που γίνονταν «κόκκινα».

Η τράπεζα είχε συνολικά 3.000 δανειολήπτες. Ο ίδιος, όπως είπε, κατάφερε να εισπράξει ποσό 95 εκατ. ευρώ, τα οποία απέδωσε στην Τράπεζα της Ελλάδος, και προήλθαν είτε από αποπληρωμές ή ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων είτε από ρευστοποιήσεις, κυρίως επιταγών που είχαν μπει ως ενέχυρα. Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως είπε, είχε συστήσει μια επιτροπή, που ενέκρινε ρυθμίσεις δανείων έπειτα από εισήγησή του.

Δίκη Αχαϊκής: Εξασθένησε η μνήμη των μαρτύρων - Δεν θυμούνται τίποτα οι ελεγκτές

Η δίκη συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Επιπλέον, ο κ. Μέργιανος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο ίδιος είχε εγγράψει πρόσθετες εξασφαλίσεις (προσημειώσεις) ύψους 25 εκατ. ευρώ, όχι γιατί οι αρχικές χορηγήσεις ήταν ακάλυπτες, αλλά γιατί τα ακίνητα που είχαν μπει ως εγγυήσεις σε αυτά τα δάνεια, έχασαν την αξία τους λόγω της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας. «Στην αγορά άλλαξαν οι συνθήκες μετά το 2012 και λίγα δάνεια ήταν ενήμερα» είπε ο κ. Μέργιανος.

Για τα δάνεια που είχαν ληφθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τόνισε ότι ήταν εξασφαλισμένα από το ελληνικό Δημόσιο, π.χ. οι συμβάσεις του ΤΕΜΠΜΕ, τα σεισμόπληκτα δάνεια, κ.ά.

Επίσης, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πιστεύει ότι τα στελέχη της τράπεζας ήθελαν να την βλάψουν, ενώ δεν υπέπεσε ποτέ στην αντίληψή του να είχαν υποστεί πιέσεις ή και εκβιασμούς για να εγκρίνουν κάποιο δάνειο που δεν έπρεπε.

Ο κ. Μέργιανος πιέστηκε από πολλούς συνηγόρους υπεράσπισης κατηγορουμένων να προβεί σε εκτίμηση των εμπράγματων εξασφαλίσεων που είχαν δώσει δανειολήπτες και αν αυτές κάλυπταν τις χορηγήσεις, με τον μάρτυρα να αδυνατεί να δώσει απάντηση. Για τον λόγο αυτό ζήτησε να θεωρηθούν ως δεδομένα τα στοιχεία της κατάθεσής του στην ανάκριση.

Τέλος, ερωτήθηκε για τη δανειοδότηση πελατών για να αγοράζουν μερίδια της Αχαϊκής Τράπεζας, και είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε εγκρίνει ως νόμιμη αυτή την πρακτική που ασκούσαν όλες οι τράπεζες τότε. Σημείωσε ωστόσο πως η Αχαϊκή Τράπεζα έδινε εικονικά δάνεια σε στελέχη της, έναντι μεριδίων για λογιστικούς λόγους, πρακτική που σταμάτησε αμέσως, όταν η ΤτΕ το αντιλήφθηκε.

Στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσε και ο επιχειρηματίας, μεριδιούχος και πρώην μέλος της διοίκησης της τράπεζας, Γιώργος Παπαδόπουλος. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Αχαϊκή Τράπεζα ήταν πολύ δυνατή και θα επιβίωνε, αν οι διοικήσεις «δεν σκόρπιζαν 30 εκατ. ευρώ στους πέντε ανέμους χωρίς εγγυήσεις».

Ο μάρτυρας κατηγορίας δέχθηκε μπαράζ ερωτήσεων από δικηγόρους κατηγορουμένων, που προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την εγκυρότητα των ισχυρισμών του, λέγοντάς του ότι «βλέπει παντού ανθρώπους να κερδοσκοπούν».

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πήγαινε ποτέ σε συνελεύσεις της τράπεζας, γιατί μια ομάδα ατόμων που βρισκόταν δίπλα στην διοίκηση, καθόριζε τις ψηφοφορίες. Παράλληλα, τόνισε ότι πολλά από τα μεγάλα δάνεια που δόθηκαν σε γνωστούς επιχειρηματίες, δεν είχαν επαρκείς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Κατέθεσε ακόμα ότι λίγο πριν το κλείσιμο της τράπεζας, η Αχαϊκή προσέφερε μεγάλα επιτόκια καταθέσεων για να βρει ρευστό, με αποτέλεσμα η ζημιά της να διευρύνεται, ενώ από το 2006 έως 2011, θεωρεί ότι δεν έπρεπε να γίνει ευρεία χορήγηση δανείων.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ