Δήμαρχοι στο «τερέν» – Μπαράζ αιτημάτων για υποδομές στα σπορ…

Δεκατρείς Δήμαρχοι και δύο εκπρόσωποι Δημάρχων έθεσαν ζητήματα και κατέθεσαν αιτήματα

Δήμαρχοι στο «τερέν» - Μπαράζ αιτημάτων για υποδομές στα σπορ...

Υπάρχει ένας κανόνας στον αθλητισμό. Οτι ο καλός παίκτης είναι πρώτα από όλα ο καλός συμπαίκτης!
Αυτό ήταν, άλλωστε, ένα από τα βασικά μηνύματα του συνεδρίου που ξεκίνησε χθες στο «Τόφαλος» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Αθλητισμό και ειδικότερα της ενότητας που αφορούσε τη συνεργασία της κεντρικής εξουσίας και του υφυπουργείου Αθλητισμού με τους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το «παρών», μάλιστα, στην ενότητα που συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, με τον συντονισμό του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, έδωσαν όχι ένας, ούτε δύο, αλλά 13 συνολικά Δήμαρχοι και δύο εκπρόσωποι Δημάρχων, με την ενότητα να χαρακτηρίζεται από επιτυχία και να εστιάζει σε διάφορα ζητήματα που αφορούσαν τη λειτουργία και ανάπτυξη του Αθλητισμού στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι Δήμαρχοι Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας άνοιξαν τα χαρτιά τους και κατέθεσαν, παράλληλα, και τα αιτήματά τους, από την πρόσληψη εργαζομένων σε δημοτικά γυμναστήρια μέχρι τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και την αποπεράτωση έργων, αλλά και τη διοργάνωση διεθνών αγώνων και σημαντικών διοργανώσεων.

Ο Στέλιος Πέτσας, αφού αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση έργων ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ και στους 3 νομούς της Περιφέρειας, στάθηκε στη σημασία της καταγραφής όλων των αθλητικών υποδομών της περιοχής μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα «ΠΕΛΟΠΑΣ». «Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σας καλούμε να συμμετάσχετε σε αυτήν την προσπάθεια», ήταν το κάλεσμα του Στέλιου Πέτσα προς τους Δημάρχους.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις του Νεκτάριου Φαρμάκη: «Ανάπτυξη σημαίνει εξωστρέφεια και νέες θέσεις εργασίας. Ενας τόπος πρέπει να επενδύσει πάνω στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα κι ένα από αυτά είναι ο αθλητισμός. Στην Περιφέρειά μας υπάρχουν 25.000 ερασιτεχνες αθλητές και χιλιάδες παιδιά σε ακαδημίες ομάδων. Μιλάμε, λοιπόν, για μια μεγάλη βεντάλια και κάνουμε αγώνα δρόμου για να μετατρέψουμε τον τόπο μας σε πρωταθλητή. βρισκόμενοι σε συνεχή συνεργασία με τους Δήμους, καλούμαστε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και όλοι μαζί να ανεβούμε στο βάθρο του νικητή».

 

Δήμαρχοι στο «τερέν» - Μπαράζ αιτημάτων για υποδομές στα σπορ...Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος στάθηκε στο ότι η περιοχή ευθύνης του έχει ως βάση της τα χειμερινά αθλήματα λόγω και του Χιονοδρομικού Κέντρου. «Η συγκεκριμένη εγκατάσταση μεταμόρφωσε την περιοχή μας και εν τέλει την ίδια την παραγωγική διαδικασία στα μέρη μας», ανέφερε ο Θ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Η αναβάθμιση της εγκατάστασης αποτελεί ένα μεγάλο έργο. Στόχος μας είναι να δούμε και σπορ που δεν είχαν κάποτε απήχηση και τώρα γνωρίζουν άνθηση, οπως π.χ. τα αθλήματα βουνού, την ορειβασία, το κανόε-καγιάκ, το ποδήλατο βουνού, το παρά πέντε, το μοτοκρός, την πεζοπορία, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το πέρασμα του Βουραϊκού, ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε και τον Ποδηλατικό Γύρο Θυσίας που διοργανώνουμε κάθε χρόνο και προβάλλει την περιοχή μας». Και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων έκλεισε με ένα αίτημα: «Η ενίσχυση με προσωπικό στα δημοτικά γήπεδα είναι πλέον αναγκαία. Παλαιοί υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν, οπότε τα γήπεδα μένουν σιγά-σιγά χωρίς εργαζομένους».

 

Ακολούθησε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί (και) ο αθλητισμός στην χώρα μας: Δήμαρχοι στο «τερέν» - Μπαράζ αιτημάτων για υποδομές στα σπορ...«Τα αποτελέσματα της πολιτικής που υλοποιείται διαχρονικά και στον τομέα του αθλητισμού είναι αρνητικά και τα κριτικάρουμε κάθε φορά. Αφού, λοιπόν, τα κριτικάρουμε κι αφού δε μας αρέσουν, πρέπει να τα αλλάξουμε. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αλλάξουμε είναι αυτό που το γνωρίζουμε μεν όλοι, αλλά δεν το ονοματίζουμε και δεν το παραδεχόμαστε, ότι δηλαδή δε φτάνει να κάνουμε τις υποδομές, αλλά οι υποδομές για να μπορέσουμε να τις λειτουργήσουμε και να τις συντηρήσουμε, χρειάζονται εργαλεία. Εχουμε γήπεδο, το χτίσαμε, αλλά από μόνο του δεν θα λειτουργήσει». Και ο Κ. Πελετίδης συνέχισε ακόμη πιο αιχμηρός: «Πρώτα πρέπει να λύσουμε το πολιτικό ζήτημα. Κι όταν λέω πολιτικό ζήτημα είναι το πού πηγαίνουν τα έσοδα που εισπράττει το κράτος. Ποιος τα παίρνει; Αν δεν τα παίρνει ο λαός, δεν τα παίρνουμε για τον αθλητισμό, δεν τα παίρνουν οι Δήμοι, κάποιος άλλος τα παίρνει. Να ονοματιστεί, λοιπόν, αυτός που τα παίρνει. Κι αφού τον ονοματίσουμε, να δούμε, δικαιούται να τα πάρει; Εμείς λέμε ότι δεν δικαιούται». Και ο Δήμαρχος Πατρέων κατέληξε με ένα παράπονο για το υψηλό κόστος του ρεύματος στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο: «Ξέρετε πόσο ρεύμα πληρώνουμε για να λειτουργήσει η εγκατάσταση; Για μία μόνο βραδινή λειτουργία του, χιλιάδες ευρώ. Το πραγματικό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι το 1/5 της αξίας που απαιτούν να πληρώσουμε. Γιατί πρέπει να πληρώνουμε τα 4/5 σε αυτούς που κάνουν τη διαχείριση και το έκαναν χρηματιστηριακό είδος το ρεύμα; Ποιος ο λόγος μια χούφτα άνθρωποι να εκμεταλλεύονται όλο το λαό;».

 

Δήμαρχοι στο «τερέν» - Μπαράζ αιτημάτων για υποδομές στα σπορ...Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θόδωρος Μπαρής, ο οποίος είχε κάθε λόγο να νιώθει χαρούμενος ακούγοντας τις ευχάριστες ειδήσεις για το Αυτοκινητοδρόμιο της Χαλανδρίτσας, στάθηκε στην προσπάθεια αναβάθμισης του αθλητισμού στον Δήμο του: «Εννοείται ότι κι εμείς από την πλευρά μας θα είμαστε παρόντες στην προσπάθεια της Πολιτείας. Θα είμαστε συμπαίκτες όταν μοιράζεται η μπάλα. Προσπαθούμε να κάνουμε αρκετά πράγματα στην περιοχή μας. Είμαστε στη φάση της ανακατασκευής του γηπέδου του Ισώματος, γίνεται συντήρηση στο γήπεδο της Χαλανδρίτσας, φτιάχνουμε γήπεδο 5×5 στην Τριταία, δίνουμε έμφαση σε έργα αναρρίχησης και διαδρομών σε φαραγγια της περιοχής μας, καθώς επίσης και στον ανεμοπτερισμό, αν και δεν λείπουν τα προβλήματα με τις ανεμογεννήτριες. Βλέπετε, εμείς έχουμε άλλα σχέδια κι όχι αυτού του είδους την αξιοποίηση. Τέλος, θα πρέπει να σταθώ και στην προσπάθεια που γίνεται στην περιοχή μας στην τοξοβολία από τον Πέλοπα, αλλά και από τον Σκοπευτικό Ομιλο».

Δήμαρχοι στο «τερέν» - Μπαράζ αιτημάτων για υποδομές στα σπορ...

 

Τον Δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο εκπροσώπησε ο βοηθός Δημάρχου-πρόεδρος ΝΠΔΔ «Αθλητισμός» Παναγιώτης Ανδριόπουλος, ο οποίος στάθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στην περιοχή για την ενίσχυση των ομάδων, αλλά και την σε υψηλό επίπεδο λειτουργία των υποδομών, ενώ έκλεισε και με ένα αίτημα: «Δίνουμε μεγάλη έμφαση σαν Δήμος στον αθλητισμό. Ευελπιστούμε στην αύξηση των χρηματοδοτήσεων. Εγκαταστήσαμε στο Αίγιο και μια θερμαινόμενη πισίνα μικρών διαστάσεων. Θα θέλαμε να προσλάβουμε μέσω ΟΑΕΔ προπονητές για την εκμάθηση της κολύμβησης σε νέα παιδιά». Μάλιστα, ο Λ. Αυγενάκης έδειξε ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο αίτημα κι ανέφερε ότι θα το εξετάσει σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας.

 

Δήμαρχοι στο «τερέν» - Μπαράζ αιτημάτων για υποδομές στα σπορ...Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, Βασίλης Γκοτσόπουλος, εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Σπύρο Μυλωνά. «Η βία, το ντόπινγκ, η χειραγώγηση αγώνων, η σεξουαλική παρενόχληση αποτελούν πληγές για τον αθλητισμό», ανέφερε ο Β. Γκοτσόπουλος κι αφού αναφέρθηκε στις ομάδες της περιοχής του (από την Αχαγιά ΄82 και την Αχαϊκή μέχρι το αλεξίπτωτο πλαγιάς στο Σανταμέρι), πρόσθεσε και τα εξής: «Εμείς είχαμε ένα πρόβλημα στην οροφή του κλειστού γυμναστηρίου της πόλης μας, πήραμε βοήθεια, όμως παραμένει η εκταμίευση των χρημάτων. Υπάρχει κι ένα θέμα με τους μόνιμους υπαλλήλους για τη συντήρηση των γηπέδων. Ελπίζω να δοθεί μια λύση για να μπορούν να λειτουργούν χωρίς πρόβλημα οι εγκαταστάσεις. Θεωρώ ότι το σχέδιο του Υπουργείου για καταγραφή των γηπέδων σε όλη τη χώρα θα βάλει τάξη και σειρά. Το ότι όλα αυτά, μάλιστα, γίνονται μέσα από μια διαβούλευση είναι πολύ σωστό και, ταυτόχρονα, ένα ευοίωνο σημάδι».

 

Δήμαρχοι στο «τερέν» - Μπαράζ αιτημάτων για υποδομές στα σπορ...Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου χαρακτήρισε την προσπάθεια του υφυπουργείου Αθλητισμού και της κυβέρνησης ως «μοναδική ευκαιρία για να συζητήσουμε για το μέλλον και να συναποφασίσουμε ότι είμαστε όλοι συμπαίκτες», όμως πρόσθεσε με νόημα ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε στους όρους του παιχνιδιου», αλλά και ότι «ηρθε η ώρα για πρέσινγκ». Στάθηκε, μάλιστα, και στην απουσία «50άρας» πισίνας στην πόλη του, λέγοντας ότι «δυστυχώς στο Αγρίνιο, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας, δεν μπορεί να παιχθεί πόλο…».

Παρόντες (με την σειρά που μίλησαν) και οι Δήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, Θέρμου, Σπύρος Κωνσταντάρας, Ναυπακτίας, Βασίλης Γκίζας, Ξηρομέρου, Γιάννης Τριανταφυλλάκης, Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Ιλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννη Λέντζα και Ζαχάρως, Κώστας Αλεξανδρόπουλος, οι οποίοι κατέθεσαν αιτήματα κι έθεσαν ζητήματα.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ