Δημήτρης Λεπίδας: Εφυγε με πολλά παράσημα – Ο άνθρωπος πίσω από τη στολή και η μνήμη που αφήνει στην Πάτρα
Οταν ο αξέχαστος Δημήτρης Λεπίδας «εντόπιζε» λαθραίο πυρηνικό πυροβόλο του Σαντάμ Χουσεϊν στο Τελωνείο της Πάτρας

Ξεχείλιζε από ευγένεια. Αν δεν γνώριζες ότι πρόκειται για ανώτερο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, θα θεωρούσες ότι έχεις απέναντί σου έναν ευγενή, πράο, μειλίχιο… ιερομόναχο.
Ο υποστράτηγος εα Δημήτρης Λεπίδας, που εγκατέλειψε προχθές τα εγκόσμια, ήταν ο αξιωματικός, ο οποίος θα μπορούσε να απεικονίζει το ιδανικό πρόσωπο της Αστυνομίας. Οπως ακριβώς θέλει ο πολίτης να στέκεται η ΕΛΑΣ: δίπλα -κι όχι απέναντι- στην κοινωνία.
ΑΓΑΠΗΤΟΣ
Ισως σπεύσει κάποιος να υποθέσει ότι, αν παραείσαι καλός, δεν μπορείς να ανταποκριθείς σε τόσο απαιτητικά καθήκοντα, όπως π.χ. είναι αυτά ενός διοικητή Ασφαλείας ή ενός αστυνομικού διευθυντή. Κι όμως, ο Δημήτρης Λεπίδας, παρά το «στιλπνόν» του υπηρεσιακού χαρακτήρα του, επειδή ακριβώς ήταν αγαπητός και συνεργάσιμος, άφησε έργο και «όνομα» ως αστυνομικός διευθυντής Αχαΐας τη δεκαετία του ’90.
Υπό τις εντολές του, οι υπηρεσίες της τοπικής ΕΛΑΣ λειτουργούσαν άψογα, γιατί είχε εμπεδώσει ανάμεσα στους συναδέλφους του αίσθημα υψηλής συνεργατικής στάθμης.
Διαβάστε επίσης: Πάτρα: «Έφυγε» ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας Δημήτριος Λεπίδας
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ
Η Πάτρα εκείνη τη δεκαετία βίωσε μια πρωτοφανή τραγωδία: την τρομοκρατική έκρηξη στην οδό Βότση, στις 19 Απριλίου 1991, που άφησε πίσω της έξι νεκρούς και μια πόλη στην άφατη θλίψη.
Δεν είναι κι εύκολο, σε συνθήκες πανικού και τρόμου, να αντιδράς και να ενεργείς αστραπιαία. Ούτε, φυσικά, είναι, εύκολο σε χρόνο ρεκόρ, να αποδίδουν οι έρευνες και να εξαρθρώνεται ο βασικός πυρήνας των Παλαιστινίων τρομοκρατών.
Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ο Δημήτρης Λεπίδας, συνεπικουρούμενος από τον τότε διοικητή Ασφαλείας Νίκο Πολίτη, αξιοποίησε κάθε πληροφορία και στοιχείο και σε λίγες ημέρες είχαν ταυτοποιηθεί τόσο ο μεταφορέας της βόμβας (Χασισέκ), όσο και ο εγκέφαλος του τρομοκρατικού χτυπήματος, (Νομπάνι).
Το μέγεθος της επιτυχίας είχε τύχει διεθνούς απήχησης και ο εκλιπών είχε δεχθεί τα δημόσια συγχαρητήρια από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον αχαιό, αείμνηστο υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιάννη Βασιλειάδη.
ΤΟ ΥΠΕΡΟΠΛΟ
Ακριβώς έναν χρόνο νωρίτερα (στις 20 Απριλίου 1990), είχε εντοπιστεί ένα τμήμα γιγαντιαίου πυρηνικού πυροβόλου στο Τελωνείο της Πάτρας, που είχε ως παραλήπτη το Υπουργείο Βιομηχανίας του Ιράκ. Επρόκειτο για ένα τεράστιο οπλικό σύστημα, βάρους 29,5 τόνων και μήκους 40 μέτρων, που προοριζόταν για τον Σαντάμ Χουσεΐν.
Οι τελωνειακοί προχώρησαν στην αποκάλυψη του λαθραίου πυρηνικού πυροβόλου, που είχε πωληθεί από Αγγλους στο Ιράκ, όμως η Ασφάλεια της Πάτρας είχε συμπράξει στην κατάσχεση, διότι ο Δημήτρης Λεπίδας γνώριζε έγκαιρα ότι θα έφθανε στο λιμάνι της πόλης από το Πρίντεζι μια νταλίκα με το υπερόπλο.
Είχε, λοιπόν, τον τρόπο του ο εκλιπών υποστράτηγος να αναδεικνύει τις ικανότητές του, παίρνοντας το μάξιμουμ από τους συνεργάτες του, αφού ήταν πολύ αγαπητός και «έπιναν νερό στο όνομά του».
ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Αλλωστε, όταν αποστρατεύτηκε, επειδή ήταν άνθρωπος της προσφοράς και της ανεξικακίας, κέρδισε την εμπιστοσύνη και των κατοίκων της γενέτειράς του, που τον εξέλεξαν το 2002 δήμαρχο του «Καλλικρατικού» Δήμου Κάστρου-Κυλλήνης, ο οποίος το 2010 ενσωματώθηκε στον ευρύτερο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.
Η επιστροφή του στην πατρώα γη δεν τον εμπόδισε να διατηρεί τις επαφές του με την Πάτρα, συμμετέχοντας στις δράσεις της Ενωσης Συνταξιούχων Αστυνομίας Πόλεων Πατρών.
Ο Δημήτρης Λεπίδας ταξιδεύει στο φως σαν ένας ευπατρίδης της ΕΛΑΣ, γιατί έχει και τέτοιους η Αστυνομία. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 11 π.μ. από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κάστρο Κυλλήνης. Καλέ μου φίλε, καλοτάξιδος.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News