Δημήτρης Παπανικολάου στην Π: «Ο Αυτισμός θέλει αποδοχή»

Δημήτρης Παπανικολάου στην Π: «Ο Αυτισμός θέλει αποδοχή»

Μία ξεχωριστή προσωπικότητα του αθλητισμού και άνθρωπος με κοινωνικές ευαισθησίες θα βρεθεί σήμερα στην γειτονική Κάτω Αχαΐα, όπου ο Πολιτιστικός σύλλογος «Πάλεια», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Ειδικού Δημοτικού σχολείου Κάτω Αχαΐας,  διοργανώσε εκδήλωση με σύνθημα «Ολοι ίσοι-όλοι διαφορετικοί» η οποία θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την Παγκόσμια μέρα Αυτισμού που είναι την Κυριακή 2 Απριλίου.

 

Ο λόγος για τον παλαίμαχο μπασκετμπολίστα, Δημήτρη Παπανικολάου ο οποίος  έχει κάνει μεγάλη καριέρα στην Ελλάδα (έχει παίξει σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ)  και έχει κατακτήσει πολλές κούπες, θα είναι κεντρικός ομιλητής της σημερινής εκδήλωσης.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου με αφορμή το πρόβλημα Αυτισμού που παρουσίασε η κόρη του πριν μερικά χρόνια, έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τον Αυτισμό και την αποδοχή που θα πρέπει να δείχνουμε όλοι μας σε τέτοιες περιπτώσεις.

 

Οι άνθρωποι της «Πάλεια» ήρθαν σε επαφή με τον Δημήτρη Παπανικολάου ο οποίος ήταν πρόθυμος να βρεθεί σήμερα στην Κάτω Αχαΐα ώστε να μιλήσει σε παιδιά και γονείς ενώ θα έχουν στηθεί και μπασκέτες στην κεντρική πλατεία με στόχο να παίξει και μπάσκετ με τους μαθητές.

Η «Πελοπόννησος» μίλησε χθες με τον Δημήτρη Παπανικολάου με αφορμή την σημερινή του παρουσία στην Κάτω Αχαΐά και συζήτησε αρκετά πράγματα…

-Πως έγινε η προσέγγιση από την Πάλεια και έρχεστε σήμερα στην Κ. Αχαΐά; 

«Οι άνθρωποι της Παλεία ήρθαν σε επαφή μαζί μου μέσω των social media, έδειξαν το ενδιαφέρον τους και επειδή διαπίστωσα ότι ήταν ένας σύλλογος οργανωμένος και με ανησυχίες, αποφάσισα να έρθω στην Κάτω Αχαΐα  ώστε να μιλήσω για τον Αυτισμό. Εκτός από την ομιλία μου, με ενημέρωσαν ότι θα έχουμε και δύο μπασκέτες στην πλατεία, οπότε θα είμαι στο στοιχείο μου και θα παίξω με τα παιδιά».

-Ο Αυτισμός θεωρείται ασθένεια;

«Εγώ δεν θα το έλεγα ασθένεια και επίσης να πούμε ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά φάσματα Αυτισμού, και η κάθε περίπτωση δεν είναι ίδια για τον καθένα. Ο λόγος που δεν είναι ασθένεια, είναι επειδή δεν θεραπεύεται, είναι κάτι που το έχει ο καθένας μας από την αρχή ως το τέλος της ζωής του. Το μοναδικό που πρέπει να κάνουμε είναι η αποδοχή πρώτα από την οικογένεια και στη συνέχεια από τους υπόλοιπους και να ενθαρρύνουμε όσους έχουν Αυτισμό να το επικοινωνούν».

-Πως αποφασίσατε να βγείτε μπροστά και να μιλήσετε για τον Αυτισμό;

«Κοιτάξτε, παρουσιάστηκε στην κόρη μας και επειδή υπήρξαν διάφορα περιστατικά, αποφασίσαμε να το γυρίσουμε το έργο και να το δούμε δημιουργικά. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που βγήκα μπροστά ώστε να γίνουν πράγματα στο σχολείο, στον αθλητισμό και στην εκπαίδευση. Μετά από χρόνια βλέπουμε ότι σιγά σιγα γίνονται κινήσεις ώστε ο Αυτισμός να αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Είναι καλό να το λέμε σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας όταν κάποιος πάσχει από Αυτισμό και δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κρύβει».

-Οτι έχετε βγει δημόσια και κάνετε προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, εκτιμάται ότι έχει επηρεάσει;

«Ναι, το πιστεύω και θα σας πω ότι τους τελευταίες μήνες είχα παραπάνω από 200 μηνύματα στο προσωπικό μου λογαριασμό από ενήλικες οι οποίοι μετά την δική μου ανακοίνωση για την αποδοχή του Αυτισμού, έψαξαν και διαπίστωσα ότι έχουν χαρακτηριστικά του συνδρόμου».

-Να συζητήσουμε και λίγο για το αθλητικό κομμάτι. Εχετε επισκεφτεί την Πάτρα ως αντίπαλος του Απόλλωνα πολλές φορές. Τι θυμάστε από εκείνες τις εποχές ;

«Πρώτα από όλα να πω ότι η δεκαετία του ΄90 ήταν από τις όμορφες εποχές του μπάσκετ και θυμάμαι κάθε φορά που ερχόμουν στην Πάτρα, το κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα ήταν κατάμεστο. Είναι κοινό που αγαπά το μπάσκετ και θυμάμαι πολλές φορές στο ξενοδοχείο έρχονται να μας συναντήσουν οπαδοί όλων των ομάδων ώστε να ζητήσουν αυτόγραφα, όμως στο γήπεδο, επιδίωκαν να επηρεάσουν τον αντίπαλο».

-Η Πάτρα είναι η μοναδική πόλη η οποία για τρία χρονιά διατηρεί δύο ομάδες στην Βasket League. Τι σημαίνει αυτό;

«Πρώτα από όλα μπράβο στην Πάτρα και στις δύο ομάδες. Είναι πολύ σημαντικό και δείχνει ότι καλό γίνεται στην πόλη. Αυτό θα φέρει πολλαπλά οφέλη στην Πάτρα με έγγραφες νέων παιδιών στις ακαδημίες που κατ΄ επέκταση θα φέρουν και νέους παίκτες στην μεγάλη κατηγορία».

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ