Δημόσια Διαβούλευση ΕΣΠΑ

Δημόσια Διαβούλευση ΕΣΠΑ

Του Λυκούργου Κ. Σταυρουλόπουλου*

Η Εναρξη της Δημόσιας Διαβούλευσης για το Νέο ΕΣΠΑ δεν είναι μια τυπική διαδικασία. Αποτελεί σημαντικό κομμάτι του Σχεδιασμού της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, από το οποίο μπορεί να αντληθούν προτάσεις για την διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών.

Η διαδικτυακή διαβούλευση της περασμένης Παρασκευής για το Νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας ανέδειξε αρκετές ενδιαφέρουσες ιδέες αξιοποίησης των Κοινοτικών Πόρων. Με βάση αυτά που ακούστηκαν στην διαβούλευση, είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστούν ορισμένα ζητήματα που συχνά αποτελούν αντικείμενο παρανόησης.

Πρώτον, το ΕΣΠΑ δεν αποτελεί ένα ενιαίο πακέτο κονδυλίων, την κατανομή του οποίου μπορεί ελεύθερα να αποφασίσει η κάθε χώρα ή Περιφέρεια. Αντίθετα, κατανέμεται σε 5 επιμέρους ευρωπαϊκά ταμεία με πολύ συγκεκριμένους όρους & προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα  ο βαθμός ευελιξίας των ωφελούμενων να είναι περιορισμένος.

Δεύτερον, η Πατροπαράδοτη Συνταγή «να ρίξουμε Χρήμα- να κινηθεί η Αγορά» θεωρείται πλέον παρωχημένη, καθώς οδηγεί σε μεγάλο κατακερματισμό του συνολικού Προγράμματος και τελικά σε αναποτελεσματικότητα. Η Κοινοτική Φιλοσοφία διέπεται από την εκμετάλλευση των Οικονομιών Κλίμακος, με έμφαση στο αποτέλεσμα.

Τρίτον, οι Κοινοτικοί Πόροι εξ ορισμού έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και άρα οφείλουν να κατευθύνονται κυρίως σε επενδύσεις. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτούν τρέχουσες κρατικές ανάγκες και δημόσιες δαπάνες που δεν συνδέονται με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας.

Τέταρτον, ο όρος «Απορρόφηση» πολύ συχνά συγχέεται με τον όρο «Εκτέλεση». Στην κοινοτική ορολογία η Απορρόφηση ορίζεται ως το ποσό που έχει εγκρίνει η ευρωπαϊκή επιτροπή και έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων. Από την άλλη πλευρά, ο όρος «Εκτέλεση» αναφέρεται στην εκταμίευση του ποσού στον δικαιούχο μετά την υλοποίηση του σχετικού έργου.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η πολυμορφία του αντικειμένου του ΕΣΠΑ, το πλήθος των κοινωνικών εταίρων και οι διαφορετικές επιδιώξεις, καθιστούν την διαδικασία περίπλοκη και την ανάγκη για παραμετροποίηση επιτακτική. Για να καταστεί το όλο εγχείρημα πιο λειτουργικό θα μπορούσε να επικεντρωθεί στο Κείμενο Σχεδιασμού της Νέας Προγραμματικής Περιόδου για την Δυτ. Ελλάδα (σ.σ. «Concept Paper») και να κληθούν οι ομιλητές να τοποθετηθούν επ’ αυτού, εστιάζοντας σε προτάσεις (και όχι διαπιστώσεις) επί των Στόχων της νέας Πολιτικής Συνοχής.

Τέλος, κρίνεται απαραίτητο στον ιστότοπο για την δημόσια διαβούλευση, στο ερώτημα «Σημειώστε τους σημαντικότερους Θεματικούς Τομείς» να προστεθούν στις 12 υπάρχουσες πιθανές απαντήσεις και οι ακόλουθες επιλογές: «Στήριξη της Επιχειρηματικότητας», «Καινοτομία» και, «Αγροδιατροφή».

Στο δια ταύτα, οι πόροι που θα διατεθούν στην Δυτική Ελλάδα για τη νέα Προγραμματική Περίοδο φτάνουν στο ύψος των 600 εκατ. ευρώ, καθιστώντας το Περιφερειακό Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα τέταρτο μεγαλύτερο στη χώρα. Τα νούμερα βεβαίως ζαλίζουν, αλλά τόσα χρόνια πάνω- κάτω τέτοια ποσά αντιστοιχούσαν στην περιοχή μας. Ας μην ξεχνάμε ότι στο προηγούμενο ΕΣΠΑ η Δυτ. Ελλάδα άντλησε 450 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά στα 35 χρόνια Κοινοτικών Προγραμμάτων εισέρευσαν στην Ελλάδα περίπου 160 δισ. ευρώ. Συνολικά, το νέο ΕΣΠΑ αποσκοπεί σε έναν αποφασιστικό μετασχηματισμό της Οικονομίας της χώρας και προφανώς της Περιφέρειάς μας. Το «Εγγραφο Βασικών Εννοιών» για την Δυτ. Ελλάδα περιγράφει την διαδικασία με αρκετά επίθετα: θέλουμε μια Περιφέρεια πιο ανταγωνιστική, πιο έξυπνη, πιο καινοτόμα, πιο πράσινη, πιο διασυνδεδεμένη, πιο  κοινωνική.

Ειδικά για τα τρία πρώτα μπορούμε να αισιοδοξούμε. Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας θεωρείται για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοπόρος. Αυτό που απαιτείται είναι στόχευση σε μια θεματική που ταιριάζει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας. Η Αγροδιατροφή ταιριάζει με το προφίλ της Περιφέρειας, όμως η Μικροηλεκτρονική έχει μακρά παράδοση, οι Ενεργειακές Εφαρμογές έφεραν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ενώ τις μεγαλύτερες επιτυχίες ως τώρα τις πέτυχαν οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Αλλά γι’ αυτό γίνεται η διαβούλευση…

*Ο Λυκούργος Κ. Σταυρουλόπουλος είναι οικονομολόγος και μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ