Δημοσκόπηση στο κατώφλι του χειμώνα

Το κύριο άρθρο της «Π»

 

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ της DATA C που διερευνά τις σημερινές εκλογικές διαθέσεις των πολιτών της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας σε σχέση με τις εθνικές κάλπες, δεν κομίζει εκπλήξεις. Αλλά εκείνος που μπορεί να τις κομίσει είναι οι εξελίξεις του χειμώνα που εγκαινιάζουμε.

ΠΡΟΣ ΤΟ παρόν, φαίνεται ότι η κυβέρνηση κρατά τις τύχες της στα χέρια της, υπό δύο όρους. Ο ένας είναι να καταφέρει να ελέγξει πειστικά τις καταστάσεις που διαμορφώνουν οι γνωστές συνθήκες αβεβαιότητας και επισφάλειας, και πάντως να τις ελέγξει πειστικότερα από όσο εκτιμά ο πολίτης ότι θα το πετύχαινε η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο δεύτερος είναι να αποφύγει περαιτέρω αστοχίες «στη βάρδια της». Οι πολίτες έχουν επιδείξει σημαντική συγκατάβαση στις αρνητικές στιγμές της κυβέρνησης στη θητεία της, αλλά όταν αυξηθεί η πίεση των οικονομικών παραμέτρων, οι αντιδράσεις δεν θα είναι ίδιες.

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ακτινογραφεί μια κατάσταση παγιωμένη: Εδώ και μια δεκαετία, κανονικότητα είναι η ρευστότητα για ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος που τείνει να μετακινείται ανενδοίαστα από το ένα κόμμα στο άλλο, με βάση κριτήρια στα οποία μεγάλο ρόλο παίζει το θυμικό και η ατομική οικονομική κατάσταση. Εχουμε μεταβεί επ’ αόριστον σε έναν πιο ατροφικό δικομματισμό, σε σχέση με τα δεδομένα της μεταπολίτευσης που διακρινόταν από ισοπεδωτικό διπολισμό. Πόλωση θα ζήσουμε και τώρα, αλλά δεν θα είναι μάλλον και πολύ ενθουσιώδης.

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να νιώθει ευτυχής που όχι απλά δεν εκμεταλλεύεται μια μάλλον λογική μείωση δυνάμεων της ΝΔ, αλλά εμφανίζει απώλειες και ο ίδιος.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments