Διασώζονται οι ακτές – Διπλό έργο έτοιμο έως το τέλος του ’23

Τα 14 εκατ. ευρώ αγγίζουν οι προϋπολογισμοί των έργων για τη διάβρωση των ακτών στα σύνορα του Δήμου Πατρέων με τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας.

Διασώζονται οι ακτές - Διπλό έργο έτοιμο έως το τέλος του '23

Εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και προχωρούν άμεσα σε υλοποίηση δύο σπουδαία έργα προστασίας των παραλιακών ακτών της Αχαΐας χθες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Πρόκειται για τα έργα αντιμετώπισης διάβρωσης των ακτών Μονοδενδρίου, Βραχνεΐκων και Τουκαλεΐκων με δημόσια δαπάνη 10 εκατ. ευρώ, αλλά και τα έργα προστασίας της ακτής Καλαμακίου στη Δυτική Αχαΐα με προϋπολογισμό 3,69 εκατ. ευρώ. Και τα δύο έργα έχουν προθεσμία ολοκλήρωσης στο τέλος του 2023.

Ο Ν. Φαρμάκης μεταξύ άλλων δήλωσε για τη σπουδαία εξέλιξη: «Προχωράμε βήμα – βήμα, με επιστημονική και σύγχρονη προσέγγιση, να εγκαινιάσουμε μία νέα εποχή όπου ακτές και άνθρωποι θα μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά και ο τόπος μας θα πάψει να βιώνει τον εφιάλτη της διάβρωσης των ακτών».

Το πρώτο έργο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και μικρό τμήμα ακτής των Ροϊτίκων, στοχεύει στην προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος από τη διάβρωση των ακτών αλλά και στην αναβάθμιση της ακτογραμμής. Σε ό,τι αφορά τις ακτές του Μονοδενδρίου και των Βραχνεΐκων, προτείνεται η τεχνητή αναπλήρωση της ακτής σε μήκος 2,5 περίπου χλμ. Η τεχνητή αναπλήρωση θα γίνει με καθαρή άμμο και το αρχικό μέγεθος ισούται με 7,5m, ώστε μετά την αποκατάσταση του προφίλ ισορροπίας του πυθμένα να προκύψει αύξηση κατά τουλάχιστον 3 m του πλάτους της ακτής. Ακόμα, προτείνονται δύο παράκτια έργα προστασίας, ένα μεταξύ των περιοχών Ροϊτίκων – Μονοδενδρίου μήκους 750m περίπου και ένα στην περιοχή Χατζίνα, στο τέλος της περιοχής Βραχνεΐκων, μήκους 450m περίπου.

Σε ό,τι αφορά την ακτή των Τσουκαλεΐκων, προτείνεται η κατασκευή συστοιχίας έντεκα εγκάρσιων προβόλων με κεκλιμένα πρανή φυσικών ογκολίθων στην παράκτια ζώνη ανατολικά του αλιευτικού καταφυγίου Τσουκαλεΐκων. Τα εν λόγω έργα μειώνουν σημαντικά τη διαβρωτική επίδραση των κυματισμών στην ακτή.

Το δεύτερο έργο αφορά την προστασία και τεχνητή αναπλήρωση με φυσικά υλικά της ακτής Καλαμακίου για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης διάβρωσης που έχει ως συνέπεια την εκτεταμένη μείωση του πλάτους της ακτής, την καταστροφή τεχνικών υποδομών. Προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η κατασκευή ενός συστήματος ύφαλων προβόλων μήκους 50 μέτρων με διεύθυνση εγκάρσια προς την ακτογραμμή.

 

Βρίσκει το «φως» της η παραλιακή του Ακταίου

Τα κακοκαιρικά φαινόμενα του Δεκεμβρίου άφησαν στο διάβα τους τεράστιες ζημιές στις παραλιακές περιοχές της πόλης και των περιχώρων. Στο Ρίο και την παραλία του Ακταίου καταστράφηκε σημαντικό μέρος του δημοτικού φωτισμού, πέραν των υπολοίπων εμφανών φθορών στο οδικό δίκτυο.

Τις τελευταίες ημέρες, συνεργεία του Τμήματος Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Πατρέων προχωρούν σε εργασίες αποκατάστασης, έχοντας ανοίξει αυλάκια για να περαστούν νέα καλώδια. Ενώ, όπως έγινε γνωστό, για να γίνουν αυτές οι εργασίες, έχουν σπάσει τα πεζοδρόμια, τα οποία θα αποκατασταθούν αφού περαστεί το νέο δίκτυο.

Οι υπολογισμοί της Υπηρεσίας αναφέρουν πως πιθανότατα ακόμα και σήμερα η περιοχή θα έχει αποκτήσει ξανά κανονικό δημοτικό φωτισμό, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα εγκατασταθεί εργολάβος προκειμένου να προβεί σε εργασίες αποκατάστασης στα σωληνωτά αυλάκια κάτω από τον δρόμο.

Προφανώς οι συγκεκριμένες εργασίες θα δημιουργήσουν κυκλοφοριακές δυσκολίες στη διέλευση από το σημείο, αφού θα ξηλωθεί μέρος του οδοστρώματος.

Ολες οι παρεμβάσεις πάντως, δεν θα φέρουν οριστική λύση στα προβλήματα της παραλιακής περιοχής του Ρίου και του Ακταίου. Αυτό θα συμβεί μόνο όταν ξεκινήσουν τα έργα που έχουν δρομολογηθεί για την ανάπλαση της περιοχής. Εκεί, η Περιφέρεια έχει ολοκληρώσει τη μελέτη του έργου για το οδικό δίκτυο από τον Αγιο Βασίλειο μέχρι και το Πόρτο Ρίο, ωστόσο, ακόμα παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πριν από ένα έτος, φαίνεται πως δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Ειδήσεις από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυτική Αχαΐα: Πήρε φωτιά το απορριμματοφόρο της ανακύκλωσης
Δυτική Αχαΐα - Λογαριασμοί νερού: Τι απαντά ο Δήμος στο Τοπικό Συμβούλιο Μετοχίου
Χρ. Αλεξοπούλου: Συγχαρητήρια στους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Αναγέννηση για το Χρυσό Μετάλλιο
Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας: Τι γίνεται με τον ΧΑΔΑ