Δυτική Αχαΐα: Σήμα κινδύνου για νέες πλημμύρες

Μεγάλο πρόβλημα με την απορροή υδάτων στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας. Οι υποδομές είναι πεπαλαιωμένες. Υψηλός φόβος για ζημιές σε καλλιέργειες από υπερχείλιση ποταμών και χειμάρρων, λίγο πριν τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Τρομάζει η συγκέντρωση νερού, διπλάσια από το ύψος βροχής, λόγω γεωμορφολογίας και θερμοκηπίων.

Δυτική Αχαΐα: Σήμα κινδύνου για νέες πλημμύρες

Σε υποχώρηση βρίσκεται, από χθες, το κύμα κακοκαιρίας, που προκάλεσε πάλι πλημμυρικά φαινόμενα στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας, εκεί όπου διαπιστώνεται μεγάλο πρόβλημα με την απορροή των υδάτων.

– Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος δήλωσε στην «Π» ότι η εικόνα βελτιώνεται στις Αλυκές Κάτω Αχαΐας και στο Μετόχι, περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα προβλήματα, με πλημμύρες κι όπως τόνισε, προληπτικές δράσεις γίνονται πάντα σε ποτάμια και χειμάρρους, αλλά οι υποδομές απορροής των υδάτων είναι πεπαλαιωμένες και με μικρές διατομές, με αποτέλεσμα τα φερτά υλικά να προκαλούν τοπικές πλημμύρες.

Δυτική Αχαΐα: Σήμα κινδύνου για νέες πλημμύρες

Χαράλαμπος Μπονάνος

Σε γενικές γραμμές, όμως, η συμπεριφορά ποταμών και χειμάρρων ήταν εντός των ορίων, λόγω των εργασιών που είχαν προηγηθεί, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Βουπρασίου, όπου ο προληπτικός καθαρισμός απέτρεψε τον κίνδυνο πλημμύρας.

Το πρόβλημα εντοπίζεται, κατά τον κ. Μπονάνο, κυρίως σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με υπερχείλιση χειμάρρων, ενώ άμεσες παρεμβάσεις υπήρξαν σε πολλά σημεία της περιοχής. Ο κ. Μπονάνος τόνισε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται εν αναμονή ολοκλήρωσης των διαδικασιών προετοιμασίας και ελέγχου των συμβάσεων ενός μεγάλου έργου για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων σε πολλά ποτάμια και χειμάρρους της Αχαΐας. Τέλος, πρόσθεσε ότι σημειώθηκαν δύο σοβαρές κατολισθήσεις, στην Επαρχιακή Οδό Πούντας – Καλαβρύτων, όπου χρειάστηκε η επέμβαση μηχανημάτων με εντολή της Περιφέρειας κι έτσι ήταν άμεση η αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

– Ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Νίκος Γυφτάκης, μιλώντας χθες στον Peloponnisos FM 104,1 (εκπομπή «Πρωινός Τύπος»), περιέγραψε τα βασικά αίτια του πλημμυρικού φαινομένου στην Δυτική Αχαΐα, όπως και στον κάμπο της Ηλείας.

Δυτική Αχαΐα: Σήμα κινδύνου για νέες πλημμύρες

Νίκος Γυφτάκης

«Υπάρχει», όπως είπε, «συγκέντρωση νερού, που είναι πολλές φορές διπλάσια από το ύψος βροχής και δυσκολία φυσικής ροής, που οφείλεται – κατά βάση – στη γεωμορφολογία, αλλά και στη μεγάλη κάλυψη της περιοχής με θερμοκήπια, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απορροφητικότητα του εδάφους». Και περιέγραψε τον κάμπο «σαν μια μεγάλη πόλη χωρίς αποχετευτικό σύστημα, που επιδεινώνει την κατάσταση και σε παρακείμενες περιοχές». Για τον λόγο αυτό, ο κ. Γυφτάκης τόνισε «την ανάγκη νέων έργων απορροής υδάτων, γιατί υπάρχει η απειλή της κλιματικής αλλαγής, που θα πολλαπλασιάζει τα έντονα καιρικά φαινόμενα τα επόμενα χρόνια».

Σε κατάσταση επιφυλακής

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πολιτικής Προστασίας Νίκο Γυφτάκη, τις προηγούμενες δύο ημέρες είχαμε μεγάλη ύψη βροχής στην Δυτική Αχαΐα και ακόμα περισσότερο στην Ηλεία. «Πλημμύρισε όλος ο κάμπος. Τα ποτάμια βρίσκονται σε οριακό σημείο υπερχείλισης και η ποσότητες του νερού πολύ μεγάλες, με αποτέλεσμα απορρόφηση να είναι μικρή.

Είμαστε σε κατάσταση επιφυλακής και όπου προκύπτει ανάγκη παρεμβαίνουμε αμέσως με μηχανήματα, για να βοηθήσουμε στην διαφυγή του νερού και στη ροή σε υδατορέματα και ποτάμιας». Παράλληλα, ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί και πολλές και διάσπαρτες κατολισθήσεις στο ορεινό οδικό δίκτυο, όπου γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης της ασφάλειας άμεσα ή όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σημείωσε, τέλος, ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όσους κινούνται στο ορεινό οδικό δίκτυο και οι μετακινήσεις να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες, μέχρι να υποχωρήσουν τα καιρικά φαινόμενα.

Δυτική Αχαΐα: «Επιτέλους φτάνει – Απαιτούνται αντιπλημμυρικά έργα»

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων δύο ημερών πλημμύρισαν μεγάλη έκταση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, προκαλώντας ζημιές σε κατοικίες, αποθήκες και καλλιέργειες.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», ήταν η άμεση αντίδραση του δημάρχου, Σπύρου Μυλωνά. «Σχεδόν κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα. Αρκεί μια βροχόπτωση μερικών ωρών και ο κάμπος πλημμυρίζει. Ο Δήμος παρεμβαίνει τόσο με τα δικά του πενιχρά μέσα όσο και με ιδιωτικά μηχανήματα αλλά οι παρεμβάσεις αυτές είναι κατασταλτικές και δεν λύνουν το πρόβλημα.

Δυτική Αχαΐα: Σήμα κινδύνου για νέες πλημμύρες

Σπύρος Μυλωνάς

Η συνεχής επανάληψη του φαινομένου, ακόμα και όταν ρέματα και χείμαρροι έχουν καθαριστεί, μας περιγράφει το συνολικό πρόβλημα με το οποίο είναι πια καιρός να ασχοληθεί σοβαρά η πολιτεία. Απαιτείται συνολική μελέτη και αντιπλημμυρικά έργα μεγάλης έκτασης για την απορροή των ομβρίων υδάτων στη Δυτική Αχαΐα. Διαφορετικά θα είμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η Δυτική Αχαΐα έχει πλημμυρίσει επτά φορές. Επιτέλους φτάνει…» δήλωσε ο κ. Μυλωνάς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας παραμένει σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» από τις περσινές πλημμύρες, ενώ ήδη ο δήμαρχος επικοινώνησε με τον ΕΛΓΑ ζητώντας την αποστολή κλιμακίων για την καταγραφή ζημιών στις καλλιέργειες.

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ