Εκδόθηκαν 75.219 εκκρεμείς συντάξεις το α΄ πεντάμηνο

Ο αριθμός των προς διευθέτηση αιτήσεων για συντάξεις στα τέλη Μαΐου φθάνει τις 131.570.

Συντάξεις Οικονομία Χρήματα ΑΤΜ

Στις 131.570 ανέρχονται οι εκκρεμείς αιτήσεις για την απονομή κύριας σύνταξης, χωρίς σε αυτές να συμπεριλαμβάνονται οι αιτήσεις για διεθνείς συντάξεις. Αν και ο αριθμός των εκκρεμοτήτων παραμένει σημαντικά υψηλός, με χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους να παραμένουν χωρίς την οριστική τους σύνταξη ακόμη και για χρόνια (στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης), για 5ο συνεχή μήνα παρουσιάζει μείωση σύμφωνα με τα στοιχεία του kathimerini.gr. Και αυτό παρά το γεγονός, όπως αναδεικνύεται από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ατλας» που δημοσιοποιήθηκαν χθες, της αύξησης των αιτήσεων συνταξιοδότησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τους πρώτους πένετε μήνες του 2021 υποβλήθηκαν συνολικά 68.951 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης (για κύρια σύνταξη).

Πλέον το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ ελπίζουν ότι με τις πρόσφατες παρεμβάσεις στη διαδικασία (πράσινο κτίριο, ιδιώτες κ.λπ.) και στη νομοθεσία που αφορά την έκδοση συντάξεων (προκαταβολή σύνταξης, προσωρινή σύνταξη κ.ά.) θα υπάρξει νέα αύξηση των οριστικών αποφάσεων, με στόχο από τις περίπου 18.000 αιτήσεις που διεκπεραιώνονται κατά μέσον όρο τον μήνα να πάμε στις 30.000.

Αναλυτικά, τα στοιχεία του συστήματος «Ατλας» που αφορούν τον περασμένο Μάιο έδειξαν ότι ολοκληρώθηκαν 17.436 αιτήματα συνταξιοδότησης, έναντι 9.163 τον Μάιο του 2020 και 9.599 τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Αυτό σημαίνει μια αύξηση του ρυθμού ολοκλήρωσης των αιτημάτων τον Μάιο του τρέχοντος έτους που ανέρχεται σε +90,3% έναντι του Μαΐου του 2020 και σε +81,7% σε σχέση με τον Μάιο του 2019.

Επιπλέον, οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης ανήλθαν στις 13.172, αυξημένες κατά 17,2% σε σχέση με τις 11.240 αιτήσεις ένα χρόνο πριν.

Tέλος, ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών αιτήσεων, που αφορούν στην πράξη τις αιτήσεις των οποίων ο χρόνος αναμονής είναι άνω των 90 ημερών, αναθεωρείται ανά μήνα κατά περίπου 2%, λόγω της δυνατότητας που έχουν οι ασφαλισμένοι να οριστικοποιήσουν την αίτησή τους με την ύστερη προσκόμιση δικαιολογητικών.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

e efka
euros
opeka epidoma
ΟΑΕΔ ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ