Εκφασισμός με μουσική Θεοδωράκη

Ο Γεράσιμος Γραμματικόπουλος είναι ιατρός/νευρολόγος στο Neuron Πρότυπο Νευρολογικό Κέντρο.

Όσοι με παρακολουθούν στα social media αλλά και στην «κλασική» αρθρογραφία στις φιλόξενες σελίδες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», σίγουρα θα έχουν προσέξει πως αυτόν τον ενάμιση χρόνο της πανδημίας έχω εκφράσει μηδενική ανοχή για τον παραλογισμό των αρνητών. Δεν τους κρίνω ούτε ως αδαείς παρασυρμένους ούτε ως ανάξιους λόγου από το υψηλό βάθρο της επιστημονικής γνώσης. Τουναντίον, τους μάχομαι καθημερινά τόσο ως ιατρός όσο και ως πολίτης.
Το ιατρικό κίνητρο της θέσης μου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες εξηγήσεις. Κάθε ένας που υιοθετεί μια άρνηση διαδοχικά κάθε μέτρου και κάθε προσπάθειας ανάσχεσης της πανδημίας αποτελεί και μια «τρύπα» στις άμυνες της κοινωνίας απέναντι σε έναν ιό που παρά τα όσα κάναμε – αλλά και εξαιτίας των λαθών που επίσης κάναμε – έχει προκαλέσει τον θάνατο σε δεκατρείς χιλιάδες συνανθρώπους μας.
Το κοινωνικό όμως σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση. Από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού είχα παρατηρήσει πως οι «θέσεις» που εκφράζει αυτό το συνονθύλευμα συνωμοσιολόγων, κουτοπόνηρων και αρνητών των πάντων παρουσιάζουν έναν παγκόσμιο συγχρονισμό και οργάνωση της διασποράς. Τον Νοέμβριο του ‘20 ήμουν πλέον σίγουρος ότι πίσω από όλο αυτό υπάρχουν πρόσωπα και κέντρα με πολύ βαθιές τσέπες, με γνωστή ροπή στην ακροδεξιά.
Τον Μάιο του ‘21 ερευνητές του Κέντρου Ενάντια στο Ψηφιακό Μίσος εξέδωσαν το πόρισμα μιας ανάλυσης δικτύου βάσει της οποίας προέκυπτε ότι έως και το 65% των κυκλοφορούντων μυθευμάτων και θεωριών συνωμοσίας προερχόταν από μόλις 12 ανθρώπους με γνωστές πολιτικές και οικονομικές διασυνδέσεις! Νωρίτερα είχαν προκύψει υποψίες και δημοσιογραφικές αναφορές πως στελέχη της πάλαι ποτέ Cambridge Analytica με τις εξίσου γνωστές πολιτικές διασυνδέσεις που εξαφανίστηκε εν μία νυκτί, ήταν πλέον βαθιά μπλεγμένα σε αυτό το κύκλωμα προώθησης συνωμοσιολογικών ιδεών. Ποιος είναι όμως ο στόχος; Γιατί τόση «σπουδή» για να αποτύχουν οι δυτικές κοινωνίες στην πανδημία;
Το φθινόπωρο του 2019, οικονομικοί κύκλοι περίπου αναζητούσαν το γεγονός «μαύρο κύκνο» (black swan) που θα δικαιολογούσε ένα νέο παγκόσμιο υφεσιακό κύμα που προβλεπόταν. Το σπάσιμο της φούσκας του δεκαετούς πλέον quantitative easing ήταν πια πολύ κοντά. Μετά μας κατάπιε και συνεχίζει να μας χωνεύει η πανδημία. Ομως το σπάσιμο της φούσκας απλά μετατέθηκε και η φούσκα μεγάλωσε ακόμα πιο πολύ. Η στιγμή που «θα βγουν οι τσουγκράνες», όπως ξόρκιζε ο Χανάουερ από το 2013 στην σημαδιακή ομιλία του στο TEDx, μοιάζει να παραμονεύει σε κάθε επόμενη στροφή της ιστορίας πλέον. Η απάντηση για κάποιους δεν είναι η διόρθωση των αιτίων που θα φέρουν τις τσουγκράνες αλλά η αποφυγή τους μέσα από τον εκφασισμό της κοινωνίας.
Την εβδομάδα που μας πέρασε ζήσαμε πανελλαδικά «συλλαλητήρια» υπέρ του παραλογισμού, του μεσαιωνικού σκοταδισμού και της αποκήρυξης της επιστημονικής προόδου. Στην πόλη μας ειπώθηκαν από τα μικρόφωνα λόγια αδιανόητα όπως μαζική φυλάκιση των πολιτικών, ανάληψη της διακυβέρνησης από τις ένοπλες δυνάμεις και άλλα τραγικά με τους συγκεντρωμένους από κάτω να αλαλάζουν «κάτω η χούντα των εμβολίων!», ενώ παράλληλα ολοκληρώνοντας το σουρεαλιστικό παρανοειδές σκηνικό στα μεγάφωνα έπαιζαν τραγούδια του Ξυλούρη, του Μαρκόπουλου, του Θεοδωράκη.
Στην πόλη μας, «αγανακτισμένοι» σκοταδιστές συγκεντρώθηκαν κάτω από το σπίτι του Μητροπολίτη και εκτόξευαν απειλές και ύβρεις γιατί «τόλμησε» ο άνθρωπος να εμπιστευτεί για τα εγκόσμια την επιστήμη και όχι το σκοτάδι και τον τυφλό φόβο! Στην «αδελφή» Κύπρο μια αντίστοιχη «διαδήλωση» οδήγησε στο παρ’ ολίγον λιντσάρισμα δημοσιογράφων και υπαλλήλων τηλεοπτικού καναλιού, επιθέσεις με μολότοφ και σπασίματα επειδή επιμένουν να υποστηρίζουν την επιστήμη και όχι τον σκοταδισμό που τόσο θερμά αγκάλιασαν κάποιοι εκεί. Αν αυτό δεν είναι εκφασισμός, δεν ξέρω τι είναι.
Αντιδραστικά, μπροστά σε αυτές τις «ορδές βαρβάρων» πολλοί είναι εκείνοι που επιζητούν αυστηρότητα, υποχρεωτικότητα, κυρώσεις. Ομολογώ ότι για μερικούς εκ των επωνύμων και συστηματικών προωθητών της συνωμοσιολογίας συμφωνώ και επαυξάνω. Δεν γίνεται να τους αφήνουμε να απλώνουν το κοινωνικό δηλητήριο της «μαγικής σκέψης» ατιμώρητα, όχι όταν αυτό κοστίζει ζωές. Από την άλλη, αν συστηματοποιήσουμε αυτή την απάντηση για όλους και όλα, μήπως κι εμείς εκούσια οδηγούμε την κοινωνία μας στον εκφασισμό; Ποια εγγύηση έχουμε ότι δεν θα αποσιωπηθούν κάποια στιγμή με τον ίδιο μηχανισμό και βάσιμες πολιτικές και κοινωνικές αντιρρήσεις;
Σχεδόν όλοι που συμμετέχουν σε αυτό το «πανηγύρι» ούτε συνωμότες είναι, ούτε μέλη μιας κρυφής ακροδεξιάς «Διεθνούς». Γίνονται όμως ευχαρίστως πιόνια προσπαθώντας να αποκομίσουν συμφέροντα στις δικές τους μικρές διαστάσεις: Πωλήσεις αποκρυφιστικών συγγραμμάτων και μεταφυσικών μαντζουνιών, ελπιδεμπορία, δημοσιότητα. Και ακριβώς αυτό τους κάνει ακόμα πιο επικίνδυνους, καθότι στο μυαλό τους αθώοι.
Είναι χρέος κοινωνικό να εμποδίσουμε τον εκφασισμό των κοινοτήτων μας, είτε άμεσο – μέσω του συνοδού «ιδεολογικού» αφηγήματος των αρνητών – είτε έμμεσο, μέσα από την ανάγκη για περιορισμό τους από το οργανωμένο κράτος.
Είναι χρέος κοινωνικό να αποδομούμε κάθε μέρα τη συνωμοσιολογία!

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Βασίλης Κ.
Βασίλης Κ.
2 μήνες πριν

Καταπληκτικό κείμενο! Συγχαρητήρια


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ