Εκλογές ΗΠΑ 2026: «Ελληνική μονομαχία» για μία έδρα στη Γερουσία – Πάππας εναντίον Σανούνου
Ο Δημοκρατικός Κρις Πάππας αντιμετωπίζει τον Ρεπουμπλικανό πρώην γερουσιαστή Τζον Σανούνου στο Νιου Χάμσαϊρ, σε μία αναμέτρηση που μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο του Κογκρέσου
Με τουλάχιστον 50 υποψηφιότητες σε 20 πολιτείες συμμετέχει η ελληνική ομογένεια στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2026. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί ελληνικής καταγωγής διεκδικούν θέσεις σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο, με μία αναμέτρηση να συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Στο Νιου Χάμσαϊρ, δύο πολιτικοί με ελληνικές ρίζες βρίσκονται αντιμέτωποι για την ίδια έδρα στην αμερικανική Γερουσία: ο Δημοκρατικός Κρις Πάππας και ο Ρεπουμπλικανός Τζον Σανούνου.
Οι δύο υποψήφιοι διεκδικούν την έδρα που αφήνει η Δημοκρατική γερουσιαστής Τζιν Σαχίν, η οποία αποχωρεί. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς το αποτέλεσμά της μπορεί να επηρεάσει τον συσχετισμό δυνάμεων στη Γερουσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΗΠΑ: Μάχη για τον έλεγχο του Κογκρέσου, ρεκόρ πρόωρης ψήφου και δικαστική σύγκρουση στην Αλάσκα
Κρις Πάππας: Από τη Θεσσαλία στο Κογκρέσο
Ο 46χρονος Κρις Πάππας, Ελληνοαμερικανός τρίτης γενιάς, γεννήθηκε στο Μάντσεστερ του Νιου Χάμσαϊρ και μεγάλωσε σε οικογένεια με ισχυρούς δεσμούς με την ελληνική ομογένεια και την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η οικογενειακή του ιστορία συνδέεται με τη Θεσσαλία. Ο προπάππους του, Άρθουρ Πάππας, μετανάστευσε από την περιοχή της Ελασσόνας στις ΗΠΑ και το 1917 συνίδρυσε επιχείρηση γλυκών και παγωτού, από την οποία προέκυψε αργότερα το γνωστό εστιατόριο Puritan Backroom.
Ο Κρις Πάππας εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση, σπούδασε στο Χάρβαρντ και ακολούθησε πολιτική σταδιοδρομία σε τοπικό και πολιτειακό επίπεδο.
Το 2018 εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και ανέλαβε καθήκοντα το 2019. Επανεξελέγη το 2020, το 2022 και το 2024, ενώ υπήρξε ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πολιτικός που εκπροσώπησε το Νιου Χάμσαϊρ στο Κογκρέσο.
Ως συμπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ελληνικών Υποθέσεων, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ–Ελλάδας και την υποστήριξη της Κύπρου.
Έχει επίσης αντιταχθεί στην επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35 όσο η Άγκυρα διατηρεί τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400.
Τζον Σανούνου: Ο πρώην γερουσιαστής που επιστρέφει
Αντίπαλός του είναι ο 62χρονος Τζον Ε. Σανούνου, πρώην γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, με ελληνικές, λιβανέζικες και λατινοαμερικανικές οικογενειακές ρίζες.

Η γιαγιά του, Βικτόρια Ντάντα, γεννήθηκε στο Ελ Σαλβαδόρ από Ελληνίδα μητέρα, ενώ άλλα μέλη της οικογένειας συνδέονταν με τις ελληνορθόδοξες κοινότητες της Μέσης Ανατολής.
Ο Σανούνου υπηρέτησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 1997 έως το 2003 και στη Γερουσία από το 2003 έως το 2009. Το 2008 έχασε την έδρα του από την Τζιν Σαχίν, την οποία επιχειρεί τώρα να διαδεχθεί.
Ο πατέρας του, Τζον Χ. Σανούνου, διετέλεσε κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ και προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.
Η συμμετοχή των δύο υποψηφίων στην ίδια εκλογική αναμέτρηση δίνει ξεχωριστό ενδιαφέρον στην παρουσία της ελληνικής ομογένειας, με τις κάλπες της 3ης Νοεμβρίου να κρίνουν ποιος θα εκπροσωπήσει το Νιου Χάμσαϊρ στη Γερουσία.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Νέα Σελήνη 9/11 στον Σκορπιό: Ριζικές ανατροπές και νέα ξεκινήματα!
Πώς να μη μυρίζουν μούχλα οι ντουλάπες
Πώς να καθαρίσετε το PS5 από τη σκόνη με ασφάλεια
Πολιτική Εκδήλωση – Συζήτηση από τη Νέα Αριστερά Αχαΐας
Καλοριφέρ: πώς βελτιώνεις τη θέρμανση με απλό καθάρισμα
