Πλεύρης: «Οι ελλείψεις στα αντιπυρετικά, τις αντιβιώσεις και ειδικά στα παιδικά φάρμακα θα αντιμετωπιστούν με την υποκατάσταση από γενόσημα»

Από το επόμενο δεκαήμερο θα αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση στην αγορά

ΦΑΡΜΑΚΑ

Σε εξέλιξη είναι η ενημέρωση του υπ. Υγείας Θάνου Πλεύρη για τις ελλείψεις στα φάρμακα.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων), Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) Γιάννης Σωτηρίου παραχωρούν συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Όπως γνωστοποίησε αρχικά ο κ. Πλεύρης, το πρόβλημα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: σε μία κατηγορία φαρμάκων με διαχρονική έλλειψη και στην τωρινή έλλειψη κυρίως δραστικής ουσίας παρεκαταμόλης, αντιβιώσεων και άλλων σκευασμάτων.

«Το παγκόσμιο πρόβλημα οφείλεται στη μείωση παραγωγής, απότοκο της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, της έλλειψης πρώτην υλών», μεταξύ άλλων. Μάλιστα, η κατανάλωση σε φάρμακα που έχουμε φέτος είναι από 25 έως 40% περισσότερη, κάτι που δείχνει πως «παρά τη μειωμένη παραγωγή η Ελλάδα έχει επάρκεια».

Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες, τόνισε ο υπουργός.

«Πλήρως διασφαλισμένη» η επάρκεια
Τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Οι όποιες ελλείψεις αφορούν φάρμακα που διαχρονικά υπήρχε πρόβλημα. Το πρόβλημα αφορά ιδιωτικά φαρμακεία, τόνισε.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια στην ελληνική αγορά, καθώς είναι «πλήρως διασφαλισμένη».

Στη συνέχεια, ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε σε μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση από το καλοκαίρι, όπως το clawback. «Τα δύο μέτρα που δεν στηρίχτηκαν από την αντιπολίτευση, σήμερα διασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων».

Πέρα από τη συνέχιση των ελέγχων σε αποθήκες, ελέγχονται εννέα μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για το αν διατηρούν τα αποθέματα που προβλέπει ο νόμος.

Σε συνεννόηση με την ΠΕΦ, εντείνεται η παραγωγή των ελληνικών εργοστασίων σε γενόσημα φάρμακα.

Συνταγογραφούμενα σε έλλειψη θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά – Πώς θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη σε παιδικά φάρμακα
Όπως διευκρίνισε, τα συνταγογραφούμενα που είναι σε έλλειψη, θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά. «Θέλω να καταστήσω σαφές πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα», υπογράμμισε.

Για αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και «παιδικά φάρμακα» είπε πως «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, όπου υπάρχουν. Έχουν την επάρκεια στα ελληνικά γενόσημα».

Τυχόν αυξήσεις δεν θα επιβαρύνουν τον πολίτη
Επιπλέον, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι «πολύ φτηνά φάρμακα του 1-3 ευρώ που είναι κοστολογικά ασύμφορα και κινδυνεύουν να αποσυρθούν με αποτέλεσμα ο πολίτης να πάει σε υποκατάσταση και να πάρει θεραπείες 60-70 ευρώ, σε αυτά τα πολύ φτηνά θα υπάρξει διόρθωση τιμών την οποία δεν επωμίζεται ο πολίτης γιατί ως γενόσημα φάρμακα δεν έχουν συμμετοχή.

«Οι τυχόν αυξήσεις μερικών λεπτών ή ευρώ δεν θα μεταφερθούν στον πολίτη».

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στους γονείς» – «Καμία επιβάρυνση στους πολίτες»

Το παγκόσμιο πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει παραπληροφόρηση, γιατί η Ελλάδα παίρνει μέτρα από την άνοιξη, τόνισε.

«Οι απώλειες σε ιδιωτικά φαρμακεία θα ομαλοποιούνται σταδιακά», πρόσθεσε και τόνισε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στους γονείς».

Η Ελλάδα έλαβε όλα τα μέτρα και άμεσα θα αρχίσει να «φαίνεται η αποκλιμάκωση», συμπλήρωσε.

Τέλος, υπογράμμισε πως «δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση στους πολίτες».

 

Δείτε την ενημέρωση:

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments