Ενα ιστορικό Συνέδριο για την Αρχ. Ελίκη!

Τα ευρήματα που έχουν προκύψει είναι ικανά και βάσιμα ώστε να θεωρηθεί πως η Αρχαία Ελίκη συνέχισε να υπάρχει και να ακμάζει και μετά τον καταστροφικό σεισμό.

ελικη

Ενα εξαιρετικά ενδιαφέρον, από ιστορικής και αρχαιολογικής άποψης, Συνέδριο ξεκινάει σήμερα στο Αίγιο. Τα αποτελέσματα των μελετών και τα ευρήματα που έχουν έρθει ως τώρα στην επιφάνεια θα αναλυθούν από την Εταιρία Φίλων Αρχαίας Ελίκης στο τριήμερο Συνέδριο που ξεκινά σήμερα, και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου (Παλαιό Νοσοκομείο), με θέμα «Η Ελίκη μετά το 373 π.Χ.».

Πρόκειται για ένα συνέδριο, με έντονη τη σφραγίδα της Ντόρας Κατσωνοπούλου, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι Ιωάννης Κουκουβέλας και Ντόρα Κατσωνοπούλου στη συζήτηση «373 π.Χ. – Ενας ασυνήθιστος συνδυασμός φυσικών καταστροφών»: η Ντόρα Κατσωνοπούλου και η Έλενα Παρτίδα στην συζήτηση «Η Αναγέννηση της Ελίκης μετά το 373 π.Χ., ενώ η πρώτη ημέρα του συνεδρίου ολοκληρώνεται με την Σοφία Τσουρινάκη η οποία θα μιλήσει για το «Δίκτυο βαφείων στον Κορινθιακό Κόλπο κατά την Ελληνιστική περίοδο».

Την Κυριακή, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, θα μιλήσουν οι Βάγια Ξανθοπούλου, Ιωάννης Ηλιόπουλος, Ντόρα Κατσωνοπούλου, Χριστίνα Τρουμπούκη Γιώργος Φακορέλλης, Γεωργία Πετράτου, Λίλιαν Καραλή, Γεώργιος Κατσιάνης και Γεώργιος Ηλιόπουλος. Κατά την τρίτη συνεδρία και την ίδια ημέρα, τον λόγο θα πάρουν οι Γεράσιμος Παπαδόπουλος και Ιωάννα Τριανταφύλλου, Ελένη Κολαϊτη και Νίκος Μουρτζάς, Λίλιαν Καραλή και Αναστασία Τσαλίκη καθώς και η Ντόρα Κατσωνοπούλου. Κλείνοντας τις ομιλίες, θα κάνει διάλεξη ο Χρήστος Μεράντζας με τις «Σκέψεις για την ανασκαφική ”οντοφάνεια” στην Αρχαία Ελίκη», ο Robert Weir και η Σοφία Τσουρινάκη, ο Κωνσταντίνος Κιούσης και οι Μariza Kormann, Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος και Ιωάννης Κουκουβέλας. Στα τελικά συμπεράσματα του συνεδρίου θα αναφερθούν οι Ντόρα Κατσωνοπούλου, Ιωάννης Κουκουβέλας και Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ενώ αργότερα η βραδιά θα κλείσει με την επίσκεψη στο Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας στον Λόγγο και μετά θα παρατεθεί δείπνο σε όλους τους συμμετέχοντες, σε κατάστημα της περιοχής των Σελιανιτίκων.

Το Διεπιστημονικό Συνέδριο θα κλείσει την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, με την Γεωαρχαιολογική ξενάγηση στην περιοχή της Αρχαίας Ελίκης και την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης της Αρχαίας Ελίκης, ενώ θα παρατεθεί και αποχαιρετιστήριο γεύμα. Το τριήμερο συνέδριο θα είναι ουσιαστικά επίσημες διαλέξεις, βάσει των στοιχείων που έχουν προκύψει από τις μελέτες και τις ανασκαφές, “δοσμένες” από τα πιο επίσημα χείλη των ομιλητών, η οποία φέρνει στο φως μια άλλη πτυχή των γεγονότων όπως από τα μέχρι στιγμής στοιχεία είχαν προκύψει: Oτι η Ελίκη, μετά το καταστροφικό φαινόμενο του σεισμού, το 373 π.Χ., δεν εξαφανίστηκε από προσώπου γης όπως πολλοί μέχρι τώρα πίστευαν. Τα ευρήματα που έχουν προκύψει είναι ικανά και βάσιμα ώστε να θεωρηθεί πως η Αρχαία Ελίκη συνέχισε να υπάρχει και να ακμάζει και μετά τον καταστροφικό σεισμό. Οι αποδείξεις είναι πλέον χειροπιαστές και τεκμηριωμένες και στο συνέδριο επίσημο τριήμερο Συνέδριο θα αποδειχθεί ότι ο οικισμός της τότε εποχής συνεχίστηκε, η Αρχαία Πόλη αναγεννήθηκε από τις… στάχτες της και ότι για πολλά – πολλά χρόνια υπήρξε στην ίδια περιοχή σημαντικός και πλούσιος πολιτισμός.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

12 Αντιγραφή
received 4355000644586265
IMG 1327
20210920 ΑΙΤΩΛΙΚΟ 1