Ένα ζευγάρι, δύο κρεβάτια – Η νέα τακτική ύπνου που μπορεί να ωφελήσει τη σχέση σου

Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν αυτό που δεν πιστεύαμε πως ήταν αλήθεια.

Ένα ζευγάρι, δύο κρεβάτια – Η νέα τακτική ύπνου που μπορεί να ωφελήσει τη σχέση σου Φωτογραφία από Vlada Karpovich (pexels.com)

Εάν το καλοσκεφτείς και κάνεις μία σύντομη αναδρομή, μέχρι τα ‘70s τουλάχιστον δεν υπήρχε καν τηλεοπτική εκπομπή να δείχνει ένα ζευγάρι να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι. Πάντα είχαν δύο ξεχωριστά, και μάλλον αυτό το trend και η τακτική στον ύπνο έχουν επιστρέψει για τα καλά.

Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν αυτό που δεν πιστεύαμε πως ήταν αλήθεια: όταν δύο σύντροφοι κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια, αυτό βελτιώνει την ποιότητα της σχέσης τους, είτε πρόκειται για απλή συγκατοίκηση είτε για γάμο.

Εάν κάνεις μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα βρεις πολλές ιστορίες ζευγαριών που αποκαλύπτουν ότι το να μένουν μεν στο ίδιο σπίτι, αλλά να κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια ήταν αυτό που έσωσε τη σχέση ή τον γάμο τους και η επιστήμη σίγουρα συμφωνεί μαζί τους.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, να μην κοιμάσαι με τον σύντροφό σου και αυτό να κοστίζει στη συναισθηματική οικειότητα και τη σωματική εγγύτητα μαζί του, όμως κακά τα ψέματα, ο ύπνος και η ποιότητα αυτού είναι υψίστης σημασίας για την ευημερία μας.

Δεν είναι κακό να αποδεχτείς και να παραδεχτείς πως με τον σύντροφό σου μπορεί και να μην τα βρίσκετε στο κρεβάτι, όσον αφορά πάντα στον ύπνο. Μπορεί να έχετε διαφορετικά ωράρια, διαφορετικές συνήθειες ή διαταραχές ύπνου να βασανίζουν και τους δύο ταυτόχρονα, διαταραχές όπως το ροχαλητό, η υπνική άπνοια και όχι μόνο. Μη μιλήσουμε για την αιώνια μάχη για τα σκεπάσματα και για το πώς η θερμοκρασία στο δωμάτιο είναι πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά, ανάλογα. Το γενικότερο αποτέλεσμα είναι ένα: κανείς δεν κοιμάται όσο και όπως θα έπρεπε.

Επομένως, ο ύπνος σε δύο διαφορετικά κρεβάτια θα μπορούσε να λειτουργήσει. Προσωπικά εάν με ρωτάς, που δε με ρωτάς, οριακά δεν έχω κοιμηθεί ποτέ καλά μαζί με κάποιον άλλον στο ίδιο κρεβάτι και για μένα ο ύπνος είναι η νούμερο ένα ανάγκη, ειδικά τώρα που μπορεί να θέλω να κάνω διαλογισμό ξαπλωμένη, να ακούσω ένα podcast ή να βάλω ήχους φύσης, για να αποκοιμηθώ. Δεν είναι εύκολο αυτές τις συνήθειες να τις αποδεχτεί ένας άλλος, συν ότι δεν είμαι καλή παρέα στον ύπνο όταν έχω εφιάλτες.

Και για να γυρίσω πίσω στο επιστημονικό κομμάτι, στη Γαλλία έρευνα του 2021 απέδειξε πως 10% των ζευγαριών που μένουν μαζί κοιμούνται σε διαφορετικές κρεβατοκάμαρες, ενώ μία έρευνα του 2019 από το Sleep Health Foundation παρουσίασε πως 17% περισσότερων από 2.000 ζευγαριών στην Αυστραλία κοιμούνται επίσης χωριστά.

Επειδή όμως, ο φόβος της μη εγγύτητας είναι πολύ υπαρκτός, η ειδικός σε θέματα ύπνου Dorothy Chambers δηλώνει: «Μπορεί να είναι ένα trend που όλο και μεγαλώνει, όμως ακόμα αντιμετωπίζεται σαν ένα θέμα ταμπού που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις ανησυχίας ή κριτικής. Το να μοιράζεσαι το κρεβάτι με τον σύντροφό σου είναι παραδοσιακά έκφραση ευτυχίας μέσα σε μία σχέση, ενώ στην πραγματικότητα, το να μοιράζεσαι ένα κρεβάτι μπορεί να είναι πραγματική πρόκληση – όσο κι αν αγαπάει ο ένας τον άλλον».

«Εάν το να χάσεις την οικειότητα αποτελεί ανησυχία σου, κάνε μία συζήτηση με τον σύντροφό σου, για να βρείτε στιγμές και τρόπους ώστε να συνεχίσετε να έχετε την εγγύτητα ο ένας με τον άλλον. Μπορεί το να πίνετε μία κούπα τσάι πριν πάτε για ύπνο στα ξεχωριστά σας δωμάτια ή να κάνετε την προσπάθεια να περνάτε χρόνο μαζί με το που ξυπνάτε, να είναι η λύση. Το σημαντικό είναι να αυξάνετε εκείνες τις στιγμές που θα περνάτε μαζί ποιοτικό χρόνο, ενώ κοιμάστε χώρια», δηλώνει η coach και specialist, Dr. Hana Patel.

 

Με πληροφορίες από independent.com.uk

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ