«Ενδέχεται να φτάσουμε ακόμα και τα 9 Ρίχτερ»! Σκορπάει τρόμο η προειδοποίηση Τούρκου καθηγητή για ισχυρό σεισμό μεταξύ Τουρκίας και Ρόδου

«Η γεωλογική δομή της περιοχής και η ύπαρξη πολλαπλών ενεργών ρηγμάτων σημαίνουν πως ένας μεγάλος σεισμός δεν αποτελεί απλώς ενδεχόμενο, αλλά αναπόφευκτη πραγματικότητα»

«Ενδέχεται να φτάσουμε ακόμα και τα 9 Ρίχτερ»! Σκορπάει τρόμο η προειδοποίηση Τούρκου καθηγητή για ισχυρό σεισμό μεταξύ Τουρκίας και Ρόδου

Τον φόβο και την έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία ο πρόσφατος σεισμός μεγέθους 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (3 Ιουνίου) στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Μαρμαρίδας, στην νοτιοδυτική Τουρκία.
Η δόνηση είχε σοβαρές συνέπειες, καθώς ένα 14χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του, ενώ υπήρξαν υλικές ζημιές σε κτίρια και υποδομές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος καθηγητής γεωλογίας, Σουλεϊμάν Παμπάλ, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Ρόδου. Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα haberler, η περιοχή βρίσκεται πάνω σε ενεργά ρήγματα τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν πολύ ισχυρούς σεισμούς, ακόμη και μεγέθους 9 Ρίχτερ, με πιθανές καταστροφικές συνέπειες.

«Η γεωλογική δομή της περιοχής και η ύπαρξη πολλαπλών ενεργών ρηγμάτων σημαίνουν πως ένας μεγάλος σεισμός δεν αποτελεί απλώς ενδεχόμενο, αλλά αναπόφευκτη πραγματικότητα», τόνισε ο καθηγητής Παμπάλ. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, καθώς οι δονήσεις αυτής της έντασης θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε Ελλάδα και Τουρκία».

Η περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Δωδεκανήσων αποτελεί γεωλογικό σταυροδρόμι υψηλής σεισμικότητας, όπου συχνά καταγράφονται μικρότερες και μεγαλύτερες δονήσεις, λόγω της κίνησης των τεκτονικών πλακών. Το γεγονός ότι τα ρήγματα εκεί μπορούν να προκαλέσουν ισχυρούς σεισμούς, επιβάλλει την αυξημένη επιτήρηση και την ενίσχυση των μέτρων πολιτικής προστασίας.
Οι αρμόδιες αρχές και στις δύο χώρες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας και καλούν τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται σε περίπτωση σεισμού.

Η τελευταία αυτή προειδοποίηση από ειδικό Τούρκο επιστήμονα επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για συνεργασία και κοινές δράσεις σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι και να προστατευτούν οι ζωές και οι υποδομές της περιοχής.