ΕΝΦΙΑ: Σε 11 δόσεις εφέτος σε 12 από το 2025 – Μαζικά ειδοποιητήρια από την ΑΑΔΕ για την έκπτωση 10%, ποιοι την χάνουν

Μαζικά ειδοποιητήρια από την ΑΑΔΕ στους δικαιούχους της έκπτωσης ΕΝΦΙΑ. Έως τις 22 Φεβρουαρίου ανοιχτή η πλατφόρμα. Τι προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή.

ΕΝΦΙΑ

Σε 12 δόσεις, από 11 εφέτος, θα καταβάλλεται ο ΕΝΦΙΑ από το 2025, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή.

Με την ίδια τροπολογία, αλλάζουν και οι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων Ε9 για τα ακίνητα. Από το επόμενο έτος θα υποβάλλονται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ενώ ειδικά για φέτος η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 8η Μαρτίου 2024.

Επίσης, επεκτείνεται και για το 2024 η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας.

Εφόσον όμως διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της προαναφερόμενης απαλλαγής, ο φόρος βεβαιώνεται και καταβάλλεται  εφάπαξ, εντόκως.

Ειδοποιητήρια για την έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ

Εξάλλου ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια στέλνει η ΑΑΔΕ στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητα τους και κατά συνέπεια δικαιούνται την έκπτωση 10% στον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για 10 ημέρες ακόμη, έως και τις 22 Φεβρουαρίου και η διαδικασία για την εξασφάλιση της έκπτωσης είναι πολύ απλή. Το μόνο που έχει να κάνει ο ιδιοκτήτης της ασφαλισμένης κατοικίας είναι να μπει στην εφαρμογή με τους κωδικούς taxis και επιλέγοντας τον Αριθμό Ταυτότητας του Ακινήτου (ΑΤΑΚ) να τον συσχετίσει με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στέλνει η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι εφόσον στο ακίνητο έχει δικαίωμα και άλλο φυσικό πρόσωπο εκτός του παραλήπτη του μηνύματος, τότε ο παραλήπτης πρέπει να καταχωρήσει στην εφαρμογή το ΑΦΜ και του συνδικαιούχου ώστε να ειδοποιηθεί κι εκείνος από την Αρχή και με τη σειρά του να υποβάλει κι αυτός την αίτηση του.

Το 50% χάνει την έκπτωση

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) υπολογίζει στις 500.000 τους ιδιοκτήτες που χάνουν φέτος την έκπτωση του 10%, καθώς τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν συνάψει δεν καλύπτουν και τους τρείς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα) για φυσικές καταστροφές ή την ελάχιστη αξία (900 ευρώ) ανά τετραγωνικό μέτρο όπως ορίζει ο νόμος.

Παρά το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ειδικά για τους φορολογούμενους με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, όπου η ασφάλιση είναι υποχρεωτική, από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν υπάρχει ακόμα κάποια διορθωτική κίνηση, μολονότι το κόστος του μέτρου είναι περιορισμένο (περίπου 24 εκατ. ευρώ).

Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ η απώλεια αυτής της έκπτωσης «δημιουργεί έντονο συναίσθημα αδικίας και δυσπιστίας των πολιτών προς το όλο μέτρο», αποδυναμώνοντας επί της ουσίας ένα κίνητρο προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ειδικά για φέτος η Ομοσπονδία έχει ζητήσει να εκδοθεί απόφαση που θα προβλέπει τα εξής:

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η έκπτωση να χορηγηθεί σε όλους όσοι έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημύρας και:

Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 να δοθεί προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου του 2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαιά τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.
Αναλυτικά ειδοποιητήρια

Προσοχή στις απάτες

Για την ασφάλεια των ψηφιακών συναλλαγών στο ίδιο ενημερωτικό μήνυμα η ΑΑΔΕ σημειώνει:

1. Δεν θα σας ζητήσει, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με κανέναν τρόπο και για κανένα λόγο να αποκαλύψετε προσωπικά σας στοιχεία, όπως όνομα, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, τραπεζικούς λογαριασμούς ή κωδικούς πρόσβασης (Username ή Password).
Διαγράψτε αμέσως οποιοδήποτε μήνυμα αναφέρει ότι προέρχεται από την ΑΑΔΕ ή από την «Εφορία» και σας ζητά να αποκαλύψετε οτιδήποτε από τα παραπάνω, καθώς είναι πλαστό και πιθανώς να περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.

2. Δεν θα σας αποστείλει ποτέ μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με προσωπικά φορολογικά σας δεδομένα (π.χ. ποσά οφειλών ή επιστροφών).
Τα δεδομένα αυτά αναρτώνται μόνο στη θυρίδα «Tα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στην οποία μπορείτε να συνδεθείτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης, ακολουθώντας τη διαδρομή myAADE > Μητρώο και Επικοινωνία > Τα Μηνύματά μου.

Επίσης στο μήνυμα αναφέρεται ότι για τη καλύτερη δυνατή προστασία σας:

1. Μην κάνετε ποτέ κλικ σε σύνδεσμο (link) που βρίσκεται σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εάν δεν είστε απολύτως βέβαιος για τον αποστολέα του μηνύματος.

2. Μην κάνετε ποτέ κλικ σε συνδέσμους (links) που σας καλούν να καταχωρίσετε τους κωδικούς σας ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία.

3. Να ελέγχετε με προσοχή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα των μηνυμάτων. Μηνύματα εξαπάτησης συχνά αποστέλλονται από άγνωστες ή παραφρασμένες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσομοιάζουν με πραγματικές διευθύνσεις υπηρεσιών (ιδίως με αλλαγή ή προσθήκη χαρακτήρων). Επίσης συχνά το όνομα αποστολέα κρύβει άλλη διεύθυνση, άσχετη με την υπηρεσία από την οποία φαίνεται να αποστέλλεται το μήνυμα.

4. Να συνδέεστε στην ψηφιακή πύλη myAADE μόνο από τη διεύθυνσηwww.myaade.gov.gr ή μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr

 

 

Διαβάστε επίσης

Αυτός είναι ο 36χρονος σκιέρ από την Φλώρινα που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στη Βουλγαρία – ΦΩΤΟ

Σήμερα είναι Τρίτη και 13 – Γιατί θεωρείται γρουσούζικη μέρα

Πάτρα: Αντί πάγκων στη Λαϊκή, πορεία στην Περιφέρεια – Νέα κινητοποίηση και σήμερα

Επείγουσα έκκληση για αιμοπετάλια για 11χρονο στην Πάτρα – Νοσηλεύεται στο Ρίο

Σαν σήμερα 13 Φεβρουαρίου 1894 παίρνει «σάρκα και οστά» η πρώτη κινηματογραφική μηχανή στον κόσμο – Δείτε τι άλλο συνέβη

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop