Ενθουσιασμός των Βορειοηπειρωτών της Αχαΐας για Μητσοτάκη

Ενθουσιασμός των Βορειοηπειρωτών Νομού Αχαΐας για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλβανία

Αχαΐα

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλβανία σκόρπισε ενθουσιασμό στους Έλληνες που ζουν στη χώρα. Και μπορεί οι καιρικές προβλέψεις να μην επέτρεψαν στον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τις περιοχές όπου ζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας, όμως μόνο και μόνο η παρουσία του στη γείτονα χώρα, επέφερε πολλά χαμόγελα στους ομογενείς.

Το ίδιο κλίμα, όμως, επικράτησε και στον στην εδώ Ένωση Βορειοηπειρωτών Νομού Αχαΐας, με τον πρόεδρό της Φίλιππο Παπουτσή να αναφέρεται στον ελληνικό στης Βορείας Ηπείρου. «Η ψυχή και το μυαλό μας είναι στη Βόρειο Ήπειρο. Εμείς σαν Ένωση είμαστε με την Εθνική Ελλάδας. Δεν κοιτάμε αν πήγε ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας ή όποιος άλλος στα μέρη των προγόνων μας. Εμείς θέλουμε ο πρωθυπουργός της χώρας να κοιτάζει τους Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται».

Ο Φίλιππος Παπουτσής αποκάλυψε στην «Π» ότι στην προηγούμενη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στα ελληνικά χωριά της Βορείας Ηπείρου, ο ίδιος ήταν «παρών».

«Ηταν πριν από 32 ολόκληρα χρόνια όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί την περιοχή (σ. στις 13/1/1991, πηγαίνοντας στο χωριό Δερβιτσάνη της Δρόπολης). Από τότε μέχρι σήμερα δυστυχώς αρκετά χώρια έχουν ερημώσει και σε αυτά ζουν μόλις από 5 έως 50 άτομα, οι περισσότεροι συνταξιούχοι. Το άσχημο είναι ότι παρότι βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα δεν υπάρχουν δρόμοι για να πάει κάποιος με ασφάλεια στα ελληνόφωνα χωριά. Η πρόσβαση είναι δύσκολη και έτσι δεν είναι εύκολο για έναν εγγονό να πάει να ανάψει ένα κερί στον τάφο του παππού του. Για να μην αναφερθώ φυσικά και στην ελλιπή ηλεκτροδότηση».

Ο Φίλιππος Παπουτσής στάθηκε, όμως, και στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου: «Ο εθνικισμός είναι απερίγραπτος. Υπάρχουν στιγμές που οι συμπεριφορές θυμίζουν αντίστοιχες με της δικής μας Χρυσής Αυγής. Πρέπει να επικρατήσει η ομόνοια και η λογική».

Η Ένωση Βορειοηπειρωτών Αχαΐας αριθμεί περί τα 400 μέλη και μετά από μια δύσκολη διετία εξαιτίας της πανδημίας, ο σύλλογος προσπαθεί να ξαναβρεί τα πατήματά του, διοργανώνοντας δράσεις και εκδρομές. Μάλιστα, ο Φίλιππος Παπουτσής απεύθυνε κάλεσμα μέσω της «Π» σε όσους κατάγονται από τη Βόρειο Ήπειρο να ενταχθούν στην Ένωση.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments