Επέτειος Πολυτεχνείου – Δημήτρης Βεργίδης: Χρειάζεται ιστορική έρευνα

Το μέλος της Επιτροπής κατάληψης του Πανεπιστημίου Πατρών το 1973 αφηγείται τα γεγονότα των ημερών.

Επέτειος Πολυτεχνείου - Δημήτρης Βεργίδης: Χρειάζεται ιστορική έρευνα

Ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής κατάληψης του Πανεπιστημίου Πατρών το 1973, Δημήτρης Βεργίδης σημειώνει:

«Δεν ήταν εύκολη η ανατροπή του κλίματος. Χρειάστηκε μία συστηματική δουλειά. Χρειάστηκαν επιμέρους κινήσεις, οι οποίες συνέκλιναν σε ένα μαζικό φοιτητικό κίνημα.

Δεν είναι όλα τα γεγονότα γνωστά. Το σύνθημα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» δεν είναι απλό. Το «ψωμί» ήταν λέξη κλειδί, καθώς ταυτίζεται με την επιβίωση. Ακολουθούσε η «παιδεία». Αφού εξασφαλίσουμε τις βιωτικές ανάγκες μετά πάμε στην παιδεία που σημαίνει εκπαίδευση, πολιτισμός κουλτούρα. Πάνω σε αυτά θεμελιώνεται η ελευθερία.

Υπάρχουν διάφορες αφηγήσεις, όπως για τη γενιά του Πολυτεχνείου. Ποια είναι τελικά;

Χρειάζεται ιστορική έρευνα. Να ψάξουμε τα αρχεία, τις καταθέσεις των μαρτύρων, τις καταθέσεις αυτών που συμμετείχαν. Ούτε σχολική εκδρομή δεν οργανώνεται σε 10 ημέρες. Πώς στήθηκε λοιπόν όλο αυτό το κίνημα; Για παράδειγμα λένε για τις εκλογές της περιόδου εκείνης ότι ήταν εκλογές της νοθείας. Δεν ήταν μόνο της νοθείας, αλλά και της βίας. Εδώ στην Πάτρα τον Φεβρουάριο του ’74 απήγαγαν τη φίλη και συμφοιτήτρια Λένα Καβουτζή, η οποία μας άφησε δυστυχώς φέτος. Την απήγαγαν ένα απόγευμα στην Αγίου Νικολάου και τη βασάνισαν ανελέητα. Κι αυτό διότι ήταν υποψήφια με το δημοκρατικό ψηφοδέλτιο.

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων γίνονταν στην ασφάλεια, επειδή η Λένα είχε βγει πρώτη θεώρησαν ότι ήταν επικεφαλής παράνομης οργάνωσης».

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ