Έρχεται ψηφιακός χάρτης με όλα τα σεισμικά ρήγματα της χώρας – Τι πληροφορίες θα δίνονται

Τον συγκεκριμένο ψηφιακό χάρτη προετοιμάζει η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ).

ΣΕΙΣΜΟΙ

Ένας ψηφιακός χάρτης όλων των σεισμικών ρηγμάτων πρόκειται να αποτελέσει πραγματικότητα σε μελλοντικό χρόνο, καθώς αυτό ακριβώς προετοιμάζει η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η βάση δεδομένων θα εμπλουτιστεί με όλα τα στοιχεία των επιστημονικών φορέων που ασχολούνται με τη σεισμοτεκτονική στη χώρα μας και θα είναι διαθέσιμη όχι μόνο στους επιστήμονες, αλλά και στο ευρύ κοινό.

Στον χάρτη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», θα παρουσιάζονται όλα τα καταγεγραμμένα ρήγματα. Επιλέγοντας κάποιο από αυτά, ο χρήστης θα μπορεί να βρει μια σειρά από πληροφορίες, ανάμεσα στις οποίες και κάποιες που αφορούν στο ευρύ κοινό.

«Κάθε ρήγμα θα λάβει έναν μοναδικό αριθμό. Για καθένα από αυτό θα αναρτώνται τα γεωμετρικά στοιχεία του, δηλ. η γεωγραφική θέση του, η κλίση, το μήκος, το βάθος και τα… κινητικά χαρακτηριστικά του» είπε ο Δημήτρης Γαλανάκης, προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Τεχνολογικών Καταστροφών της ΕΑΓΜΕ.

«Δηλαδή εάν πρόκειται για ένα ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης (π.χ. ρήγμα στο Βόρειο Αιγαίο) όπου το ένα τεμάχιο της πλάκας κινείται παράλληλα στο άλλο. Αν πρόκειται για «κανονικό» ρήγμα (π.χ. τα ρήγματα του Κορινθιακού), όπου το ένα τμήμα της πλάκας κινείται προς τα νότια και το άλλο είναι σταθερό. Ή για ανάστροφο ρήγμα (π.χ. στο Μαργαρίτι Ηπείρου ή το ρήγμα στο Ιόνιο) όπου το ένα ρήγμα κινείται προς τα βόρεια και συναντά ένα άλλο που είναι σταθερό».

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες του ψηφιακού χάρτη θα είναι η εκτίμηση της δυναμικότητας κάθε ρήγματος. Σημειώνεται ότι ο ψηφιακός χάρτης των ρηγμάτων θα ανανεώνεται ανά τακτά διαστήματα.

Δεν πρόκειται για έναν κλασικό αλλά για έναν διαδραστικό χάρτη, μια δυναμική βάση δεδομένων που θα ανανεώνεται συνεχώς με τα νεότερα για τη σεισμικότητα στην Ελλάδα.

Η πληροφορία θα μπορεί να αξιοποιηθεί καταρχήν από τις επιτροπές του ΟΑΣΠ, από ερευνητικούς φορείς, από την Πολιτεία, τους Δήμους, αλλά και το κοινό, καθώς συχνά στα θέματα των σεισμών υπάρχει συχνά παραπληροφόρησης.

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments