Έρευνα: Σύγκριση θυμάτων Covid 19 σε Αγρίνιο και Δυτική Ελλάδα

Η περίπτωση της ΜΕΘ Covid 19 του νοσοκομείου Αγρινίου που εμφανίζει ποσοστά θνητότητας 100%, δημιουργεί προβληματισμό και ερωτηματικά.

Έρευνα: Σύγκριση θυμάτων Covid 19 σε Αγρίνιο και Δυτική Ελλάδα

Σε μια σύγκριση του αριθμού των ατόμων που κατέληξαν ενώ νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ Covid19 στο νοσοκομείο Αγρινίου και σε άλλα νοσοκομεία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας παρουσιάζει σήμερα το pelop.gr. Η περίπτωση της ΜΕΘ Covid19 Αγρινίου είναι μοναδική;

Η περίπτωση της ΜΕΘ Covid 19 του νοσοκομείου Αγρινίου που εμφανίζει ποσοστά θνητότητας 100%, δημιουργεί προβληματισμό και ερωτηματικά.

Συμβαίνει μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ή τα ποσοστά θνητότητας είναι παραπλήσια σε όλες τις ΜΕΘ Covid 19;

Ερώτημα το οποίο με απόλυτη βεβαιότητα δεν μπορεί να απαντηθεί καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή των νοσηλευομένων από κορονοϊό και αντίστοιχα των θανάτων.

Η «Π», με αφορμή τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου, παρουσιάζει σήμερα και για πρώτη φορά, στοιχεία για τους θανάτους από κορονοϊό που κατεγράφησαν στα νοσοκομεία της Υγειονομικής μας περιφέρειας. Παράλληλα εντατικολόγοι μιλούν για τα υψηλά ποσοστά θνητότητας και τις αιτίες τους.

Τα στοιχεία

Ξεκινώντας από το νοσοκομείο Αγρινίου που βρέθηκε και στο επίκεντρο των συζητήσεων αλλά κυρίως αποτέλεσε αφορμή για να ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα. Από 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι και 7 Ιουνίου νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ  Covid 19  33 ασθενείς και κατέληξαν και οι 33 (100%). Στοιχείο το οποίο διερευνούν οι αρμόδιες αρχές. Αντίστοιχα στην κλινική  Covid 19 νοσηλεύτηκαν 301 ασθενείς και κατέληξαν οι 39.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα νοσοκομεία της περιφέρειάς μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, συνολικά (σε ΜΕΘ και Κλινικές) από κορονοϊό, έχουν καταγραφεί οι εξής θάνατοι:

⦁              ΠΓΝΠ: 190

⦁              «Αγιος Ανδρέας»:123

⦁              Αγίου:5

⦁              Νοσοκομείο Πύργου:64

⦁              Νοσοκομείου Αγρινίου:98

⦁              Νοσοκομείο Μεσολογγίου:20

⦁              Νοσοκομείο Πύργου: 64

⦁              Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων:110

⦁              Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων:26

⦁              Νοσοκομείο Κορίνθου:87

⦁              Νοσοκομείο Κέρκυρας:36

Ωστόσο δεν υπάρχουν  αριθμοί για πόσους ασθενείς με κορονοϊό νοσήλευσε το κάθε νοσοκομείο ώστε να υπάρχει συγκριτική εικόνα. Για παράδειγμα, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, μπορεί να έχει καταγράψει τους περισσότερους θανάτους, σε επίπεδο 6ης ΥΠε, αλλά ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι πολλαπλάσιος από κάθε άλλη νοσηλευτική μονάδα. Οταν και εάν γίνει η πλήρης καταγραφή όλων των στοιχείων που αφορούν τους νοσηλευόμενους με κορονοϊό τότε οι ειδικοί θα μπορέσουν να βγάλουν ακριβή συμπεράσματα.

Εστιάζοντας ιδιαίτερα στους διασωληνωμένους ασθενείς και στους θανάτους στις ΜΕΘ, απευθυνθήκαμε στην αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια της ΜΕΘ του ΠΓΝΠ, Φωτεινή Φλίγκου και στον διευθυντή ΕΣΥ – ΜΕΘ «Αγίου Ανδρέα», Κώστα Δραγώτη. Τα όσα μας κατέθεσαν φωτίζουν την πραγματική διάσταση του θέματος αλλά και τα αίτια που σε ορισμένες ΜΕΘ τα ποσοστά θνητότητας είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Οι θάνατοι ξεπερνούν το 50% σε όλες τις ΜΕΘ

«Οι θάνατοι ξεπερνούν το 50% σε όλες τις ΜΕΘ όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο» μάς επισημαίνει η κ. Φλίγκου.

Έρευνα: Σύγκριση θυμάτων Covid 19 σε Αγρίνιο και Δυτική Ελλάδα

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια της ΜΕΘ του ΠΓΝΠ, Φωτεινή Φλίγκου

Η ίδια υπογραμμίζει δύο βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το τρίτο πανδημικό κύμα. «Τουλάχιστον το 99,9% των περιστατικών που νοσηλεύσαμε στις ΜΕΘ στο τρίτο κύμα ήταν ασθενείς που δεν είχαν εμβολιαστεί. Το επισημαίνω αυτό διότι έχει μεγάλη βαρύτητα σε σχέση με την ατομική ευθύνη».

Η κ. Φλίγκου προσθέτει επίσης ότι «τα περιστατικά αφορούσαν ηλικίες νεώτερες από αυτές που είχαν καταγραφεί στα προηγούμενα πανδημικά κύματα». Επίσης  η νόσος την περίοδο αυτή «ήταν πολύ σοβαρή όσον αφορά στη βλάβη που προκαλούσε στους πνεύμονες. Γενικά μιλάμε για μία νόσο που προκαλούσε πολυσυστηματική βλάβη. Τα περιστατικά που έρχονταν σε εμάς για νοσηλεία ήταν πολύ βαριά εξ αρχής με πολύ δύσκολη πρόγνωση. Πραγματικά δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε ση ζωή ασθενείς».

Αυτό το οποίο υπογραμμίζει η κ. Φλίγκου, επισημαίνοντας ότι το γνωρίζουν πολύ καλά και οι συγγενείς των νοσηλευομένων, είναι ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει καταβάλει υπερπροσπάθεια για τον κάθε ασθενή. «Ηταν πολύ δύσκολο το τρίτο πανδημικό κύμα και ήρθαμε αντιμέτωποι με πολύ βαριά περιστατικά. Επαναλαμβάνω ότι σε πανευρωπαϊκή κλίμακα τα ποσοστά θνητότητας νοσηλευομένων σε ΜΕΘ Covid 19 είναι άνω του 50%».

Δραγώτης: «Ακόμα δεν τελειώσαμε, ας οργανωθούμε τόσο που πήραμε ανάσα»

«Τα συνήθη ποσοστά θανάτων σε ΜΕΘ που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως φτάνουν το 60%» μας λέει ο κ. Δραγώτης προσθέτοντας ότι στον «Αγιο Ανδρέα» είναι λίγο πάνω του 50%.

Έρευνα: Σύγκριση θυμάτων Covid 19 σε Αγρίνιο και Δυτική Ελλάδα

Ο διευθυντής ΕΣΥ – ΜΕΘ «Αγίου Ανδρέα», Κώστα Δραγώτη

Ο ίδιος εντοπίζει την υψηλή θνητότητα αφενός στη βαρύτητα της νόσου αλλά, όπου αυτή ξεπερνάει τα συνήθη ποσοστά, στην αντιμετώπιση των περιστατικών από μη έμπειρο προσωπικό. «Σε μονάδες που υπήρχε έμπειρο προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, και η λειτουργία τους δεν βασίστηκε στους νεοπροσληφθέντες τα ποσοστά θανάτων είναι πολύ χαμηλότερα από Μονάδες που στελεχώθηκαν με άπειρο προσωπικό. Γενικά στις νεοσυσταθείσες ΜΕΘ υπήρξαν ζητήματα τα οποία ανέδειξε έγκαιρα η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας αλλά κι εμείς».

Οπως εξηγεί ο ίδιος «ο κορονοϊός ήταν ένας άγνωστος ιός που δεν γνωρίζαμε. Ηταν πρόκληση η διαχείρισή του ακόμα και για το έμπειρο προσωπικό. Ωστόσο η εμπειρία αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την εφαρμογή νέων θεραπειών και τη φροντίδα των ασθενών. Σκεφτείτε πόσο δύσκολη ήταν και είναι για το άπειρό προσωπικό».

Μάλιστα ο κ. Δραγώτης αναφέρει το παράδειγμα της Ιταλίας.

«Στη γειτονική Ιταλία το πρόβλημα αυτό ήταν ακόμα πιο έντονο. Κλήθηκαν, για παράδειγμα, δερματολόγοι, ΩΡΛ κ.ά. να φροντίσουν ασθενείς με κορονοϊό. Τα αποτελέσματα ήταν δραματικά. Η απειρία στοίχισε τη ζωή σε ανθρώπους. Κι αυτό έχει αποτυπωθεί σε επιστημονικές μελέτες τόσο στην Ιταλία όσο και στην Αμερική και αλλού. Αν καταγραφούν πλήρη τα στοιχεία και στη χώρα μας θα διαπιστώσουμε ότι τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων σημειώθηκαν σε ΜΕΘ νεοσύστατες με άπειρο προσωπικό».

Εκτιμώντας ότι έχουν μέλλον μπροστά μας με την πανδημία, ο κ. Δραγώτης επισημαίνει ότι «Ακόμα δεν τελειώσαμε με τον ιό και τα μηνύματα που έχουμε από την Αγγλία με τις μεταλλάξεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, θα πρέπει ο διοικητικός μηχανισμός να εκμεταλλευτεί αυτή την περίοδο που έχουμε λίγα κρούσματα και να λάβει μέτρα. Δηλαδή να διατηρηθούν και να οργανωθούν καλύτερα οι μονάδες κορονοϊού. Για παράδειγμα, εμείς στον «Αγιο Ανδρέα» έχουμε τη ΜΕΘ Covid 19 διάσπαρτη σε πέντε διαφορετικούς θαλάμους. Αυτό θα πρέπει η διοίκηση να το οργανώσει καλύτερα».

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ