Ερευνα: «Βόμβες» μικροπλαστικών στο στόμα οι τσίχλες!

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι τσίχλες είναι βόμβες μικροπλαστικών στο στόμα σας.

Τσίχλες

Εναν αόρατο κίνδυνο φαίνεται πως κρύβει η αγαπημένη συνήθεια εκατομμυριών ανθρώπων που χρησιμοποιούν τσίχλες.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) αποκάλυψε ότι κάθε τσίχλα μπορεί να απελευθερώσει σημαντικές ποσότητες σωματιδίων μικροπλαστικών στο σάλιο κατά τη μάσηση.

Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού, μεγέθους από 1 μικρόμετρο έως 5 χιλιοστά, βρίσκονται παντού στη σύγχρονη ζωή: σε τρόφιμα, ποτά, συσκευασίες, και όπως φαίνεται και στις τσίχλες. Παρόλο που οι επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία δεν έχουν ακόμα τεκμηριωθεί πλήρως, η παρουσία τους στις τσίχλες εγείρει ανησυχίες για την έκταση της καθημερινής μας έκθεσης.

Το πείραμα του UCLA

Η ομάδα ερευνητών εξέτασε πέντε εμπορικές μάρκες τσιχλών για να προσδιορίσει την ποσότητα μικροπλαστικών που απελευθερώνουν κατά τη μάσηση. Ένα άτομο μασούσε κάθε τσίχλα για τέσσερα λεπτά, ενώ συλλέγονταν δείγματα σάλιου ανά 30 δευτερόλεπτα. Σε ένα δεύτερο πείραμα, η μάσηση παρατάθηκε στα 20 λεπτά, με συλλογή δειγμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά: κατά μέσο όρο, κάθε γραμμάριο τσίχλας απελευθέρωσε περίπου 100 μικροπλαστικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις απελευθερώθηκαν έως και 600 μικροπλαστικά ανά γραμμάριο. Αυτό σημαίνει ότι μια μόνο τσίχλα (2 έως 6 γραμμάρια) θα μπορούσε να απελευθερώσει έως και 3.000 μικροπλαστικά σωματίδια. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι κάποιος που καταναλώνει 160-180 τσίχλες τον χρόνο ενδέχεται να καταπίνει έως 30.000 μικροπλαστικά.

Ένα από τα πιο απροσδόκητα ευρήματα, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Interesting Εngineering, ήταν ότι τόσο οι φυσικές όσο και οι συνθετικές τσίχλες απελευθέρωσαν παρόμοιες ποσότητες μικροπλαστικών. Και οι δύο τύποι περιείχαν πολυολεφίνες (όπως πολυαιθυλένιο και πολυπροπυλένιο), πολυακρυλαμίδια, πολυστυρένια και άλλα πλαστικά. Η απελευθέρωση των μικροπλαστικών συνέβη κυρίως στα πρώτα δύο λεπτά της μάσησης, με το 94% να αποδεσμεύεται μέσα σε οκτώ λεπτά.

Πώς να μειώσετε την έκθεση και τι σημαίνουν τα ευρήματα

Οι επιστήμονες προτείνουν ότι όσοι δεν θέλουν να αποχωριστούν τις τσίχλες θα μπορούσαν να μειώσουν την έκθεση στα μικροπλαστικά μασώντας ένα μόνο κομμάτι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αντί να καταναλώνουν συνεχώς νέες τσίχλες.

Η έρευνα του UCLA ρίχνει φως σε έναν άγνωστο έως τώρα παράγοντα έκθεσης στα μικροπλαστικά. Αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα με βεβαιότητα αν – και σε τι βαθμό – τα μικροπλαστικά είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο, η συνεχής έκθεση μέσω τροφίμων, ποτών και τώρα των τσιχλών υποδηλώνει ότι το ζήτημα αξίζει περαιτέρω έρευνας. Σημειώνεται επίσης πως η μελέτη εξέτασε μόνο μικροπλαστικά μεγαλύτερα από 20 μικρόμετρα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι μικρότερα σωματίδια μπορεί να περνούν απαρατήρητα.

Πηγή: newsbeast.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο καιρός σήμερα 31/03 με βροχές και καταιγίδες, οι «κόκκινες» περιοχές σύμφωνα με την ΕΜΥ

«Ψήνεται» ένα δύσκολο Πάσχα: Η τιμή του παραδοσιακού οβελία, ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν

ΕΑΠ: Επιβεβαίωση της «Π» μετά από πέντε μήνες για υποκλοπή στοιχείων φοιτητών, τι λέει ο Πρύτανης

Δυτική Ελλάδα: Σε εξέλιξη δύο ΕΔΕ για καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος υψηλόβαθμων στελεχών της εκπαίδευσης

Νέα Υόρκη: Δείτε την παρέλαση της Ομογένειας στην 5η Λεωφόρο, τελετάρχης ο Μητροπολίτης Πατρών ΒΙΝΤΕΟ